De baarmoederhals wordt week, er ontstaat soms al wat ontsluiting waardoor je je slijmprop kunt verliezen,die in de baarmoederhals zit. Ben je zwanger van je tweede of derde kindje, dan kan dit gerommel zomaar voor 3 cm ontsluiting zorgen.
Wanneer je de slijmprop verliest, is dat een teken dat het lichaam zich klaarmaakt voor de weeën, maar het betekent niet dat je nu snel gaat bevallen. Soms duurt dat nog dagen, maar soms gaat het ook sneller. Daarom is het niet nodig om de verloskundige hierover te bellen.
De slijmprop is een paar centimeter groot en kan er uit zien als een heldere, wittige prop met soms wat rode of bruine sliertjes er doorheen.
Als je die slijmprop verliest, is dat een teken dat het lichaam zich klaarmaakt voor de weeën. Soms duurt het dan nog een paar dagen voordat de bevalling begint, maar soms gaat het ook sneller. Voor het verlies van een slijmprop hoef je de arts of verloskundige niet te bellen.
De latente fase: 1-3 centimeter ontsluiting
Dit heet ook wel het verstrijken van de baarmoedermond. Als de weeën beginnen kan dat direct al regelmatig en pijnlijk zijn, maar meestal duren de weeën nog kort, komen ze onregelmatig en zijn ze nog niet zo pijnlijk.
Zie je baarmoeder even voor je als een balon. Dan is de baarmoedermond het tuitje waar je de balon mee opblaast. Dit tuitje is rondom ongeveer een centimeter dik en zo'n 2 centimeter lang. Normaal gesproken is dit tuitje stevig gesloten, tijdens de bevalling moet het uiteraard open gaan om je baby door te laten.
Vóór 3 cm ontsluiting kan de ontsluiting dagen of weken duren. Dit is niet bijzonder verontrustend. Het is heel goed mogelijk dat de baarmoederhals bij 35 weken amenorroe iets tot 1 vinger opengaat en dan besluit helemaal niet meer te bewegen tot 37 weken amenorroe.
De baarmoederhals (cervix) is tijdens je zwangerschap ongeveer 4 cm lang, door dit 'gerommel' verkort de baarmoederhals, het zo geheten verstrijken. De baarmoederhals wordt week, er ontstaat soms al wat ontsluiting waardoor je je slijmprop kunt verliezen,die in de baarmoederhals zit.
De prop komt als het ware los te zitten en wordt uitgestoten omdat de baarmoederhals begint te veranderen ter voorbereiding op de bevalling. De slijmprop is doorgaans wit, maar kan ook wat rood of rozig zijn doordat er wat bloed bij zit. Een bruine prop is ook normaal, dan is het slijm gemengd met wat ouder bloed.
Techniek van het inwendig onderzoek:
Bij het inwendig onderzoek gaat de verloskundige met haar wijs- en middelvinger de vagina in. Zij gaat dan op zoek naar de baarmoedermond om te voelen of die al dan niet verstreken is en of er al ontsluiting is.
De latente fase duurt gemiddeld 8 uur bij je eerste kind, maar kan ook meer dan 12 uur duren. We spreken van de actieve fase vanaf 3-4 centimeter ontsluiting. De weeën komen nu vaker, om de 2 tot 3 minuten, duren een minuut en worden krachtiger.
Zeker als je last hebt van voorweeën, wat vaker voorkomt als het niet je eerste kindje is, gaat je baarmoedermond verweken en verstrijken en kun je dus de slijmprop verliezen. Maar ook bij een eerste kindje zegt het verlies van de slijmprop zeker niet dat je bevalling begonnen is.
In de slijmprop zit vaak wat bloed, meestal oud bruin, maar soms ook een beetje helderrood. Dit hoort erbij en is niet verontrustend. Het verlies van de slijmprop is geen teken dat je bevalling gaat beginnen, deze kan nog dagen tot weken op zich laten wachten.
De eerste weeën zijn meestal onregelmatig, kort van duur, en nog niet zo sterk. Wanneer je deze weeën hebt, wil het nog niet zeggen dat de bevalling is begonnen; het kan nog afzakken. Pas als de weeën langer gaan duren, regelmatig en krachtig zijn, lijkt het dat de bevalling echt begint.
10% van de bevallingen begint met het breken van de vliezen, nog voordat er weeën zijn. De vliezen breken meestal 's nachts. Je merkt dit doordat je opeens vocht verliest.
Kleur: vaginale afscheiding kan waterig zijn, maar blijft altijd een beetje wittig. Vruchtwater is helder en kleurloos maar kan wel witte vlokken bevatten. Geur: afscheiding ruikt niet sterk, soms een beetje zurig maar niet zoet, vruchtwater ruikt zoet.
De slijmprop ziet er doorgaans dik en doorzichtig uit. Soms kan het een groene of bruine kleur hebben en wat bloed bevatten. Als het verliezen van slijm gepaard gaat met vruchtwaterverlies en pijnlijke weeën, dient u zo snel mogelijk contact op te nemen met uw verloskundige.
Slijmprop verliezen
Vrouwen verliezen vaak hun slijmprop wanneer het lichaam van de vrouw zich aan het voorbereiden is op de bevalling, maar het kan ook zijn dat vrouwen kleine stukjes verliezen tijdens de zwangerschap en waarna de slijmprop zichzelf dan opnieuw herstelt en weer zal aangroeien.
Gaandeweg zul je merken dat je weeën toenemen: ze komen vaker, duren langer en worden intenser. Wanneer ze ongeveer om de 4 à 5 minuten komen en een minuut duren, spreken we van ontsluitingsweeën. Je bevalling is nu echt begonnen! Met deze weeën bereik je vaak zo'n 3 tot 4 centimeter ontsluiting.
In geval van een thuisbevalling bellen we bij 5-6 centimeter ontsluiting de kraamverzorgster die ons komt ondersteunen bij de bevalling. Ga je poliklinisch bevallen dan gaan we bij 5-6 centimeter ontsluiting richting het ziekenhuis. De eerste vijf centimeter zijn voor de meeste vrouwen goed te doen.
Het helpt om de wee rustig weg te zuchten. Door op je ademhaling te concentreren ontspan je je bekkenbodem waardoor de ontsluiting makkelijker toeneemt. Doordat je je focust op de ademhaling kan je de wee ook beter opvangen. Probeer tijdens de ontsluitingsperiode regelmatig van houding te veranderen.
Deze vorm van pijnstilling is mogelijk vanaf ongeveer 3 cm ontsluiting. Een ruggenprik heeft op zich weinig effect op de conditie van je kindje. Als er complicaties zijn, bijvoorbeeld door koorts, zijn er wel gevolgen. Je kindje kan dan medicijnen krijgen of moet langer in het ziekenhuis blijven.
Het is vrij normaal dat je bij een tweede, door de voorweeën, al een week of wat rondloopt met bijvoorbeeld 2-3 centimeter ontsluiting.
Het voelt als een soort kramp in je onderbuik die langzaam opkomt, erger wordt en dan weer afzakt. Je kunt een wee vergelijken met een golf die aanspoelt op het strand. In het begin voel je de pijngolf aan komen rollen. Net voor de golf omslaat, is de pijn het hevigst.