Volgens het Hof van Cassatie kunnen huurinkomsten echter nooit belast worden als divers inkomen, in tegenstelling tot meerwaarden uit vastgoed. Inkomsten die verkregen worden uit de verhuur zijn dus ofwel onroerende inkomsten ofwel beroepsinkomsten.
Eigenaars die een woning verhuren, verdienen daar een gemiddeld bruto-rendement van 3,4 procent op. Zij die een appartement verhuren, kunnen gemiddeld rekenen op zo'n 3,2 procent. Netto betekent dit respectievelijk 2,83 en 2,75 procent.
Voorwaarden voor kamerverhuurvrijstelling
Uw totale huuropbrengsten in 2023 zijn niet meer dan € 5.881. Voor 2022 was dit € 5.711. Dit is inclusief alle extra vergoedingen die met de verhuur te maken hebben. Bijvoorbeeld voor energiekosten of het gebruik van wasmachine en droger.
Investeren in vastgoed geeft een goed rendement. Een huis kopen en verhuren is meestal wel rendabel. Om te beginnen moet je huizen zoeken en je oriënteren in beleggen in verhuurd onroerend goed om te zien wat gemiddeld rendement van verhuur is. Om te beginnen, kijk je alleen naar panden die goed te verhuren zijn.
Bijna iedereen kan investeren in vastgoed en daar relatief snel rijk mee worden. Ook veel miljonairs doen het; het biedt ze een stabiel platform om hun vermogen nog verder te laten groeien.
Simpel gezegd zijn er twee manieren voor rijk worden met vastgoed. De eerste manier is door te beleggen in vastgoedfondsen (of een variant daarvan). De tweede manier is door het kopen van huizen en appartementen. Beide manieren zijn vormen van geld investeren, en beide hebben zo haar voor- en nadelen.
Rendement en de hogere belastingdruk in 2023
De maatregelen zoals omschreven in het Belastingplan 2023, heeft vooral impact op het rendement uit de verhuur van woningen. De hogere fiscale druk in box 3 zorgt ervoor dat het vanaf 2023 lastiger wordt om als particulier de woningverhuur voort te zetten.
Investeren in vastgoed 2023 is minder aantrekkelijk
In 2023 wordt het daarom minder aantrekkelijk om in vastgoed te stappen, met name voor verhuurders, vanwege de alsmaar veranderende regelgeving en de economische omstandigheden.
Heb je een koopwoning en beschik je over veel eigen vermogen, dan kan investeren in een tweede huis voor verhuur een interessante investering zijn. Hiermee behaal je namelijk een hoger rendement dan wanneer je je geld op een spaarrekening zet. De verhuur levert vaak meer op dan het bedrag dat je aan lasten kwijt bent.
Theoretisch gezien mag je een onbeperkt aantal woningen bezitten en verhuren in box 3. Alleen is het wel zo dat je geen of minimaal werk mag verrichten bij het verhuren van je woningen.
Voor de belastingheffing in box 3 bedroeg de leegwaarderatio in 2021 slechts 67% van de WOZ-waarde van een verhuurde woning. Maar in 2023 wordt dit opgeschroefd naar 95 procent.
Niet aangegeven, wel sanctie? Een belastingverhoging. Zoals gezegd, riskeert u wél een sanctie wanneer uw inkomsten niet volledig aangegeven worden. De controleur kan dan immers een belastingverhoging toepassen die berekend wordt op de belastingen die verschuldigd zijn op de niet-aangegeven inkomsten.
Bij verhuren maakt men vaak een rendement tussen de 3 en 10%. De definitie van dit rendement is erg belangrijk want in de kroeg vliegen de rendementen om je oren zonder te weten wat men precies bedoelt. Sterker nog: sommigen weten het zelf niet eens precies.
Een gangbare waarde is twaalf tot vijftien keer de bruto huurprijs per jaar.
Kosten en voordelen: de huurinkomsten zijn onbelast
Dat komt doordat u de woning niet meer in box 1 (inkomen uit werk en eigen woning) onderbrengt, maar in box 3 (inkomen uit sparen en beleggen). Dat biedt u ook weer voordelen: u betaalt bijvoorbeeld geen eigenwoningforfait meer en de huurinkomsten zijn onbelast.
Is investeren in vastgoed nog interessant? Ja, het is nog steeds slim en interessant om je vermogen te investeren in onroerend goed, ook nu het wat minder gaat met de economie. Door de lage rente levert het geld op je spaarrekening tegenwoordig amper nog wat op.
Er is meer geld te verdienen met het bezitten van onroerend goed dan met welke andere investering dan ook. Onroerend goed stijgt in de loop der tijd consequent in waarde en presteert beter dan andere investeringen. Bovendien is het niet zo kwetsbaar voor korte-termijn-schommelingen als de aandelenmarkt.
Raffinaderijen en de chemische industrie verwachten in 2023 30 procent meer te investeren dan in 2022. Producenten in de metaalindustrie verwachten ruim een zesde meer te investeren in 2023.
De keuze maken tussen verkopen of verhuren
Als je nog een hypotheek op je huidige huis hebt en je wil een nieuw huis aankopen, is verkopen soms de enige optie (niet altijd!). Als je voldoende financiële ruimte hebt en graag wil investeren in onroerend goed, kan verhuren van je huidige woning een goede optie zijn.
Ja, dat mag. Een huis kopen en verhuren is geen probleem, mits je aan de voorwaarden voldoet. Wie al een koophuis heeft en op zoek is naar een rendabele belegging, stuit al snel op specifieke regels. De voorwaarden voor een tweede huis kopen zijn anders dan bij je eerste woning.
Het belangrijkste voordeel van het verhuren van een huis zijn natuurlijk de huurinkomsten. Je ontvangt elke maand geld van de huurder en hebt daarmee dus een ''passief inkomen''. Je hebt dus inkomen waar geen arbeid tegenover staat. Dit is natuurlijk een heel groot voordeel.
De waarde van een woning in verhuurde staat is lager omdat de koper het huurcontract met de huurder moet overnemen. De koper mag de huurder niet zomaar uit de woning zetten en kan dus niet zelf in de woning gaan wonen. De waarde van uw woning in verhuurde staat valt daardoor lager uit.
Een rendement van 9%
Omgerekend komt de belegging van een garagebox dan op ongeveer 11 x de huur. De kosten van exploitatie en onderhoud van de onderhoudsarme garageboxen zijn relatief laag. De aanschaf van een garagebox voor de verhuur is een uitstekende investering met bijna 9% bruto rendement.
Veel mensen kijken dan eerst en vooral naar vastgoedinvesteringen. Spaargids.be bekijkt of het klassieke 'appartementje om te verhuren' anno 2021 nog steeds een interessante zet is. Zoals je weet levert sparen vandaag weinig rendement op. Op de meeste spaarboekjes krijg je amper nog het wettelijke minimum van 0,11%.