Rusteloze benen (syndroom) of restless legs (syndroom) is een aandoening waarbij je een zeer vervelend gevoel ervaart in je benen. Soms komt het gevoel voor in je bovenbenen of je armen. Het vervelende gevoel verdwijnt alleen maar als je je benen of armen beweegt. Ongeveer een half miljoen mensen hebben er last van.
Heeft u veel last van de pijn, dan kunt u een eenvoudige pijnstiller nemen. Bij spier- en gewrichtspijn raadt de apotheek u paracetamol aan. Paracetamol wordt meestal goed verdragen, ook door mensen met maagklachten. Ook kan het prima worden gebruikt in combinatie met andere medicijnen.
Restless Legs Syndrome (RLS) of het rustelozebenensyndroom is een aandoening die vooral 's avonds en 's nachts optreedt, als u stilzit of ligt. De benen voelen geïrriteerd en branderig aan. Dat onaangename gevoel vermindert als u uw benen even beweegt.
Bij zenuwpijn voelt u een tintelende, prikkelende, branderige pijn. U kunt heftige pijnscheuten hebben. Mensen beschrijven dit ook wel als 'elektrische' of 'schietende' pijn. De pijn blijft vaak lang: weken of maanden.
Leg je benen regelmatig omhoog
Laat de zwaartekracht je een handje helpen en leg je benen omhoog, zodat het bloed makkelijker kan terugstromen naar je hart. Ook 's nachts kan je je bloedcirculatie een handje helpen door een kussen onder je benen te leggen.
Wanneer je de benen hebt overbelast, dan voelen ze de volgende dag nog steeds vermoeid aan. Dit komt tot uiting in stijve en pijnlijke kuiten, vermoeide bovenbenen en/of spierkrampen.
Oorzaken van zware benen in bed
Zware of vermoeide benen in bed zijn altijd een symptoom van een of andere aandoening. De meest voorkomende problemen die zware benen veroorzaken, zijn spier- of zenuwaandoeningen en vooral aderproblemen. Ook tijdens een zwangerschap hebben vrouwen vaak last van zware benen.
Bij een ernstige slagadervernauwing in het been bestaat er een gevaar dat u wonden krijgt die niet willen genezen. Er is een grote kans op infectie en uiteindelijk kan het zelfs leiden tot afsterven van een teen of een deel van de voet. Dan is amputatie van een voet of onderbeen nodig.
Naast pijn in het been kun je ook andere klachten ervaren zoals een doof gevoel of tintelingen in been, voet of tenen. Ook ervaren veel mensen spierkramp in het been. Heel soms straalt de pijn uit naar twee benen, maar in de meeste gevallen ervaren mensen pijn in één been.
Mogelijk oorzaken zijn overbelastingsletsels, sporttrauma, ongeval, verkeerde houding of onaangepast materiaal op de werkvloer. De pijnen kunnen ook te maken hebben met aandoeningen zoals artrose, reuma, fibromyalgie… Vrij vaak treedt spier- of beenderpijn op zonder enige reden, en verdwijnt die spontaan.
Magnesiumtekort een van de oorzaken van RLS
Hiertoe behoren ook zenuw- en spierfuncties, plus een gezond immuunsysteem. Magnesiumtekort kan problemen veroorzaken met de geleiding van de zenuwimpulsen en spiercontracties en spierkrampen veroorzaken. Het toedienen van extra magnesium kan RLS-symptomen verminderen.
Vitamine B12 en foliumzuur
Heeft u een (te) lage foliumzuur en/of vitamine B12-waarde dan kan het nemen van supplementen uitkomst bieden. Het is niet bewezen dat uw RLS-klachten hiermee verdwijnen, maar het is mogelijk dat er een positief effect bestaat.
Een stuk zeep. Een klassieke tip van Oma, oftewel van vroeger. Door een stuk 'echte' zeep onder je hoeslaken of matras te leggen, wordt de kans op nachtelijke spierkrampen verkleind. Kramp is namelijk een verzuring in de spieren.
In de meeste gevallen duren de symptomen van overbelasting van de spieren enkele dagen tot een paar weken. Als de overbelasting van de spieren ernstiger is, kan het herstelproces zelfs enkele maanden duren. Dit is meestal in het geval van ernstige spierschade, zoals bij een gescheurde spier of pees.
Rust: Tijdens rust hersteld het lichaam en kunnen eventuele ontstekingsfactoren hun werk doen en vervolgens verdwijnen. Dat is meestal na 3-5 dagen. Vaak is dat relatieve rust. Het is niet zo dat je in bed moet liggen de hele dag.
Door stress spant uw lichaam de spieren aan; het bindweefsel gaat strakker om de spieren heen zitten en beperkt daarmee uw bewegingsvrijheid. De verhoogde spierspanning en de bewegingsbeperking kunnen er voor zorgen dat u spierpijn ervaart.
Erg belangrijk is ook om voldoende te bewegen. Zorg ervoor dat u minstens 30 minuten per dag actief beweegt, bijvoorbeeld door te fietsen, zwemmen of wandelen. Als u last heeft van vermoeide benen, is het eveneens aan te raden om uw benen regelmatig omhoog te leggen en geen strakke, beknellende kleding te dragen.
Magnesium beïnvloedt ook je zenuwuiteinden en kan daardoor een belangrijke rol spelen bij zenuwpijn. Een onderzoek uit 2002 toonde aan dat magnesium pijn bij gordelroos kan verlichten.
Zenuwpijn is tintelende, prikkelende, branderige pijn. De zenuw kan ontstoken zijn, zit klem of is beschadigd. De pijn blijft vaak weken tot maanden.
Experimentele dier studies en klinisch onderzoek hebben aangetoond dat hoge doses B vitamines waaronder thiamine, pyridoxine, cyanocobalamine en hun combinaties bepaalde vormen van neuropathische pijn sterk kunnen verzwakken. Ook kunnen deze vitamines verwondingen aan het ruggenmerg verminderen.