Bij 220 °C wordt het vet brandbaar, je moet er dan wel een vlam bijhouden. Bij 230 °C zal het vet uit zich zelf ontvlammen.
Branden van frituurvet en -olie staan bekend als gevaarlijke brandrisico's. Deze branden ontstaan doordat het vet of de olie oververhit raken, bijvoorbeeld door een vergeten frituurpan of een defecte thermostaat.
Dit is een krachtige ontvetter, maar pas op: dit product is licht ontvlambaar, dus gebruik het nooit in de buurt van hittebronnen of open vuur.
Een vet- of frituurbrand is de meest voorkomende oorzaak van een keukenbrand, zowel thuis als in een bedrijf. Een frituurband ontstaat doordat het vet of olie in de frituurpan oververhit is geraakt. Deze oververhitting ontstaat van zodra het vet boven de zelfontbrandingstemperatuur komt van ongeveer 315°C.
Frituurvet heeft al een vlampunt bij zo'n 225˚C. Dit wil zeggen dat er brand kan ontstaan als er genoeg hitte en genoeg frituurdamp is. Bij circa 350˚C heeft het vet zijn ontbrandingstemperatuur bereikt. Dan heeft het verder geen verwarming meer nodig om toch te kunnen branden.
Spontane zelfontbranding is mogelijk bij onder meer plantaardige en dierlijke oliën (zoals lijnzaadolie en visolie). Maar ook bij verven en lakken op basis van lijnolie, lijmen of vluchtige oplosmiddelen, houtskool en houtkrullen. Vooral de combinatie van olie en textiel vormt een groot brandrisico.
Enkele tips om de olie of het vet thuis van goede kwaliteit te houden: De friteuse moet uitgerust zijn met een betrouwbare en geijkte thermostaat. De temperatuur van de frituurolie mag niet hoger zijn dan 180°C (175°C wordt aanbevolen).
Niet alleen een frituurpan kan in de fik vliegen; elke pan waar vet in verhit wordt, zoals een koekenpan of braadpan, kan vlamvatten. Daarnaast is niet alleen op gas koken een risico; bij elke warmtebron kan het fout gaan.
Uit nieuw onderzoek blijkt dat in Nederland de kans om thuis een brand mee te maken 1 op 65[1] is.
Hoe lang mag een friteuse dan aanstaan? Wanneer de thermostaat van de friteuse defect is dan zal de olie blijven verhitten totdat deze haar zelfontbrandingspunt bereikt. Daarom mag een friteuse nooit onbewaakt achtergelaten worden wanneer hij aanstaat. Dit kan brandgevaar opleveren.
Frituurvet en (bak)olie kun je inleveren bij een inzamelpunt bij jou in de buurt. Giet het afgekoelde frituurvet terug in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Is er geen inzamelpunt in de buurt? Dan kun je het ook weggooien bij het restafval.
We raden aan om een schuim-vetbrandblusser (ABF) te voorzien in de keuken. Naast de klassieke branden van vaste stoffen en vloeistoffen, kunnen ze ook vetbranden blussen.
Van frituren worden producten erg vet. En veel vet levert veel calorieën. Frituurolie bevat vooral onverzadigd vet wat bekend staat om positieve gezondheidseffecten. Frituurolie is daarom gezonder dan hard frituurvet, dat vaak veel verzadigd vet bevat.
Brandklasse D:
metalen. Voorbeelden hiervan zijn aluminium, natrium en magnesium. Brandklasse F: vetten. Alle soorten plantaardige en dierlijke vetten, bijvoorbeeld frituurvet.
Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet. Wat wel mag is bijvoorbeeld toiletpapier, zuivelresten (melk) en resten van reinigingsmiddelen.
Vast frituurvet bevat relatief veel verzadigde en transvetzuren, die het cholesterolgehalte in bloed kunnen verhogen. Omdat een te hoog cholesterolgehalte schadelijk kan zijn voor de gezondheid, streeft de overheid ernaar het gebruik van deze vetzuren te verminderen.
Mocht je de brand snel ontdekken en weet je wat je moet doen? Dan kun je, nadat iedereen in veiligheid gebracht is en je 1-1-2 gebeld hebt, de brand blussen. Gebruik hiervoor echter nooit water! Je loopt dan de kans geëlektrocuteerd te worden.
Een wasdroger is de nummer 1 brandoorzaak in huis, aldus de Nederlandse Brandweer. Het gevaar schuilt in het stof. Door het droogproces komen er allemaal pluisjes van de kleding vrij. De meeste pluisjes vormen tot stof in het filter.
De meeste branden beginnen in de keuken en de schoorsteen, maar ook de woonkamer en slaapkamer zijn plekken in je huis waar veel brandhaarden ontstaan. Wat moet je doen bij een woningbrand en vooral, hoe voorkom je woningbrand? Schoorsteen– Ongeveer 1 op de 3 branden ontstaat in de schoorsteen.
Bewaar je frituurpan (zeker bij vorst) liever niet in een onverwarmde schuur. Niet alleen is het de vraag of je frituur de vorst wel goed kan weerstaan, ook kan het vloeibare vet bevriezen. Je kunt een frituurpan zodoende beter op een iets warmere plek bewaren.
Gebruik een speciale schuimblusser voor vetbrand
Verdere actie hierna is niet nodig. Een CO2-blusser kan ook, maar dan is er na het blussen nog snelle afdekking met een deksel of blusdeken nodig. Dan voorkomt u pas dat de brand opnieuw kan oplaaien.
Absoluut niet doen bij een frituurbrand
Blus een frituurbrand nooit met water! Wanneer water in aanraking komt met hete vetten veroorzaakt dat een grote steekvlam en kan het uzelf, maar ook de omgeving waar de frituurpan staat in gevaar brengen. 2. Verplaats een brandende frituurpan niet.
Een vetbrand blussen kan alleen met een speciale brandblusser. Vroeger was het advies om bij frituurbranden kleiner dan 5 liter het vuur doven met een blusdeken. Dit is echter niet meer toegestaan en ook niet veilig. Een vetbrandblusser de enige oplossing.
1 Ga voor vloeibaar
Verzadigd vet verhoogt het cholesterolgehalte in het bloed, terwijl onverzadigd vet het juist verlaagt. Beter voor de cholesterol dus, en voor je hart en bloedvaten. Het ouderwetse blok ossenwit mag dan wel extra lekker zijn, het is minder gezond.
Het beste antwoord. Het zijn beide vetten Het verschil is alleen dat olie vloeibaar is. Olie is beter voor je gezondheid omdat het plantaardig is en bevat onverzadigde vetten.