Zo heeft een klein onderzoek uitgewezen dat het eten van dadels na de bevalling zorgt voor minder bloedverlies en bloedingen. Daarnaast geven ze ook een instant boost van energie door de natuurlijke suikers, en dat kun je goed gebruiken.
Daarom is het na de bevalling extra belangrijk om gezond en gevarieerd te eten, met veel groenten en fruit, zuivel, volkorenproducten en een stukje vlees, vis of vleesvervanger. Lukt dat in alle drukte na de bevalling even niet, dan kan een multivitamine een goede aanvulling zijn.
Als je net bent bevallen, is het belangrijk om veel voeding te eten die rijk is aan vitaminen, mineralen en vezels. Kies dus voor verse producten en laat de bewerkte voedingsmiddelen staan. Die bevatten vaak weinig vezels, ongezonde vetten en toegevoegde suikers.
Voor een kraamvrouw is een heerlijke vullende soep uitstekend! Ook tosti's, fruitsalades en smoothies zijn prima. Vitamine C bij de maaltijd bevordert de opname van ijzer in je lichaam, dus is het belangrijk om er fruit bij te eten, vitamine C is ook goed voor je weerstand.
Omdat je bij een bevalling altijd bloed verliest, heeft je lichaam extra ijzer nodig. Dit vind je vooral in rood vlees, granen en groene groenten. Goede reden dus om in je kraamweek een biefstukje, spinaziesalade met ongebrande noten of een gezond belegde volkoren boterham te eten.
Je bent kraamvrouw tot 6 weken na je bevalling. Lichamelijk, emotioneel en sociaal gezien verandert er veel. Deze veranderingen zijn de eerste twee weken na de bevalling het meest merkbaar.
Het gebruik van voedingsmiddelen om de melkproductie te stimuleren wordt steeds vaker aangemoedigd onder voedende moeders. Populaire producten zijn borstvoedingstheeën, kruidencapsules, havermout en diverse soorten noten.
De eerste 6 weken kun je beter niet langer dan 15-20 min achter elkaar wandelen. Zorg dat je dit goed opbouwt. Probeer iedere wandeling bijvoorbeeld 2 minuten langer te maken. Ga dus niet van 5 in één keer naar 20 minuten.
Kleding voor de baby, autostoeltje om de baby te vervoeren, fototoestel (met oplader en leeg SD kaartje), lectuur, muziek, en dergelijke ter ontspanning en een €2 muntstuk voor in de rolstoel van het ziekenhuis. Een kraampakket. Deze ontvang je meestal van je verzekering als je aanvullend verzekerd bent.
– Soepen zijn erg goed voor de kraamvrouw, één van de betere is bijvoorbeeld bottenboullion. Binnenkort zullen we hiervan een recept delen. Ook linzensoep of pompoen soep is erg goed voor de postpartum periode. – Gebruik weinig zout, sowieso geen tafelzout, maar zeezout.
Het eerste herstel van uw lichaam na de bevalling duurt zes tot acht weken. Volledig herstel duurt echter drie tot vier maanden. Veranderingen in uw lichaam en in uw omgeving vragen veel energie.
Sommige vrouwen geven aan dat het wel een jaar heeft geduurd voordat ze zich weer helemaal fit voelden. Natuurlijk gaat het steeds een beetje beter, maar verwacht niet dat je binnen een paar weken alles weer kunt. Zie ook de 8e dag van de kraamdagen + en dan sta je er alleen voor.
Frambozenbladthee is een kruidenthee die je vanaf 34 weken mag drinken en dan het liefst 3 koppen thee per dag. De kruiden in deze thee zouden de baarmoederspieren versterken, zodat je weeën beter verlopen en bloedingen tijdens de bevalling beperkt blijven.
Niet goed voor de darmen van je kleintje dus. Eten en drinken die krampjes veroorzaken: naast kruiden, kan je kleintje van de volgende dingen ook darmkrampjes krijgen: chocola, koffie, frisdrank, sinaasappelsap, koolsoorten, pittig eten, prei en ui.
Als zich geen bijzonderheden voordoen, mag u enkele uren na de geboorte van uw baby in overleg met de dienstdoende arts naar huis. Na een keizersnede kunt u na minimaal 48 uur naar huis.
Drinken tijdens de bevalling
Drink ook zeker als je bevalling wat langer duurt. Drinken met een rietje kan handig zijn, zodat je kunt blijven liggen als dat tijdens de bevalling je favoriete houding is. Neem gewoon waar jij zin in hebt, bijvoorbeeld water, sap, water met limonadesiroop, bouillon, thee of (karne)melk.
Water. Borstvoeding bestaat vooral uit water, je hebt per dag ongeveer 2,5 – 3 liter water nodig tijdens de borstvoeding. Als je de productie wilt stimuleren is het daarom ook heel belangrijk om voldoende te blijven drinken. Neem altijd een flesje water mee op pad om voldoende vocht binnen te krijgen.
Thee om je melkproductie te verhogen: anijs (pimpinella anisum), venkel (foeniculum vulgare), dille (anethum graveolens) en karwij (carum carvi). Let wel: niet meer dan 1-2 kopjes per dag en maximum drie weken na elkaar gebruiken.
Er is een oude volkswijsheid die zegt dat bier goed is voor het zog, dus dat van bier de moedermelk beter gaat stromen.
Zorg voor de moeder na de bevalling
Extra rust. We adviseren kersverse moeders daarom iedere middag een paar uur rust te nemen (in bed) en 's avonds vroeg naar bed te gaan.
Deze week telt 'officieel' eigenlijk tien dagen. Vroeger lag de kraamvrouw, de vrouw die net was bevallen, tien dagen in bed en mocht daar absoluut niet uit. Zo is het tegenwoordig niet meer, maar je kraambed of -tijd is er wel nog steeds om bij te komen en je lichaam te laten herstellen van de bevalling.
Houd de bh een week lang dag en nacht aan. Drink de eerste dagen niet meer dan u gewend bent.