Geel en blauw wordt samen groen.
Rood + blauw = paars (of violet) Blauw + geel = groen. Geel + rood = oranje.
Wanneer complementaire kleuren met elkaar worden gemengd, heffen ze elkaar op. Het resultaat is een grijstint, zoals zwart of wit. Blauw is de complementaire kleur van oranje. Als je deze kleur toevoegt aan oranje krijg je een neutraal gedempte variatie.
Turquoise of turkoois (in het Vlaams ook appelblauwzeegroen) is een blauw-groene kleur, genoemd naar het mineraal turkoois.
Indigo is een belangrijk pigment met een uitgesproken blauwe kleur, die eveneens indigo genoemd wordt. Indigo werd oorspronkelijk, als natuurlijk pigment, betrokken uit verschillende soorten planten.
Ultramarijn blauw, gemengd met ivoorzwart, levert een mooi diep donker blauw op. Blauw en ivoorzwart gaan dus wel samen.
Andere kleuren ontstaan door het mengen van rood, groen en blauw in verschillende verhoudingen. De hoofdmengkleuren zijn cyaan, geel en magenta: geel is een mengsel van 100% groen en 100% rood, cyaan is een mengsel van 100% groen en 100% blauw, magenta is een mengsel van 100% blauw en 100% rood.
Door blauw met zwart te mengen neemt de helderheid af. Via donkerblauw richting zwart. Wel kan je de toon van blauw veranderen. Door bijvoorbeeld een kleine hoeveelheid groen of geel bij te mengen krijg je turquoise.
Turquoise, ook bekend als aquamarijn, zit op het kleurspectrum tussen blauw en groen in. Turquoise varieert van zachte, bleke tot levendige, intense tinten en tenzij je een pot voorgemengde Turquoise vindt, zul je zelf blauwe en groene verf moeten mengen om exact de tint te krijgen die je wilt.
Zwart wordt verkregen door de primaire kleuren geel, blauw en rood te mengen. Wij raden u echter aan om wit en zwart te kopen, omdat u deze twee kleuren steeds weer nodig heeft.
Om petrol-blauw te verkrijgen meng je blauw met een vleugje grijs en hier doe je dan weer een vleugje groen bij. Zo ontstaat de blauw-groen petrolkleur.
Combineer je groen met zijn kleurencirkel-buurman blauw, dan krijg de ruimte een wat geheimzinnige en vintage uitstraling. Hetzelfde geldt voor grijs- en bruintinten, prachtig voor in de slaapkamer! Wil je het iets spannender maken?
Door een heel klein beetje extra phthalo blauw toe te voegen aan het paynes gray gaat de kleur over van koelgrijs naar donker indigo blauw.
Licht. Wit licht onstaat door alle kleuren licht te mengen. Voorbeeld: In een tv-scherm zitten rode, groene en blauwe lichtpuntjes. Als die allemaal even fel branden zie je van een afstandje wit licht.
Petrol is de kleur die je krijgt wanneer je groen en blauw mengt.
Goud is zijn pure vorm is donkergeel maar door de toevoeging van andere metalen kan je de kleur veranderen. Voeg je bijvoorbeeld koper toe aan je goud dan zal je goud wat roder worden, door het toevoegen van zilver wordt het goud lichtgeel en door het toevoegen van palladium krijgt je goud een witte kleur (witgoud).
Geelgroen is een samenstelling van de woorden geel en groen. Het laatste deel in een samenstelling geeft aan waarom het gaat: geelgroen is een soort groen. Het eerste deel in de samenstelling bepaalt het tweede nader: geelgroen is dus een geelachtig soort groen. Groengeel daarentegen is een groenachtige kleur geel.
Elke kleur heeft een complementaire kleur, daarmee vormt hij het grootste contrast. De complementaire kleuren staan tegenover elkaar in de kleurencircel. Deze kleuren versterken elkaar, ze harmoniëren. Complementaire kleuren zijn bijvoorbeeld; rood en groen, blauw en oranje, geel en violet.
Door rood en blauw te mengen ontstaat paars, maar die paarse tint kan worden veranderd afhankelijk van hoeveel rood/blauw je met elkaar mengt. Maar om dit goed te doen, begin je te experimenteren met kleine hoeveelheden verf.
“Donkerblauw en zwart kun je toch niet met elkaar combineren?'', is een vraag die vaak wordt gesteld. Maar als je het goed doet, is donkerblauw en zwart een hele goede combinatie. Geen combinatie is zo chic, stijlvol, klassiek en stoer tegelijk. Zwart wordt gezien als de enige echte tijdloze tint.
Indigo (kleur) - Wikipedia.
Rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Of kortweg 'roggbiv'. Zo sommen we allemaal netjes de kleuren van de regenboog op.
Als schilderspigment was het Indigo al vroeg in trek. Eerst bij de Romeinen en tussen met name de 14de en 19e eeuw ook bij kunstenaars in de rest van Europa. Van oorsprong werd de blauwe kleur onttrokken aan planten.