Bij smetplekken heb je plekken met kleine schilfers (velletjes) in je huidplooien. Meestal zitten smetplekken in je liezen, onder je borsten of op je buik. Maar je kunt bijvoorbeeld ook plekken hebben in je oksels of bilspleet. Bij een lichte huid zijn de plekken rood.
Smetplekken zijn verkleurde plekken in de plooien van je huid. Ze zitten meestal in je liezen, onder je borsten of op je buik. De plekken kunnen jeuken en vies ruiken. Het komt door warmte, vocht en doordat je huid op die plekken tegen elkaar schuurt.
De aandoening begint als een onscherp begrensde nattende roodheid in de plooien (oksels, liezen, onder de borsten, bilnaad), al dan niet met (pijnlijke) kloofjesvorming. Er bestaat lichte jeuk. Wanneer er een bacteriële infectie erbij komt zien we pusvorming en korstjes, soms met een riekende geur.
Smetplekken zijn overigens geen schimmel, zoals liesschimmel. Bij smetten raakt de huid door warmte en vocht geïrriteerd, waardoor er kloofjes kunnen ontstaan. Bij liesschimmel treedt een schimmelinfectie op, te herkennen aan ringvormige rode plekken die aan de randen wat uitschilferen.
Voor de behandeling van smetten adviseert de huidige richtlijn verschillende maatregelen, zoals toepassing van Zinkoxidesmeersel. In de praktijk gebruikt men echter soms producten anders dan de richtlijn beschrijft. Soms gebruikt men ook producten die de richtlijn helemaal niet noemt, zoals Sudocrem.
'Er zijn drie fases van smetten: rode huid, natte huid en geïnfecteerde huid. Het is belangrijk dat je hier als verzorgende alert op bent, en actie onderneemt zodra je dit waarneemt.
Zorg ervoor dat u de huid goed afdroogt en dep de huidplooien droog. U kunt ook talkpoeder aanbrengen in de huidplooien, zodat de huid minder vochtig wordt. Mocht het toch vochtig blijven in de plooien, dan kunt u er scheurlinnen of gaasjes op doen. Dit kunt u bij de apotheek of drogist kopen.
Maak de huid goed droog, maar doe dit voorzichtig door deppend te drogen (niet wrijven). Maak de huid direct schoon als u urine of ontlasting hebt verloren; Breng om de huid droog te houden een heel dun laagje zinkoxidesmeersel aan op de huid (60% zinkoxide in 40% arachideolie, verkrijgbaar bij de apotheek of drogist).
Tips bij smetplekken
Gebruik bij acute, nattende smetplekken koude kompressen voor snelle verlichting. Dit kan je doen door een theedoek nat te maken en op de smetplek te leggen. Met een zinkzalf zonder parfum of alcohol kan je de smetplekken verzorgen.
Hoe ziet huiduitslag eruit ? Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv. het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie.
Dan kun je de smetplekken behandelen met een crème tegen gisten en schimmels. Bijvoorbeeld miconazol op de huid of clotrimazol op de huid. Je kunt dit zonder recept kopen bij de drogist of apotheek. Smeer de crème 2 keer per dag.
Doen smetplekken pijn? Meestal heeft je baby niet heel veel last van de smetplekken als je er op tijd bij bent. Ze kunnen licht jeuken. Als er een schimmelinfectie bij komt kan het wel pijnlijk worden voor je baby.
Sudocreme zinkzalf beschermt de huid als ook beschadigde huid. Het is daarom ook goed te gebruiken als men een schaafwond heeft. In Sudocrem zit zinkoxide daarom wordt het ook wel een zinkzalf genoemd. Er zit benzylalcohol in sudocrem dit heeft een licht verdovend effect wat helpt bij een geprikkelde huid.
Een schimmelinfectie in de lies (tinea cruris) komt vooral voor bij mannen. Typisch zijn de eenzijdige circelvormige rode tot bruine ringen. Soms bevat het letsel of het deel er rond kleine zweertjes. Schimmelinfecties op de romp (tinea corporis) zien eruit als rode, schilferende, ringvormige letsels.
Zinkzalf werkt adstringerend op de huidporiën, waardoor de kans bestaat dat de huid wordt afgesloten. Zinkpasta koekt snel aan en is daardoor moeilijk aan te brengen en te verwijderen.
3.2 Prevalentie smetten
In de totale populatie zijn er 337 patiënten met 1 of meer smetplekken in de lies- of borstplooien. De algemene prevalentie bedraagt dus 12,3%. Honderdveertig patiënten (5.1%) hebben laesies onder 1 of 2 borsten en 243 patiënten (8.9%) hebben laesies in 1 of 2 liesplooien.
Helaas bevat Sudocrem ook een aantal ingrediënten die, op z'n zachts gezegd, niet bepaald geschikt zijn voor het tere babyhuidje. Paraffinum Liquidum is een minerale olie die de huid een zacht gevoel geeft. Echter trekken minerale oliën het vocht uit de huid en verstoppen de poriën.
De meeste billenzalven bevatten namelijk zinkoxide als een van de barrièrevormende cosmetica-ingrediënten. Bij de Bepanthen zalf ontbreekt dit ingrediënt echter helemaal.
De apocriene zweetklieren zitten in de oksels en in de liezen. Behalve transpiratievocht (zweet) geven deze zweetklieren ook een geur af, de bekende zweetgeur. De apocriene zweetklieren kunnen ontstoken raken.
Smetplekken behandelen
Dan kun je die behandelen met zinkzalf of een zalf met de stof zinkoxide. Deze zalven hebben een indrogend effect en leggen een beschermende laag over de plek, waardoor je baby's huid rustig kan herstellen. Zorg er verder voor dat je de plek goed drooghoudt.
Symptomen van geïnfecteerde smetten
In dit stadium is de smetplek gevoeliger voor infecties, vaak veroorzaakt door gisten, schimmels en zo nu en dan door bacteriën. Smetten waarbij gisten, schimmels (Candida albicans) en bacteriën de huid aantasten, noemen we geïnfecteerde smetten.
Smetten ontstaat vooral in huidplooien, omdat het daar warm is. Vrouwen met grotere borsten en mensen met vollere benen lopen meer risico op smetten, omdat dit plekken zijn waar kleding wat strakker op de huid zit. Vooral de rand van een onderbroek en de onderkant van een beha zorgen vaak voor beknelling en wrijving.
De behandeling van rode liezen is uiteraard afhankelijk van de oorzaak. Zo wordt eczeem vaak behandeld met een steroïde zalf en een schimmelinfectie met een antischimmelzalf. Een erythrasma daarentegen wordt behandeld met orale antibiotica. De behandelingen kunnen dus van elkaar verschillen.
Van zinkzalf heb je misschien wel vaker gehoord maar zinkolie kan nog vrij nieuw klinken. Toch is zinkolie heel effectief. Het verschil tussen zinkzalf en zinkolie is de hoeveelheid zinkoxide. In zinkzalf zit maximaal 30% zinkoxide terwijl in zinkolie maar liefst 60% zinkoxide zit.
Er is in basis arrowroot en tapiocameel gebruikt wat ik op zich echt een geniale vervanging vind. De meeste talkpoeder-vervangers worden gemaakt op basis van ( GMO ) maïszetmeel. Ook de “ gebeten” Johnson & Johnson heeft een talkpoeder zonder talk op basis van maïszetmeel uitgebracht.