Al sinds de zestiende eeuw zijn Ceuta en Melilla onderdeel van Spanje. In de eeuwen die volgden werd de invloed van Spanje in Marokko steeds groter. Waardoor begin twintigste eeuw bijna het hele noorden van Marokko onder Spaans bewind stond. Dit duurde tot de onafhankelijkheid van Marokko in 1956.
De moderne staat Marokko is ontstaan toen het land zich onafhankelijk verklaarde van Frankrijk en Spanje op 2 maart 1956. De Frans-Spaanse bezetting van Marokko begon in 1912. De hoofdstad van Marokko is Rabat en de grootste stad is Casablanca.
De berbers, die zich Amazigh (betekent 'vrije man') noemen, zijn de oorspronkelijke bewoners van Marokko. De Marokkaanse Arabieren stammen af van de Arabische veroveraars die in de zevende eeuw voor het eerst Marokko binnenkwamen en van de Arabische moslims die in de vijftiende eeuw uit Spanje werden verdreven.
Op 22 oktober 1859 verklaart Spanje de oorlog aan Marokko, wat het begin vormde voor de Spaans-Marokkaanse Oorlog (1859-1860). Spanje was voor de uitbraak van de oorlog al in het bezit van twee stadskolonies in Marokko: Ceuta en Melilla.
"In 1912 werd Marokko een protectoraat, het was een van de laatste Afrikaanse landen die gekoloniseerd werden door de westerse machten,", vertelt Bouras "Het noorden van Marokko viel onder Spaans bewind. De rest van het land was van Frankrijk."
De Arabieren veroverden de regio in de 7e eeuw en brachten de islam, waartoe de meeste Berbers zich bekeerden.
Al 80.000 jaar voor Christus leefden er mensen in Marokko, of Mauretania, zoals het vroeger heette. De Romeinen waren een van de eerste volkeren die het gebied veroverden. Zij werden verdreven door de Arabieren die rond 700 er de islam kwamen verkondigen.
Al sinds de zestiende eeuw zijn Ceuta en Melilla onderdeel van Spanje. In de eeuwen die volgden werd de invloed van Spanje in Marokko steeds groter. Waardoor begin twintigste eeuw bijna het hele noorden van Marokko onder Spaans bewind stond. Dit duurde tot de onafhankelijkheid van Marokko in 1956.
Het is echter niet mogelijk om van het ene land naar het andere te reizen via landvervoer, omdat er geen brug is. De Straat van Gibraltar fungeert als natuurlijke grens tussen Spanje en Marokko, evenals tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee, en tussen Europa en Afrika.
Het protectoraat duurde tot 1956, behalve in het deel dat bekendstond als het Zuiders Protectoraat, of het noordelijke deel van de drie gebieden waarin de Spaanse Sahara werd verdeeld.
Marokko is onafhankelijk geworden in 1956 en Algerije in 1962. De zoon en opvolger van koning Mohammed, koning Hassan II, claimde Algerijns grondgebied. In 1963 is hij het land binnengevallen, waarbij honderden slecht uitgeruste Algerijnse soldaten gesneuveld zijn.
Marokko staat op de vijfde plaats in de nieuwe ranking van meest rijke landen in Afrika van de Wereldbank. Het koninkrijk is vijfde met een BBP van 118,72 miljard dollar. Algerije staat net voor Marokko op de vierde plaats met 169,9 miljard dollar.
Marokko als protectoraat
Marokko was van 1912 tot 1956 een protectoraat van Frankrijk. Dat zet de politieke verhoudingen tussen de twee landen soms op scherp, ook nu nog. Maar in tegenstelling tot in Algerije kwam de onafhankelijkheid van Marokko er zonder grootschalig bloedvergieten.
De situatie veranderde toen Marokko (1956), Mauretanië (1960) en Algerije (1962) onafhankelijk werden. De koloniale grenzen in de Sahara namen daardoor het karakter aan van staatsgrenzen.
De Rifoorlog, werd van 1920 tot 1927 uitgevochten tussen Spanje (later bijgestaan door Frankrijk) en de Rif-Republiek. Deze guerrillaoorlog had als doel de onafhankelijkheid van het gebied. Mohammed Abdelkrim El Khattabi wist de Riffijnse stammen te verenigen en leidde de strijd in de Spaanse Zone van Noord-Marokko.
Volgens de legende schiep Hercules Marokko toen hij de Straat van Gibraltar opende. Hoe dan ook, het staat vast dat de mens er ten minste 300.000 jaar geleden al aanwezig was.
Melilla is een Spaanse exclave aan de Middellandse Zee in Noord-Afrika vlak bij de Marokkaanse stad Nador. Het is, evenals de 300 kilometer westelijker gelegen havenstad Ceuta, een Spaanse autonome stad – Ciudad Autónoma – en heeft een inwonertal van ruim 80.000.
De Straat van Gibraltar (Spaans: estrecho de Gibraltar, Arabisch: مضيق جبل طارق), is de zee-engte tussen Marokko (Afrika) en Spanje (Europa). De breedte is 14 tot 44 km, de lengte circa 60 km en de grootste diepte 900 m.
Op 12 oktober 1492 ontdekte Christoffel Columbus voor Spanje, Amerika, het begin van een koloniaal rijk.
Marokko werd vanaf 1912 een protectoraat van Frankrijk, en het zuidelijke deel van het land kwamen onder Spaanse 'bescherming' te staan. De Spanjaarden hadden ook de noordkust van het land al in handen. Formeel bleef het land onafhankelijk, maar in de praktijk maakten de Fransen en Spanjaarden de dienst uit.
Verovering van het Iberisch schiereiland
Musa Ibn Nusair Hoe de verovering van Spanje door de Arabieren precies begon is onduidelijk, maar er wordt wel beweerd dat het de Moren gemakkelijk gemaakt werd door een verzoek van één van de Visigotische troonpretendenten hem te helpen bij het verslaan van zijn tegenstander.
Negen op tien Spanjaarden denken dat Marokkanen macho's zijn en 34,7% beschouwen hen als vijanden. Dat blijkt uit een recente studie van de Spaanse denktank Real Instituto El Cano. Een derde van de deelnemers zien dus Marokkanen aan als vijanden en 50,2% denkt dat alle Marokkanen islamistische extremisten zijn.
De naam Marokko komt van de hoofdstad van toen Marrakesh. Het is een verbastering daarvan Waar komt dan Marrakesh vandaan? Het is een berbers woord (Mararkoesh) en betekent Land van God. De hoofdstad van Marokko is nu Rabat sinds 1912 vanaf het moment dat het een protectoraat werd.
Marokko kent een subtropisch klimaat. De seizoenen lopen ongeveer gelijk aan die in Nederland, maar het weer in Marokko kent hogere en lagere uitersten. In de zomer lopen de temperaturen in Marokko gemakkelijk op tot 40 graden. Het kwik schommelt in de Marokkaanse winter rond de 21 graden.
De meeste Marokkanen zijn van Berberse afkomst. Maar er wonen ook veel Arabieren in het land.