Dat hangt vooral af van welke talen ze al spreken. Wie pakweg Arabisch, Turks, Chinees of Somalisch kent, zal het Nederlands razend moeilijk vinden, want de verschillen zijn gigantisch. Maar het Nederlands is een stuk gemakkelijker voor mensen die al een andere Germaanse taal spreken, zoals Engels of Duits.
Voor Nederlanders zijn Japans, Chinees, Koreaans en Arabisch ingewikkelde talen om te leren. Alleen al het schrift van deze talen is ontzettend lastig omdat het uit tekens bestaat en niet uit letters zoals wij die kennen.
Arabisch
In tegenstelling tot Spaans, Engels en andere talen, wordt Arabisch van rechts naar links geschreven en gelezen, waardoor het één van de moeilijkste talen is.
Chinees leren is niet moeilijker dan welke taal ook. De grammatica is redelijk makkelijk. Chinees heeft bijna dezelfde structuur als Engels. Ook zijn er geen naamvallen of vervoegingen, er bestaan geen enkelvoud- of meervoudsvormen, er is geen verschil tussen onderwerp en voorwerp enzovoort.
De tijd die het kost om de grondbeginselen te leren
We hebben het niet eens over vloeiend Chinees spreken, maar alleen over het beheersen van enkele van de eenvoudigste elementen van de taal. Dit betekent dat je ongeveer 100 uur intensieve studie nodig hebt om in het Chinees te spreken, lezen en schrijven.
Maleis kent geen vervoegingen, geen meervouden, geen geslachtsaanduidingen en – dat is het mooiste – geen werkwoordtijden! Bovendien maakt het moderne Maleise alfabet gebruik van het Latijnse alfabet. Je merkt dus snel, waarom dit een van de gemakkelijkste Aziatische talen is om te leren.
Welke taal ligt het dichtst bij het Nederlands? Engels of Duits? Fonologisch gezien ligt het Nederlands dichter bij het Engels dan het Duits. Het Duits heeft de tweede Germaanse klankverschuiving ondergaan waardoor sommige medeklinkers anders zijn geworden.
Reputatie. Haarlem heeft de reputatie dat het de plaats is waar het zuiverste, het minst van de norm afwijkende Nederlands gesproken wordt.
Engels. Het zal je niet verbazen dat Engels over het algemeen gezien wordt als de makkelijkst te leren taal. Dit komt voornamelijk doordat vrijwel alle films, series en muziek die we zien en luisteren, in het Engels zijn. Hierdoor pikken de meeste mensen heel snel deze taal op.
Qua uitspraak is het Nederlands voor sommigen best pittig. Er zijn een aantal klanken (eu, ui, ij) die niet in veel andere talen te vinden zijn. Ook het verschil tussen "korte klinkers" (a, o, e, u, i) en "lange klinkers" (aa, oo, ee, uu, ie) is belangrijk.
Maar heb je nog steeds niet alle naamvallen onder de knie, dan kun je je Duits altijd bijschaven. Om Hongaars, Russisch en Grieks te leren ben je wel een stuk langer bezig: gemiddeld zo'n 1100 uur. Stel dat je 8 uur per dag zou studeren, dan ben je 138 dagen bezig voordat je deze talen eigen bent.
Nederlands heeft eenvoudigere grammatica en is lexicaal meer vergelijkbaar met Engels dan Duits. Daarom zou het juiste antwoord logischerwijs moeten zijn dat: Nederlands makkelijker is! Echter, het leren van een taal is niet alleen een kwestie van hoe vertrouwd de grammatica en woorden zijn met talen die je al kent.
Spaans is een taal waarbij de koppeling van letters aan klanken eenduidig en de woordstructuur makkelijk is (veel lettergrepen met enkel medeklinker-klinker combinaties). Spaans zal dus over het algemeen makkelijker te leren zijn dan Frans.
Op het internet circuleert een lijstje van moeilijke talen waarin het Nederlands op de 20ste plaats staat, na het Chinees, Arabisch, Hongaars en IJslands, maar voor het Engels, Duits en Spaans.
ABN niet in Haarlem, maar in Dronten
Vraag iemand waar het meeste Algemeen Beschaafd Nederlands' wordt gesproken, en het antwoord zal waarschijnlijk zijn: in Haarlem.
Het Duits en Nederlands lijken zoveel op elkaar doordat ze tot dezelfde taalfamilie behoren. Het Duits en het Nederlands zijn namelijk Germaanse talen. Dat betekent dat ze allebei uit dezelfde taal zijn ontstaan: het Germaans.
Waardering van het Nederlands in Nederland en Vlaanderen
Het mooiste Nederlands spreekt men volgens Nederlanders in de stad Haarlem, dicht bij Amsterdam, en volgens Vlamingen in de provincie Antwerpen. Het lelijkste in Friesland en in de stad Antwerpen. Voor sappig Nederlands moet je in Suriname zijn.
De rijkste taal is de taal waarin je voelt en denkt, en voor de Nederlanders is zonder enige twijfel het Nederlands de rijkste taal ter wereld. Voor een Nederlandse schrijver geldt dat eens te meer.
Op de middelbare school had Carole Westerkamp (55) zes talen in haar pakket, maar blonk ze in geen enkele uit en haalde ze zelfs onvoldoendes. Nu spreekt ze negen talen vloeiend en is ze druk bezig met nummer tien, elf en twaalf.
Is Frans of Duits moeilijker? Voor de meeste Nederlanders is het makkelijker om Duits te kunnen dan Frans, omdat Duits meer op het Nederlands lijkt en ook makkelijker is qua uitspraak. Maar let op: het niveau Frans en het niveau Duits dat je op school leert is niet gelijk.
Het Nederlands wordt over het algemeen niet als een heel moeilijke, maar ook niet als een heel makkelijke taal gezien. Veel hangt af van uw moedertaal, maar ook als u bijvoorbeeld al een andere Germaanse taal (zoals het Engels of Duits) spreekt, heeft het Nederlands nog veel valkuilen.