Binnen drogen? Gooi daarna je ramen open! Drogende was zorgt voor vochtige lucht en vochtige lucht is moeilijker te verwarmen dan droge lucht. Om dat vocht weer uit de lucht te krijgen, zijn er twee opties: nadat de was (eindelijk) droog is het raam openzetten en ventileren (waardoor het binnen nog kouder wordt).
Zelfs als het buiten ijskoud is, kun je je was buiten te drogen hangen. Het droogt zelfs in de winter bij temperaturen onder het vriespunt. De reden hiervoor heet thermodynamica of sublimatie.
De inhoud van een wasmachine op een droogrek hangen in de woonkamer zorgt voor 2 liter extra vocht in de binnenlucht, met een enorme toename aan huisstofmijten en schimmelsporen: organismen die vooral goed gedijen en vermenigvuldigen in een vochtige omgeving.
Droog je was binnen daarom altijd in een goed geventileerde ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een logeerkamer, de overloop op zolder of de bijkeuken. Door goed te ventileren voorkom je dat het vocht te lang blijft hangen. Daarnaast droogt je was ook een stuk sneller.
Maar als je de was binnen droogt is het aan te raden om ruimte te laten tussen de kledingstukken. En hang spijkerbroeken onderste boven op en doe dit ook met shirts met een capuchon. Anders zijn de de volgende dag nog niet helemaal droog en dat kan dan weer gaan stinken. Zorg dus dat alles goed uit elkaar hangt.
Op welke plek de was drogen in huis? Heb je geluk, gebruik dan een logeerkamer, de overloop op zolder of een ongebruikte kamer voor je droogrek. Zorg dat de ruimte genoeg geventileerd is zodat het vocht niet blijft hangen. Open een raampje en sluit de deur zodat de lucht kan circuleren.
De was buiten drogen als het koud is, kan zeker. Al is het wel handig om de weersomstandigheden in de gaten te houden. Vooral wanneer er een zachte wind staat, droogt je was prima, al kan het wel iets langer duren dan in de zomer.
Zowel voor hangende als staande wasrekken geldt: zet ze op een plek waar overdag komen weinig mensen komen. Zo krijg je geen last van vocht. Ook is het handig om je wasrek bij het raam te zetten of hangen. De warmte en het licht van de zon zorgt ervoor dat je was net wat sneller droogt.
Kleding snel laten drogen in huis
Je was droogt niet zo maar in huis. Een kamer met een temperatuur van rond de 20 graden is echter perfect om was binnen te drogen. In een onverwarmde kamer of een koude kelderruimte kan de lucht het vocht nauwelijks opnemen, zodat het in het ergste geval direct in de muur terechtkomt.
Je was binnen laten drogen zorgt bijgevolg voor een minder goede luchtkwaliteit. De plaats waar je je droogrek zet is dus cruciaal. Kies een plek waar het lekker warm is, liefst in de buurt van een raam waar licht en warmte binnenvalt. Vermijd, als het kan, de woon- en slaapkamer.
Maak de was zo droog mogelijk
Vooraleer u uw was ophangt knijpt u die best goed uit of laat u die extra centrifugeren in de wasmachine. Hoe droger de was is bij het ophangen, hoe minder vochtigheid er vrijkomt en hoe sneller de was droog is. Tip! Laat ruimte tussen de kledingstukken bij het ophangen.
Temperatuur: Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller je wasje zal drogen. Tijd: In het najaar zal het langer duren voordat het vocht uit je kleding verdwijnt. Luchtvochtigheid: Een lagere luchtvochtigheid zorgt ervoor dat vocht makkelijker kan worden afgegeven aan de omgeving. Dit zorgt voor een sneller droogproces.
Je kleding buiten laten drogen is niet alleen goed voor je portemonnee maar ook een stuk beter voor het milieu. Zo verbruik je namelijk minder stroom en laat je de natuur zijn werk doen. Ook is het beter voor je kleding om het buiten te laten drogen.
De was buiten drogen kan prima, maar duurt langer
Als het droog en zonnig is, kan de was namelijk prima buiten hangen – ook als het wat kouder is dan nu. Toegegeven: het droogt wat trager, maar daar krijg je dan wel dat frisse, lentegevoel voor terug als je de was weer binnen haalt.
Hang een badlaken over een open deur, bijvoorbeeld van een slaapkamer of badkamer. Vouw het zijden dekbedovertrek dubbel en hang het over de deur heen. De handdoek zit nu tussen de deur en het overtrek. Draai het zijden dekbed om, na een (halve) dag, om de andere kant te drogen.
Hang je dekbedovertrek en laken op een rekje, electrisch kacheltje ervoor, en een waaier laten blazen op je natte goed. Wij deden het vroeger zo op de camping, en het was binnen een paar uur droog.
Kun je ze nogmaals laten drogen of is er een nieuwe wasbeurt nodig? Als het regent terwijl de was buiten hangt, is het verstandig om je kleren snel naar binnen te halen. Zo voorkom je dat je kleren nog natter worden en zullen ze sneller opdrogen. Over een beetje regen hoef je je geen zorgen te maken.
De bacteriën komen af van de kleding, haren en huidschilfers die mee gewassen worden. Hardnekkig vuil kan zelfs omgezet worden in vetluis. Dit is een reactie van huidschilfers, haren en (lichaams)vetten op zeep, het wasmiddel. Zet de deur na het wassen dus altijd open.
Het kan ook op momenten dat de lucht buiten niet vochtig is: de droge koude lucht zorgt er dan voor dat je was droog wordt. Onder het vriespunt gaat dit nog een tikkeltje sneller: als je dan de natte was buiten in de wind laat wapperen aan de droogmolen, bevriest het. Op deze manier kun je vriesdrogen.
Stijgend vochtgehalte zorgt voor schimmel
Om te beginnen alleen al door te ademen en te zweten. Daarnaast komt er veel vocht in de lucht door te koken, douchen, wassen en schoonmaken. Ook in een huis dat niet verwarmd wordt, stijgt het vochtgehalte. Door het huis gelijkmatig te verwarmen, wordt de lucht juist droger.
De deur uit gaan met jouw wasmachine of droger aan is dan ook geen goed idee. Het advies van Brandweer Nederland is als volgt: zorg er altijd voor dat je thuis én wakker bent als één van deze apparaten aanstaat, zodat je een eventuele brand vroegtijdig kunt ontdekken.
Een wasje zorgt al snel voor twee liter vocht in huis. En dat is gevaarlijker dan je denkt. In een kwart van de huishoudens die binnen de was droogt, werden huisstofmijten aangetroffen die longinfecties kunnen veroorzaken bij mensen met een verzwakt afweersysteem.