Water zorgt voor kalkaanslag in je waterkoker. Met name op de bodem van je waterkoker ontstaat kalkaanslag. Door de hete bodem verdampt water snel waardoor meer kalkaanslag achter blijft.
Het ontstaan van kalk in uw waterkoker is nauwelijks te voorkomen. De enige manier om kalkaanslag te voorkomen is het (laten) installeren van een waterontharder die hard water omzet in zacht water door de calcium- en magnesiumionen (de veroorzakers van kalk) aan het water te onttrekken.
Hoewel kalk in principe niet schadelijk is voor je gezondheid, is het belangrijk om je waterkoker regelmatig te ontkalken. Als de kalk zich opstapelt, zou je namelijk weleens onsmakelijke brokjes in je thee of kookwater kunnen terugvinden.
Azijn is namelijk te agressief en kan de rubbers en koperen en plastic onderdelen van de machine aantasten. Dit kan tot lekkages of zelfs kortsluiting leiden. Daarom wordt het vaak ook nadrukkelijk in de gebruiksaanwijzing vermeld.
Kalk in drinkwater heet eigenlijk calciumwaterstofcarbonaat. Hoe harder het drinkwater, hoe meer kalk het water bevat. De witte aanslag in de waterkoker worden veroorzaakt wanneer mineralen uit het water verdampen.
Opnieuw gekookt water kan zeer gevaarlijk zijn. Waarom? – Omdat de samenstelling van het water wordt gewijzigd wanneer het wordt gekookt." Tenzij je gepurifieerd water gebruikt, zijn er altijd wat kleine doseringen van chemicaliën aanwezig, bijvoorbeeld nitraten, arseen en fluoride.
Wanneer je de waterkoker dagelijks gebruikt is het advies om het een keer per maand te ontkalken. Gebruik je de waterkoker af en toe, dan is om de twee of drie maanden voldoende.
Met baking soda verwijder je eenvoudig kalkaanslag in je badkamer. Badkamer ontkalken? Doe gewoon wat baking soda op een vochtige doek en poetsen maar.
Een goed middel om kalkaanslag te verwijderen is schoonmaakazijn. U kunt hiervoor ook natuurazijn gebruiken en dit eventueel verdunnen met water. Schoonmaakazijn werkt echter sneller omdat het zuurder is.
Waterkoker ontkalken met schoonmaakazijn
Gooi hier een flinke scheut (klein kopje) schoonmaakazijn bij. Mengsel weggieten, waterkoker goed doorspoelen. Tenslotte kook je een vulling water en gooit dit weg.
Een vaatwastablet is niet alleen goed in het ontvetten, maar ook in het ontkalken van apparatuur. Breek hiervoor een klein stukje van een vaatwastablet af – meer dan een kwart heb je niet nodig. Doe dat in de waterkoker en vul de waterkoker met water. Zet het apparaat aan, laat het water koken en daarna nog even staan.
Het is namelijk mogelijk dat metalen in het warme water oplossen in de leidingen in je huis. Dit geldt zowel voor oude als nieuwe leidingen. Het is beter om water op te warmen met de waterkoker of op het gasfornuis.
Wat ook niet werkt: water koken
Kalk verdampt namelijk niet en blijft dus ook na het koken in het water. Sterker nog: tijdens het koken zal het water zelfs wel verdampen, waardoor er in verhouding juist méér kalk in je water zit dan ervoor. Niet doen dus.
Stap 5: waterkoker ontkalken met azijn of citroensap
Vul de waterkoker met een mengsel van 50 procent water en 50 procent citroensap of azijn, zodat alle kalk onderstaat. Zet de waterkoker aan en laat het geheel koken. Laat de waterkoker een kwartier staan en giet daarna de inhoud leeg.
Waterkoker ontkalken met soda
Vul de waterkoker voor de helft en kook het water. Voeg daarna drie scheppen soda toe. Laat dit een uur staan. Voeg daarna water toe tot het maximale en laat dit drie keer koken.
De truc werkt als volgt: Je vult de waterkoker met lauwwarm water en een handjevol rijst. Dit laat je even weken. Daarna schud je het apparaat voorzichtig zodat de aanslag loskomt. Nu hoef je nog alleen maar de waterkoker om te spoelen en je bent klaar!
Het beste ontkalkingsmiddel dat momenteel verkrijgbaar is, is EasyKalk. Met de beste ontkalker kunt U werkelijk allerlei machines, kranen, douchewanden, douchekoppen of andere dingen waar zich kalk op heeft afgezet gemakkelijk mee behandelen en kalk verdwijnt als sneeuw voor de zon.
De beste en bekendste manier om kalkaanslag te voorkomen, is om van hard water zacht water te maken. Hierdoor wordt het calcium uit het leidingwater , zodat je ook geen kalkaanslag meer hebt. Het filteren van het kalkwater doe je met een waterontkalker, zoals die van Omega.
Stoep schoonmaken met (baking) soda kun je ook beter niet doen. Baking soda wordt ook vaak gebruikt wordt om stoepen schoon te maken. Maar net als azijn is het ook zuur en kan het na verloop van tijd het beton beschadigen.
De scheikundige benaming van baking soda is natriumwaterstofcarbonaat (NaHCO3) en voor gewone soda natriumcarbonaat (Na2CO3). Dit lijkt een minimaal verschil, maar het verschil is wel dusdanig groot! Baking soda is namelijk eetbaar, en soda absoluut niet.
Kalkaanslag verwijderen
Doe de azijn, het liefst wat verwarmd, in een spuitfles en spuit hier de aangedane oppervlakten (badkamer, douche, wasbak) mee in. Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens even goed poetsen met een sponsje, en u bent weer (grotendeels) van de kalkaanslag af.
Je ziet snel genoeg wanneer je waterkoker toe is aan ontkalking. De bodem ligt bezaaid met kalkresten, of ze drijven in het water rond. Maak hier ook een mengsel van een derde deel azijn (witte of schoonmaak) en twee derde water. Een halve liter bij elkaar is vaak voldoende.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.