Neem voldoende eiwit. Ook eiwitrijk voedsel, zoals vlees, vis, kip, eieren, noten en kwark, werken prima om je een vol gevoel te geven. Het kost je lichaam namelijk meer tijd om eiwitten te verteren dan bijvoorbeeld suikers. Zo doe je dat: zorg bij iedere maaltijd voor een eiwitbron.
Spinazie, sla, boerenkool. Bladgroenten zijn heel erg rijk aan vezels en water. Alle twee uitermate geschikt om je maag een vol gevoel te geven. Bovendien zitten groene bladgroenten boordevol mineralen, vitaminen en vezels en zijn daardoor heel geschikt voor een gezond dieet.
Havermout en andere vezelrijke voeding. Andere producten die relatief weinig calorieën bevatten (maar wél goed vullen), zijn producten vol vezels. In de praktijk komt dit vaak neer op volkoren producten. Denk aan volkoren brood en volkoren rijst, maar ook aan bonen, peulvruchten, havermout en aardappelen.
Voedsel met weinig calorieën kan erg vullend zijn. Deze voedingsmiddelen bevatten meestal veel water en vezels, maar hebben weinig vet. Natuurlijke en onbewerkte soorten voeding zijn meestal vullender dan bewerkte voedingsmiddelen.
Voor een vol gevoel is het allereerst belangrijk om voldoende eiwitten en vezels binnen te krijgen. Daarnaast heb je natuurlijk ook gewoon genoeg vitamines en mineralen nodig. Eet je gevarieerd en zo veel mogelijk onbewerkt, dan gaat dat gelukkig al heel snel goed!
Van alle stukken fruit scoren appels en sinaasappels het hoogst met 197% en 202%. Deze bruine pasta is met 188% behoorlijk vullend! Opvallend: een croissantje is met een score van 47% het minst vullend van de hele index!
Van koolhydraten op zich word je niet dik. Je komt pas aan als je meer energie (kcal) binnenkrijgt dan je eigenlijk nodig hebt. Koolhydraten zijn enorm belangrijk voor onze energievoorziening.
Je kunt gezond leven door gezond te eten, niet te roken en voldoende te bewegen en ontspannen. Door gezond te leven verklein je de kans op ziekten. Ook helpt gezond leven je langer fit te blijven. Een gezonde leefstijl is goed zorgen voor je lichaam én je geest.
Het bevat vrij veel B-vitamines, ijzer, jodium en vezels. Als je brood weglaat, dan is het slim om producten te kiezen die ook die voedingsstoffen leveren. Bij het ontbijt is dat bijvoorbeeld yoghurt, met vers fruit, noten en eventueel wat homemade muesli of (havermout)granola.
Kwark en yoghurt zijn goede opties voor een gezond ontbijt. Maak yoghurt of kwark smakelijk met bijvoorbeeld: Havermout of muesli. Gedroogd fruit of noten.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …