Maar wat is nou het meeste ideale uur om te gaan slapen? Het optimale slaapritme loopt van 10 uur 's avond tot 6 uur 's morgens. Ons bioritme volgt en loopt gelijk aan het opgaan en ondergaan van de zon. Het beste en meest ideale tijdskader om te gaan slapen tussen 8 en 10 uur 's avonds.
Uit onderzoek is gebleken dat mensen die vroeg gaan slapen en op tijd opstaan meer levenskwaliteit genieten. De optimale bedtijd is een uur of tien. Zo kun je om een uur of zes opstaan en aan het begin van de dag dingen doen die goed voor je zijn – zoals bewegen, mediteren, gezond ontbijten en je dag organiseren.
De kans is groot dat jouw lichaam het niet in een keer een goed idee vindt dat je om vijf uur gaat opstaan. Gun je lichaam daarom meer slaaptijd, zodat het eerder kan wennen aan deze verandering in jouw rime. Slaap je normaal gesproken dus ongeveer 6 uren, probeer dat dan te verhogen naar 8 uren.
Waarom vroeg opstaan gezond is
Mensen die laat opstaan, eten daarentegen vaak meer suiker, minder eiwitten en hebben bovendien een grotere kans op hart- en vaatziekten. Gelukkig kun je ook zonder een ijzeren wekkerdiscipline je leven beteren.
Ze zijn gezonder
Uit onderzoek onder 51 studenten die een week lang een eet- en slaapdagboek bijhielden, blijkt daarnaast dat mensen die vroeg opstaan vaak een lagere BMI hebben, omdat ze minder vaak het ontbijt overslaan. En hierdoor minder neiging hebben overdag of 's avonds te gaan snacken of ongezond te eten.
ze staan allemaal voor het krieken van dag naast hun bed. De lijst met enthousiast vroege vogels is lang en staat bol van kapitaalkrachtige uitblinkers en supersterren. Prime time for goal achievers, worden de uurtjes tussen vijf en acht in de vroege morgen genoemd.
Volgens The Wall Street Journal zou je meer dan genoeg tijd hebben, als je om 4 uur 's ochtends uit de veren bent. Dan ben je namelijk het meest productief. Want hoe vroeger je opstaat, hoe meer tijd je hebt (zonder afleiding) om je bucketlist af te werken.
' Volgens Smolders is het sowieso beter om eerder te gaan slapen dan langer uit te slapen. 'De eerste slaapuren zijn kwalitatief het beste. Die laatste uren tijdens het uitslapen, bevatten niet veel kwaliteit.
Het brein maakt melatonine aan, om ons goed wakker te houden. Van de afbouw naar een situatie in rust en uiteindelijk slaap is geen sprake meer. Dat betekent dat we meer tijd nodig hebben om in slaap te vallen. De volgende ochtend hebben we niet voldoende kunnen slapen, waardoor we moeite hebben met uit bed komen.
Er kunnen verschillende redenen zijn, maar in de meeste gevallen gaat het om een gebrek aan genoeg slaapuren of een gebrek aan rust net voordat we willen gaan slapen. Door goed naar ons lichaam te luisteren en eerder of langer te slapen, kunnen we er eenvoudig voor zorgen dat we minder moeite met opstaan hebben.
De Nederlanders gaan gemiddeld om 12:07 slapen en staan na 7:30 op, wat neer komt op gemiddeld 7,5 uren per nacht. Nederland staat met de tijd waarop we gaan slapen op de 25 plaats van de top 30.
Een goede avondroutine moet vooral aansluiten bij wat jou het meest vooruit helpt in je leven. Wil je vooral focussen op een betere slaap, minder stress, of meer structuur in je leven? Denk even na wat jij op dit moment het meest nodig hebt, en kies vervolgens die routines uit die jou het meest aanspreken.
Vroeg opstaan heeft als belangrijk voordeel dat je je dag verlengt extra tijd; afhankelijk van het tijdstip dat je wekker gaat, kunnen dat zelfs enkele uren zijn. Daarmee win je tijd om in jezelf te investeren zonder dat mensen al iets van je willen. Door vroeg op te staan kun je je dag rustiger beginnen.
Ongeveer twintig tot dertig procent van de mensen is een avondmens. Zij gaan na middernacht slapen, en staan het liefst weer om een uur of negen op.
Niet iedereen heeft evenveel slaap nodig. De een staat na zeven uur weer uitgerust op en de ander heeft minstens negen uur nodig. De slaapbehoefte hangt af van allerlei factoren, zoals leeftijd, geslacht, gezondheid en activiteit overdag. Gemiddeld slapen Nederlanders 7 uren en 12 minuten.
Volgens die theorie hebben de organen in ons lichaam een 24-uurs cyclus waarbij elke twee uur een ander orgaan een piek in de activiteit heeft. Als je telkens rond hetzelfde tijdstip wakker wordt kan dit duiden op een mogelijk robleem met het orgaan dat op dat moment piekt.
Volgens onderzoek van het Nederlands Slaapinstituut is dit niet waar, je rust niet uit als je wakker in bed ligt. Het is bekend dat het lichaam hersteld tijdens de slaap en elke slaapfase van de slaapcyclus heeft een eigen functie.
Eerst even een kleine bijsluiter: of je een ochtendmens of avondmens bent, ligt vast in je genen. Ieder mens heeft van nature namelijk een andere biologische klok. Het hangt ook af van de hoeveelheid slaap die je nodig hebt. Die genetische aanleg kun je niet veranderen, maar je kunt jezelf wel trainen in vroeg opstaan.
Door het bed op te maken ziet de slaapkamer er ook direct opgeruimder uit. En dat is weer van invloed op uw gemoedstoestand, het zorgt voor een opgeruimd gevoel. Een opgemaakt bed is niet alleen heerlijk om in te slapen, volgens het Amerikaanse platform WebMD zorgt het er ook voor dat u lekkerder slaapt.
Oorzaken van het probleem te vroeg wakker worden
Door de verhoogde alertheid en je bezige brein zal je lijf de neiging hebben je al vroeg wakker te maken. Eigenlijk net als bij een kind die de volgende dag jarig is. Die staat ook gerust al om 5:00 uur naast bed omdat er gefeest gaat worden en hij/zij kadootjes krijgt.