Iedereen in Nederland is verplicht verzekerd voor de volksverzekeringen. Iedereen die in Nederland in loondienst werkt, is verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen.
U moet premie voor de volksverzekeringen betalen als u: in Nederland woont en inkomen uit werk en woning hebt. niet in Nederland woont, maar wel in Nederland in (echte) dienstbetrekking werkt. in Nederland verzekerd bent op grond van de EG-Verordening of een verdrag inzake sociale zekerheid.
Iedereen die in Nederland woont of werkt is verzekerd voor de Anw. Deze verzekering eindigt meestal als u buiten Nederland gaat wonen of werken. U kunt zich dan vrijwillig verzekeren voor de Anw.
Iedereen die in Nederland inkomen uit werk en woning heeft, betaalt premie voor de volksverzekeringen. Dat kan op 2 manieren: U betaalt via uw aanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen. Uw werkgever houdt een deel van de premie in op uw loon of uitkering.
In 2021 zijn de premies volksverzekeringen: 17,90% AOW, 0,10% Anw (Algemene nabestaandenwet) en 9,65% Wlz (Wet langdurige zorg). Dit wordt berekend over maximaal € 35.129 van het inkomen in box 1. Het maximum te betalen bedrag aan premie volksverzekering is in 2021 € 9.713.
Als u de premie van uw zorgverzekering niet kunt betalen, is het belangrijk dat u zo snel mogelijk contact opneemt met uw zorgverzekeraar. U kunt dan samen met uw zorgverzekeraar een betalingsregeling afspreken. Zo zorgt u ervoor dat uw schuld niet groter wordt.
Premieheffing werknemersverzekeringen
De werkgever betaalt zelf de premies voor de werknemersverzekeringen (WW, WAO en WIA). Hij houdt deze premie dus niet in op het loon van de werknemer. De overheid stelt elk jaar in januari en in juli de hoogte van deze premies vast.
Om recht te hebben op een premie moeten er meestal enkele voorwaarden vervuld zijn. Die voorwaarden hebben te maken met uw belastbaar inkomen, kadastraal inkomen, het gebruik van de woning, de aard van de werken … Voor verdere inlichtingen over de toegekende steun en de aanvraagprocedures kunt u terecht bij uw gewest.
De premie is het bedrag wat je aan jouw verzekeraar betaalt voor je verzekering. Het is als het ware het prijskaartje van bijvoorbeeld een ANWB autoverzekering, een motorverzekering, een fietsverzekering of een reisverzekering. Voorbeeld bij premie Je sluit een autoverzekering af.
Werkgeverslasten zijn de kosten die jij als werkgever betaalt bovenop het brutoloon. In het algemeen komen deze in Nederland neer op 20 tot 35 procent van het brutosalaris.
Wie betaalt de Anw-hiaatverzekering? In sommige gevallen betaalt de werkgever de premie. In de meeste gevallen betalen de werknemers de premie, zeker als het een vrijwillige verzekering is. Let op, er zit een belastingvoordeel aan het betalen van de premie.
Wanneer heb ik recht op een nabestaandenuitkering (Anw-uitkering)? Als weduwe of weduwnaar met kinderen tot 18 jaar komt u in aanmerking voor een nabestaandenuitkering. Of als u arbeidsongeschikt bent en u bent uw partner verloren. Hiervoor gelden wel verdere voorwaarden.
U bent premieplichtig in het land waarin u sociaal verzekerd bent. Welk land dat is, hangt af van uw omstandigheden.
Als iemand in Nederland verplicht verzekerd is voor de sociale zekerheid, dan moet hij ook premie volksverzekeringen betalen. De verschuldigde premie volksverzekeringen wordt berekend over het premie-inkomen. Het premie-inkomen is (meestal) gelijk aan het belastbaar inkomen in BOX 1.
Het premieplichtig loon ook wel premieloon genoemd, is de loonsom van een werkgever waarover premie werknemersverzekeringen moet worden afgedragen als onderdeel van het sociale zekerheidsstelstel.
Als ZZP'er betaal je ieder jaar 5,65 procent van je salaris aan sociale premies. Die zijn voor de volksverzekeringen, bijvoorbeeld AOW en WLZ, en voor de ZVW. Dat is een extra premie voor het zorgstelsel. Zet je dit tegenover een normale werknemer, dan is het verschil enorm, zoals je in het kader ook kunt zien.
De premievrije waarde drukt de waarde van je verzekerde kapitaal uit als je de verzekering wilt stoppen (en dus geen premie meer betaalt), maar de verzekering niet wilt beëindigen. In dat geval wordt je verzekerde kapitaal verlaagd en blijft dat kapitaal voor je staan totdat de verzekering uitkeert.
De nominale premie bestaat uit twee delen. Namelijk uit de rekenpremie en uit de opslagpremie. De rekenpremie wordt door de minister van VWS vastgesteld en is voor iedere zorgverzekeraar hetzelfde. De opslagpremie stellen zorgverzekeraars zelf vast en verschilt dus per zorgverzekeraar.
Wie krijgt in december die kleine 400 euro? De tegemoetkoming geldt voor iedereen die een variabel energiecontract heeft, of een vast contract dat werd afgesloten of hernieuwd na 1 oktober 2021. Maar er zijn enkele uitzonderingen. De premie geldt bijvoorbeeld niet voor wie al recht heeft op een sociaal tarief.
U moet uw premieaanvraag uiterlijk 2 jaar na de datum van de laatste factuur (= eindfactuur ) indienen. Enkel de voorschot- en tussentijdse facturen met factuurdatum binnen de 2 jaar voor de aanvraagdatum van de premie, komen in aanmerking voor de berekening van het premiebedrag.
Is de coronapremie verplicht? Ja, voor de werkgevers/werknemers garages, koetswerk en/of metaalhandel gelden bindende sectorale cao's over de coronapremie.
Er zijn een aantal loonheffingen waar je rekening mee moet houden. Namelijk: Loonbelasting en premie volksverzekeringen, premies werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Je moet de ingehouden bedragen duidelijk vermelden op de loonstrook.
Mijn premie heeft de status goedgekeurd. Wanneer wordt deze uitbetaald? De uitbetaling gebeurt ten laatste twee weken nadat de status op goedgekeurd staat.