Duiven kunnen niet alleen tellen, maar zij kunnen ook abstracte wiskundige regels begrijpen. Dit blijkt uit een onderzoek van Damian Scarf van de universiteit van Otago in Nieuw-Zeeland. Opvallend, want in het dierenrijk zijn alleen primaten in staat om abstracte wiskunde regels te leren.
Duiven zijn niet alleen beesten die je balkon onderpoepen, ze blijken best slim! Net als apen (en mensen) kunnen ze 'abstract denken'. Dat blijkt uit een onderzoek in Nieuw-Zeeland, waarover Nu.nl bericht.
Duiven zijn hele slimme vogels: Ze kunnen tellen en ze hebben een zeer goed geheugen. De dieren kunnen honderden beelden opslaan en zijn zelfs jaren nadat ze foto's zagen in staat om ze te herkennen. Ook zijn ze zich goed bewust van zichzelf: ze herkennen hun eigen spiegelbeeld.
Duiven nemen vooral UV-A waar, dat is het UV-licht dat net voorbij het voor ons zichtbare kleurenspectrum ligt. Het mag duidelijk zijn dat bij een hoger zonkracht- of UV-getal, de vogels en duiven vrijwel zeker meer en duidelijker de UV-weerkaatsing waarnemen.
U zou het misschien niet zeggen als ze u weer eens voor de voeten lopen, maar duiven zijn zeer intelligent. De vogels hebben aan menig wetenschappelijk onderzoek deelgenomen en verrasten vriend en vijand. Onder meer door te laten zien dat ze een fabelachtig geheugen hebben.
Oudere duivenliefhebbers weten goed dat je deze vogels gemakkelijk handtam kunt maken. Duiven worden niet voor niets al eeuwen gebruikt in goochel- en circusacts. Toch blijft het een verrassend beeld om in Asse een man met een duif op zijn schouder te zien wandelen.
Gebruik door de mens. Duiven worden al lang gehouden door de mens; als pluimvee, om ze (in duiventillen) vet te mesten en op te eten, als sierduif en vooral ook als postduif vanwege hun fenomenale oriëntatievermogen.
De geur van cayennepeper, ui, kaneel, peper of knoflook zorgt ervoor dat duiven snel op zoek gaan naar een andere plek. Hang reflecterende voorwerpen op om duiven af te schrikken. Met bijvoorbeeld aluminiumfolie of cd's weerspiegelt het licht, waardoor duiven niet goed zien en schrikken.
De mannetjesduiven, ook wel doffers genoemd, zoeken meestal de broedplaats uit nadat ze een duivin, de vrouwtjesduif, hebben verleid. Dit doen ze door hun kop op te blazen, hun staart over de grond te slepen en door te baltsen.
Net zoals sommige andere soorten, zoals bepaalde vissen (zalm, paling) zouden duiven hun thuis terugvinden met behulp van het aardmagnetisch veld. Onderzoekers ontdekten dat de aanwezigheid van een magneet op de rug van een duif hun gevoel voor richting sterk ondermijnt, vooral 's nachts of bij een betrokken hemel.
“Op het eerste gezicht lijkt het niet alsof vogels veel emotie ervaren. Ze hebben een vrij vlakke uitstraling, zonder gezichtsuitdrukking, en ze maken geen geluiden die duidelijk op pijn of plezier duiden. Maar er zijn goede redenen om aan te nemen dat ze gevoelens kennen.
Het visueel herkenningsvermogen van duiven is uitgebreid bestudeerd: ze kunnen gezichten herkennen, de letters van het alfabet en zelfs schilderijen van Monet en Picasso onderscheiden.
Wat zijn de gezondheidseffecten van het contact met duiven? Mensen die veel in aanraking komen met uitwerpselen, veertjes en huidschilfers van duiven kunnen daar ziek van worden. Denk hierbij aan duivenhouders. Zij lopen kans een infectieziekte of allergische (overgevoeligheids)klachten te krijgen.
Duiven kunnen verschillende geluiden produceren, maar in de regel noemen we het geluid dat ze maken 'koeren' of 'roekoeën'. Waarom duiven koeren? De geluiden hebben altijd een doel: zo koeren mannetjes om vrouwtjes te verleiden of ze proberen andere mannetjes te intimideren om eigen territorium te verdedigen.
De zwarte vogel herkent gezichten, maakt gereedschappen, telt tot vijf en communiceert met soortgenoten. De kraai mag dan wel het bekendste voorbeeld zijn, er zijn nog veel meer gevleugelde slimmeriken.
Onderzoekers tonen aan dat duiven onderscheid kunnen maken tussen geschreven bestaande en niet-bestaande woorden.
Met de vleugels slaan ze op elkaar in. Slechts in een uitzonderlijk geval hakken ze met de snavel op elkaars lichaam in en bijten ze zich aan elkaar vast. Hierbij kunnen bloedende wonden aan de washuid, kop en hals ontstaan. Als de zwakkere naar zijn territorium vlucht wordt hij zelden door de winnaar achtervolgd.
Piepers zijn jonge duiven, en worden zo genoemd omdat ze het geluid produceren dat lijkt op gepiep. Ze piepen om hun ouders te vertellen dat ze nog wat willen eten.
De stadsduif is geslachtsrijp vanaf ongeveer 5 maanden uit. Gemiddeld worden ze 7 jaar oud, met een vermoedelijke maximale leeftijd van 20 jaar. Een duivenpaar blijft bij elkaar 'tot de dood hen scheidt'.
Duiven slapen graag op harde ondergronden zoals gevelranden, dakgoten, vensterbanken en balkons. Duiven kunnen alleen poepen als ze zitten. Hun zitplekken raken dan ook snel ernstig bevuild met uitwerpselen. Een duif produceert ongeveer 14 kg poep per jaar.
De duif zou vrede brengen en staat symbool voor vertrouwen, vriendschap en liefde.
Met ultrasoon geluid kunt u duiven afschrikken. Er zijn apparaten die het geluid van roofvogels kunnen nabootsen. Plaats een plastic roofvogel, bijvoorbeeld in de vorm van een havik.
Deze twee houtduiven zitten liefkozend op het muurtje, waarbij ze elkaar regelmatig snavelen. Het snavelen zijn de handelingen zoals het in elkaar steken van de snavels en het poetsen van elkaars veren. Na het snavelen hoopt het mannetje met het vrouwtje te mogen paren.
Als de duiven gevoerd worden laten ze kleine restjes liggen, daar komen muizen en ratten op af. Je kan nog zo'n grote hekel hebben aan een duif, maar wij zien ze liever dan ratten. Het wordt daarom ook afgeraden om de beestjes te voeren. Het eten dat wij ze doorgaans geven is ook ongezond voor de vogels.
Vooral slechtvalk en havik, in mindere mate wijfje sperwer, zijn van belang voor predatie op reisduiven. De som van die soorten nam de laatste jaren niet opvallend verder toe in Vlaanderen. Ze jagen mogelijk recent wel meer in (voor)stedelijke omgeving.