Algemeen kunnen we stellen dat je voor het eerste uur best 3 drankjes per persoon voorziet. Daarna reken je 2 drankjes per gast per uur. Als je feestje bijvoorbeeld 4 uur duurt, voorzie je 9 drankjes per persoon.
Reken tijdens het eerste uur op drie drankjes per feestganger. Daarna kan je rekenen op ongeveer twee drankjes per uur. Duurt het feestje bijvoorbeeld vier uur, reken dan op negen drankjes per persoon. Dat lijkt misschien veel, maar je hebt natuurlijk bij voorkeur iets te veel gekocht in plaats van te weinig.
1 Drinks. Reken tijdens het eerste uur op drie drankjes per deelnemer voor een receptie of drankfeest. Daarna is dat gemiddeld twee drankjes per persoon. Voor een ontvangst met koffie en thee of een koffiepauze neem je als richtlijn anderhalf kopje per persoon.
Samenvattend, voor een feestje van 2-3 uur, kun je rekenen op minimaal 4-6 hapjes en 3-4 drankjes per persoon. Voor een feestje van 4-5 uur, kun je ongeveer 8-10 hapjes en 5-6 drankjes per persoon aanbieden. Houd ook rekening met de dieetwensen van je gasten en zorg voor voldoende opties voor iedereen.
Een feest van 50 personen van 3 uur met een consumptie prijs van €2,50 komt dus op €375,-.
Zo reken je uit hoeveel je nodig hebt: - Ga ervan uit dat in het eerste uur iedere gast zo'n 3 drankjes drinkt. - Daarna houd je 2 drankjes per gast per uur aan. - Tijdens een diner drinken de gasten per gang gemiddeld 1 glas wijn.
U geeft een feestje voor 40 personen. Normaal is ongeveer de helft van de gasten bierdrinker, dus in dit voorbeeld 20 personen. Dit voorbeeld volstaat dus met 1 fust van 50 liter en eventueel 1 fust van 20 of 30 liter op reserve.
Zorg dat er ook wat frisdranken zijn, koffie en eventueel ook thee. Als je zin hebt in een stevig feestje kan je ook sterke drank aanbieden. Aan jou de keuze. Wij opteerden bijvoorbeeld voor een wijn/bier-formule met enkele flessen sterke drank verstopt achter de bar voor de hele goede vrienden.
Bij een feest kun je ervan uitgaan dat mensen meestal zo'n 2 glazen wijn per uur zullen drinken. Let wel op: vaak nemen gasten in het eerste uur iets meer glazen dan later op de avond (of in de middag). Stel: je hebt een feest van 4 uur. Ga dan uit van 3 glazen in het eerste uur en 2 glazen in de uren erna.
100 gasten is een mooi uitgangspunt om een globaal idee van kosten te krijgen. Als de gastenlijst vervolgens groeit, dan kun je eenvoudig je begroting daarop aanpassen. Gemiddeld genomen kosten recepties voor 100 personen ongeveer € 5.000 tot € 10.000.
Gemiddeld drinkt een bruiloftsgast zo'n 2 tot 3 drankjes per persoon per uur. Zijn jullie vrienden en familie niet zulke steviger drinkers? Reken dan rond de 1,5 drankje per persoon per uur.
Warm bittergarnituur met diverse sauzen
De hapjes worden geleverd in een box met schaal. Wij raden meestal zo'n 4 hapjes per persoon aan.
Meestal zijn vijf medewerkers op honderd gasten voldoende. Bij een diner heb je één à twee obers/serveersters nodig die een meergangendiner uitserveren per tien tot twaalf gasten. Bij een buffet heb je één medewerker nodig op 25 gasten.
Drankenforfait Van 5 uur
Na 5 uur wordt het extra verbruik verrekend aan bartarieven en rekenen wij een onkostenforfait van € 44,00 per kelner per aangevangen uur. Prijs minder dan 20 personen: €24,00 p.p. + apart verrekende kelneruren: € 44,00 per begonnen uur met een minimum van 4 uur.
Drinken voor een feestje
Na het drinken van de koffie of thee, is het doorgaans gebruikelijk om een borrel te schenken. Daarmee wordt er geproost op de verjaardag! Bier, wijn, mixdrankjes of cocktails: je weet zelf het best wat je gasten graag drinken.
In totaal consumeerde de Nederlandse bevolking vorig jaar 1,1 miljard liter bier. Per persoon boven de 18 jaar is dit bijna 83 liter, oftewel 11,5 kratten (met 24 flesjes van 30 cl).
Een baco
Dit is een erg bekende mixdrank, misschien wel de bekendste. Deze wordt vaak geschonken op festivals en feesten. bacardi is een redelijk sterke drank.
De hoeveelheid bier die je nodig hebt is dus: 25 bierdrinkers x gemiddeld 8 glazen bier = 200 glazen bier. Je haalt 5 glazen uit 1 liter bier, dus voor 200 glazen heb je 200 : 5 = 40 liter bier nodig.
Een Nederlands kwaliteits biertje wat nooit verveelt en wereldwijd veel liefhebbers heeft. Een gemiddeld getapt glas is 0,2 liter waardoor je uit deze Heineken fust 50 liter ongeveer 250 glazen heerlijk, helder Heineken bier kunt tappen. Proost!
Hapjes zijn lekker en horen zeker bij een feest, maar overdrijf er niet mee – het is tenslotte de bedoeling dat je gasten straks ook nog van je kookkunsten kunnen proeven. Als vuistregel geldt dat 6 hapjes per persoon voldoende zijn.
Per dag moet je zo'n 1,5 liter water drinken. Dit zijn 6 grote glazen. Lees onze tips om genoeg te drinken en kom te weten wat je het beste drinkt.
Doorgaans wordt één fles voor vier personen gerekend als hij als erewijn of aperitief wordt geserveerd. Als tijdens de volledige maaltijd champagne wordt gedronken, moet u één fles per twee personen rekenen.