Wanneer je uit het niets ineens hoge noten gaat oefenen en zingen, is dat niet goed voor je stembanden. Zorg er dus altijd voor dat je stem goed opgewarmd is voordat je gaat zingen. Als tweede tip willen we je meegeven om te proberen je hele lichaam in te zetten tijdens het zingen.
Als je elke dag de hoge noten en het bovenste stukje van stembanden 'aanraakt', zal je merken dat je steeds wat hoger kunt zingen. Zing de hoge noten eerst zacht als je toonladders doet. – Warm je stem altijd op! Dit maakt het zingen van hoge noten makkelijker.
Vals zingen door toondoofheid
Toondoofheid is een aangeboren aandoening, die mogelijk erfelijk is. Deze mensen horen geen verschil tussen toonhoogtes. Als jij een lage en daarna een hoge toon hoort weet je welke toon hoger is dan de andere. Mensen die toondoof zijn weten dit niet.
Als je zingt en het lukt je om je stembanden dat aantal keer te laten trillen dan zing je die noot dus zuiver. Haal je die precieze Hertz niet, dan zing je flat (net iets minder trillingen dan die 440) of sharp (net iets meer dan die 440).
Zingen moet je leren
Als je iemand (of jezelf) vals hoort zingen, betekent dat niet dat hij/ zij niet kan zingen. Iemand die vals zingt beheerst gewoon niet de juiste technieken. Iedereen wordt geboren met stembanden en door die stembanden op de juiste manier te trainen kan ook jij goed leren zingen.
Zingen is een lifestyle
Zangers wordt over het algemeen aangeraden veel water te drinken en uit de buurt te blijven van sigaretten, alcohol en frisdrank. Ook sterke kruiden, sambal, knoflook, menthol en suiker zijn niet erg goed voor de stem.
Veel artiesten maken gebruik van autotune: een techniek die je stem kan vervormen. Op die manier kun je valse tonen toch mooi laten klinken. Maar autotune is niet alleen handig als je vals zingt, je kan er ook hele toffe dingen mee doen.
De eenvoudigste manier om jouw zangstem te bepalen is het zingen van de toonladder. Zing de octaven van de toonladder van laag naar hoog. Bepaal welke lage noot je helder kunt zingen en ga dan steeds een toon hoger tot je niet verder kunt. Je weet nu wat het bereik van je stem is.
Voor oudere mensen is er helemaal geen limiet om zangles te nemen. Iemand van zestig heeft niet meer de stembanden van iemand van twintig, maar het verbeteren van de stem en de juiste technieken aanleren kan altijd nog. Met training wordt alles beter en makkelijker.
Kinderen worden creatiever, rustiger én slimmer van muziek. Muzikaliteit is weliswaar erfelijk, maar je kunt het talent ook ontwikkelen. Omgeving speelt dus ook een belangrijke rol.
Bij zingen is het erg belangrijk de juiste zangtechnieken te gebruiken. Het optimaal inzetten van je middenrif voorkomt dat je te hard moet 'duwen' om de juiste klanken te produceren. Ook constant buiten je normale zang range zingen kan je stem permanent beschadigen.
Wat blijkt: Axl Rose komt als winnaar uit de bus. Rose is in staat om te zingen in iets meer dan vijf verschillende octaven. Daarmee verslaat de Guns 'N Roses-frontman onder andere Prince, James Brown en Mariah Carey. Popsterren Justin Bieber en Taylor Swift bungelen onderaan de lijst.
Als je wilt leren zingen met kopstem is het belangrijk je kaak te ontspannen tijdens het zingen. Doe voordat je gaat zingen eerst wat 'lalalala' (do-re-mi-re-do) oefeningen in de hoogte, en zorg in eerste instantie dat het zingen natuurlijk een relaxed aanvoelt.
Of je kan naar een logopedist gaan, die kan je helpen je stem anders te gebruiken zodat de klank anders wordt zonder dat je stembanden daar schade onder lijden. Je zal dan wel veel moeten oefenen maar het kán wel. Een zangpedagoog kan je ook oefeningen geven om je stem wat hoger en vrouwelijker te laten klinken.
Als je zelf praat vang je, naast de geluidstrillingen uit de lucht, ook de trillingen in je hoofd op. Die worden via botten in je hoofd direct doorgegeven aan het slakkenhuis. Daarom klink je anders in een filmpje; dan hoor je die inwendige trillingen niet.
Hoe groter je longen, hoe harder je stem
Zoals je longinhoud: hoe groter de klankkast, hoe harder het geluid. De vorm van je stembanden is ook belangrijk. Hoe langer ze zijn, hoe lager je stem is. En een lage stem klinkt meestal ook harder.
Neuriën en toonladders zingen op verschillende klinkers zijn goede oefeningen. Wanneer je regelmatig stemoefeningen doet zal je steeds lager en hoger leren zingen. Door de tijd te nemen voor het zingen van toonladders warm je jouw stem op en vergroot je het bereik.
Je stem klinkt in het echt veel schriller
Op het moment dat je spreekt, wordt het geluid weerkaatst in alle holtes van je schedel. Dat hoor je, en dat maakt je stem voor jou hol en warm en lager dan je stem die anderen horen. Die horen hetzelfde als jij hoort als je naar je stem op een opname beluistert.
Niet iedereen heeft aangeboren zangtalenten en dat hoeft ook helemaal niet! daarom wat zangtips voor beginners. Het draait namelijk allemaal om genoeg oefening en het gebruiken van de juiste zangtechnieken. Dit is nog belangrijker dan het vermogen van je stem.
Niet roken; dit is altijd slecht voor de stembanden. Door uw neus ademen en voldoende water of ander vocht drinken; als uw slijmvlies uitdroogt, is het kwetsbaar. De stem niet forceren wanneer u flink verkouden bent. Niet kuchen, schrapen, fluisteren en schreeuwen.
Zingen ontspant en geeft energie
Wanneer je zingt, komen er endorfinen vrij. Deze stofjes werken pijnstillend en geven je een geluksgevoel, terwijl het hormoon oxytocine afrekent met stress en angst. Door te zingen kun je goed ontspannen en van zingen krijg je meer energie!