De kans is groot dat je e-mailadres terecht is gekomen op een lijst met e-mailadressen die door verschillende spammers wordt gebruikt. Dat verklaart waarom je er steeds meer krijgt. Ze gebruiken allemaal dezelfde lijsten. Net daarom blijf je deze berichten krijgen, ook al heb je een aantal afzenders geblokkeerd.
Een onbetrouwbare mail is niet gevaarlijk als u geen bijlagen opent of op linkjes klinkt. Een verkeerde bijlage kan een virus bevatten en achter een link kan een phishingpagina schuilgaan. Daar zit het gevaar.
Wereldwijd worden er 120 miljard spammails per dag verstuurd. In totaal beslaat spam tegenwoordig 98 procent van het wereldwijde e-mailverkeer.
Bovendien kunt u alleen een antwoord versturen als u het spambericht opent. Dan kunt u per ongeluk een link in het spam-bericht aanklikken. Dit betekent dat u ongevraagd wordt doorverbonden naar een andere website. Met bijvoorbeeld nog veel meer reclame.
Spam kan erg vervelend zijn en soms zelf gevaarlijk. Spam kan worden gebruikt door internetcriminelen om een virus te installeren of om uw persoonsgegevens te stelen. Het kan geen kwaad om spam-mails te openen, let er wel op dat u nergens op klikt.
Kijk eerst of er onbekende activiteiten in je mailbox zijn, zoals ongevraagde e-mails, wachtwoorden die veranderd zijn of onverwachte contacten. Ook kun je een online zoekopdracht uitvoeren om te zien of je e-mail adres verschijnt op websites met informatie over gehackte accounts.
Controleer het adres van de afzender. De naam van de afzender mag dan precies hetzelfde zijn als die van je bank of webwinkel, maar vaak is het gebruikte e-mailadres vaag of een afgeleide versie van een echte bedrijfsnaam of de naam van een instantie. Kijk goed naar de domeinnaam waarvan je de e-mail hebt ontvangen.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden.
De beste manier om uw telefoon te controleren op malware is het gebruik van een mobiele beveiligings-app zoals de gratis AVG Antivirus voor Android. Voer een scan uit.
Op dit moment worden er dagelijks zo'n 150 miljoen phishing e-mails verstuurd. Van deze 150 miljoen e-mails raken er 16 miljoen door de spamfilters.
Met een gehackt e-mailaccount kunnen criminelen op het internet je identiteit aannemen. In dit geval spreekt men van identiteitsdiefstal. Hiermee hebben hackers toegang tot je contacten, kunnen ze op jouw naam online aankopen doen of je account gebruiken om spam of trojans te versturen.
De mails bevatten soms taalfouten of zijn niet professioneel opgemaakt. De mails beginnen met een vage aanspreektitel of je e-mailadres als aanspreking. De afzender is een voor jou onbekende afzender of zelfs een fout e-mailadres. Er staat een link in de mail.
Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
Je kan dat zelf nakijken via websites zoals Haveibeenpwned of Firefox Monitor. Je kan je e-mailadres ingeven en dan vertelt de tool of je gegevens voorkomen in een gegevenslek. Ze gaan zelfs een stapje verder en vertellen via welk platform dat was en welke data gelekt zijn.
Phishing heeft tot doel gebruikers hun inloggegevens te laten invoeren door hen te laten geloven dat een valse site legitiem is. Spam is erop gericht u op een e-mail te laten klikken en naar een website te laten gaan die inkomsten genereert voor de spammer.
Neem contact op met uw bank en laat ze alle transacties blokkeren tot het volgende bericht. Zo voorkomt u financiële fraude op uw naam.
Wat zijn de gevolgen van phishing? De gevolgen van een phishing actie zijn bijvoorbeeld dat je geld gaat missen of dat je een verzoek om losgeld te betalen krijgt voor door de cybercrimineel versleutelde gegevens op je laptop of computer.
Spam via sms stoppen
Als u spam via sms wilt stoppen op Android, opent u de Telefoon-app en tikt u op Menu (drie puntjes). Tik op Instellingen > Nummers blokkeren. Kies dan uit onbekende afzenders, recente gesprekken of uw contactenlijst.
Wanneer je toestel plotseling veel meer data verbruikt zonder verklaarbare reden, is het dus tijd om op onderzoek te gaan. Mogelijk heeft een hacker malware op je telefoon geïnstalleerd. Ga naar de instellingen-app van de smartphone en tik op 'Wifi en netwerk'.