Het kippenei bleek bij een kracht van 45 Newton te knappen. Het struisvogelei hield het een stuk langer uit: pas bij 500 Newton begon het barsten te vertonen.
Het hoogste punt van een boog is het sterkst, net zoals de boven- en onderkant van een ei. Grappig weetje: een staand kippenei kan wel 40 kg dragen en een struisvogelei wel meer dan 200 kg.
Dat eieren zo sterk zijn, merk je als je er eentje probeert stuk te knijpen met je blote hand – in de lengte tussen duim en wijsvinger. Hoe komt dat? Omdat de boogvorm van de eierschaal ervoor zorgt dat de kracht die je uitoefent verdeeld wordt over de hele schaaloppervlakte. En die kan wel wat hebben.
Nee, de eieren breken niet. Dit is voor elk boek anders. Als je er genoeg boeken op legt, dan kunnen de eieren opeens breken. Als het goed is kunnen de vier eieren het gewicht van ongeveer 10 kilo dragen.
Een ei is sterk door de ronde vorm van de schaal. Als je in een ei knijpt, wordt de kracht goed over de ronde schaal verdeeld. Daardoor kun je een ei niet zomaar stukknijpen. Bij een ei met een barst wordt de kracht een stuk minder goed verspreid.
De consumptie van rauwe eieren houdt een zeker risico in: zij kunnen immers besmet zijn met bacteriën (bijvoorbeeld salmonella). De inname daarvan kan een reëel gevaar vormen voor de menselijke gezondheid.
Beschrijving. Een rauw ei kan snel kapot vallen of breken. Maar toch is het ook heel erg sterk. Zo sterk zelfs dat je eroverheen kunt lopen!!
Wie het eiertikken goed wil doen moet het ei bijna helemaal in zijn hand wegstoppen. Alleen het bovenste puntje blijft vrij. Op deze manier kan het ei alleen middenop geraakt worden. Wanneer je de andere hand onder de hand met het ei stopt, heb je het ei helemaal mooi stevig vast.
Een eierschaal bestaat in feite uit twee koepels die de drukbelasting absorberen en verdelen. De koepel is zo sterk dat vier halve schalen meer dan zes kilo boeken kunnen dragen.
Welke soort kip legt de grootste eieren? De leghorn hen heeft haar naam niet voor niets. Deze witte hennen hebben een flinke ei productie met een gemiddelde van 270-300 eieren per jaar.
Ook bevruchte eieren zijn overigens gewoon eetbaar en het verschil kun je niet proeven. 'Het ei is gewoon goed.
Zijn bruine eieren gezonder dan witte eieren? Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat de eikleur geen aanzienlijk effect heeft op de kwaliteit en samenstelling van een ei. Alle eieren lijken qua voedingswaarde op elkaar, ongeacht de grootte, eicode of kleur. Elk ei bevat dus ongeveer evenveel vitamines en mineralen.
Breng water met een scheutje azijn aan de kook. Leg de eieren voorzichtig in het water en kook ze 10 minuten. Laat de eieren schrikken in koud water en laat ze afkoelen. Serveer met een beetje zout.
Wil je geen gaatje prikken in je ei of wil je er 100% zeker van zijn dat je ei niet gaat barsten? Voeg dan wat zout aan het kookwater toe! Het zout zorgt er voor dat er minder druk op het ei komt te staan. Daardoor breken de eieren niet tijdens het koken, of stolt het eiwit snel waardoor het niet uitloopt.
#2 Je ei wordt niet plat als je er een gaatje in prikt
Het oog wil ook wat: wanneer je geen gaatje in je ei prikt, kan de lucht in de luchtkamer slecht weg. Uiteindelijk verlaat de lucht je ei via de poriën in de schaal, maar dat gebeurt pas nadat het eiwit gestold is.
Het voordeel van de eieren opzetten in koud water is dat de schaal minder snel barst door het temperatuurverschil. Door een gaatje te prikken in de bolle kant voorkom je barsten in de eierschaal. 2. Je doet de eieren pas in de pan wanneer het water volledig kookt.
Andere deskundigen zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is over pijn bij eieren leggende kippen, maar dat het niet onredelijk is te denken dat het niet goed is als het formaat kip en de afmeting van het ei niet bij elkaar passen. Kippenhouders zien het soms duidelijk als een kip het niet gemakkelijk heeft.
Doorprik het ei met een naald of eiprikker om te voorkomen dat het ei openbarst tijdens het koken. Zodra het water borrelt laat je er zachtjes het ei in zakken. Wacht 4 à 5 minuten voor een zachtgekookt eitje. Heb je liever een hardgekookt exemplaar, wacht dan 8 à 10 minuten.
Antwoord. Ja hoor, de eitjes die je kippen in de tuin leggen zijn net zo eetbaar als de eitjes die je in de winkel koopt.
Tik heel zachtjes met het ei tegen de rand van de kom totdat er een gaatje in komt. Houd het ei boven de kom en plaats je duimen tegen het gaatje van het ei. Breek nu het ei open boven de kom. Een ei splitsen doe je met een lege plastic fles.
Honderden mensen verzamelen zich voor het traditionele eiertikken. Bij het tikken is het de kunst om het ei van je tegenstander kapot te tikken en je eigen exemplaar heel te houden. De één slaat met de scherpe punt van het ei op dezelfde zijde van het exemplaar dat zijn tegenstander in de vuist geklemd houdt.
Of u nou van hard- of zachtgekookte eieren houdt, beide zijn even gezond, dus daar hoeft u het niet van af te laten hangen. Wel is bij te zacht gekookte eieren altijd risico op een salmonellavergiftiging. Vooral voor kwetsbare groepen, zoals ouderen en kleine kinderen, is het dan belangrijk dat eieren goed gaar zijn.
Waarom doen ze dat eigenlijk? In feite maken kippen geluid bij alles wat ze meemaken: wanneer ze bang, boos of gestresseerd zijn, elkaar willen waarschuwen voor gevaar of net wanneer ze zich helemaal in hun nopjes voelen. Aan jou om uit te zoeken wat hun tok-tok of kot-kot-kot-kedei te betekenen heeft …
' Zijn salaris is er flink op vooruitgegaan. 'Hoe meer eieren je verkoopt, hoe meer je krijgt voor een doosje. Ik verdien gemiddeld 45 euro per week. Betalen kan per pin en ik neem de lege doosjes weer mee terug.
De eieren worden wel steeds groter. Oudere leghennen leggen de grootste eieren. Een kip legt gemiddeld zo'n 320 eieren in haar leven!