Schep de verse frietjes uit de olie en laat ze uitdruipen en afkoelen op keukenpapier. Als de frietjes helemaal zijn afgekoeld kun je ze eventueel invriezen zodat je een voorraadje voorgebakken friet in de vriezer hebt liggen.
Rauwe friet invriezen is mogelijk, maar als je de friet lekker wilt bakken nadat het ontdooit is, moet je de friet wel eerst 𝐯𝐨𝐨𝐫𝐛𝐚𝐤𝐤𝐞𝐧! Wanneer je rauwe friet invriest zal het melig worden, waardoor het frituren langer duurt. De smaak en kwaliteit van de friet is hierdoor niet meer optimaal...
Want eenmaal voorgebakken kun je ze prima bewaren in de koelkast (tot 3 dagen) en invriezen (tot 3 maanden). Bak ze, wanneer je bijna wilt gaan eten, in hete olie af. Dat duurt maar een paar minuten, afhankelijk van de hoeveelheid. Ze moeten goudbruin zijn.
Patat invriezen is dus mogelijk, maar we raden aan om de patat wel voor te bakken. Bij rauw invriezen wordt het frituurproces verlengd.
Het Voedingscentrum adviseert om overgebleven patat en friet eerst goed te laten afkoelen en vervolgens in een afgesloten zak of bak in de koelkast te bewaren. Let er daarbij wel op dat je overgebleven patat en friet nooit langer dan twee uur buiten de koelkast laat staan.
Wat de houdbaarheid is van de friet, hangt af of je het zelf maakt en of je de patatten in de koelkast of vriezer bewaart. In de koelkast kun je ovenfriet maximaal 3 dagen bewaren. In de vriezer blijft ovenfriet zeker 3 maanden goed.
Nadelen. Diepvriezen kost veel energie, zeker omdat het koelen gedurende de gehele bewaarperiode moet worden voortgezet. In tegenstelling tot andere thermische conserveringstechnieken zoals steriliseren worden micro-organismen niet (allemaal) gedood; ze worden alleen inactief gemaakt.
Dit is waarom je ontdooid voedsel nooit opnieuw moet invriezen: conclusie & tips. Als je geen risico's wilt nemen, kun je het beste geen voedsel twee keer invriezen. Pas vooral op met kip, vlees en vis. Daarbij is de kans op voedselvergiftiging het grootst.
Gewoon een koekenpan met een niet te lichte bodem op middelhoog vuur zetten met een paar eetlepels olie erin. Als de olie heet is doe je er een enkele laag frietjes in, schep je ze voorzichtig na een minuut of twee om, en bak je ze dan nog een minuut of drie tot ze weer knapperig en heet zijn.
Voorgebakken friet is een restproduct uit de aardappelindustrie. Na het wassen, snijden en bakken zijn deze frieten afgekeurd voor humane consumptie op basis van kleur, vorm of lengte. Zo ontstaat een mooie stroom veevoer, geroemd om de hoge vet- en zetmeelgehaltes.
Voorbakken. Daarna kun je de friet het best nog voorbakken. Dit doe je door ze gedurende 5 minuten te frituren op ongeveer 160°C. Laat ze vervolgens uitlekken en bak tijdens het uitlekken de volgende portie ook voor.
Blancheren betekent dat de aardappelstaafjes kort worden gekookt. Hierbij wordt het teveel aan suikers verwijderd. Deze suikers zorgen bij het bakken voor de bruine kleur. Als er te veel suikers in zitten, worden de frietjes te bruin.
Zijn ovenfrietjes gezonder? Het antwoord is kort en bondig: ze zijn iets gezonder dan gefrituurde als ze vers bereid zijn, voldoende dik gesneden zijn en gecoat werden met een dun laagje onverzadigd vet. Zelfbereide ovengebakken frieten bevatten gemiddeld 6,5 % vet, in de friteuse loopt dat op tot een dikke 11%.
Bewaartip voor dit product. Kijk naar de gebruiksaanwijzing op de verpakking voor het juiste gebruik. Haal alleen de benodigde portie uit de zak en leg daarna de zak gelijk weer terug in de vriezer. Na ontdooiing niet opnieuw invriezen.
Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Brood is 1 maand houdbaar in de vriezer. Dat geldt voor alle soorten brood, zoals volkorenbrood, bruinbrood en witbrood. Als je brood in de vriezer bewaart, heb je elke dag vers brood. Haal alleen de boterhammen uit de vriezer die je gaat opeten.
"Groenten, brood, fruit, cake... Alles mag je invriezen en herinvriezen." Ze waarschuwt echter dat het proces de textuur, de kleur en de smaak van je product kan beïnvloeden. "Het zal er misschien niet meer zo appetijtelijk uitzien, en waarschijnlijk niet meer zo lekker smaken als toen het vers was."
Niet bestand tegen bevriezing
De organisatie schrijft op de eigen website dat aluminiumfolie maar beperkt bestand is tegen bevriezing. Als iets bevriest, kan het gaan uitzetten, waardoor de vaak dunne zilverfolie kan breken. Als iets nog niet helemaal bevroren is kan het daarom gaan lekken.
Overigens kan niet elk soort vlees even lang bewaard worden in de vriezer. Zo kunt u gehakt en lamsvlees 3 maanden invriezen en varkensvlees maar 2 maanden. Rundvlees en kip kunt u het langst bewaren in de vriezer, namelijk tot 9 en 12 maanden.
Liggen er sappen, voornamelijk rozige, vleesachtige sappen onderin je vriezer? Slecht teken. Waarschijnlijk is je vriezer onopgemerkt wat opgewarmd en is er iets ontdooid. Let op: alles wat met deze sappen in aanraking komt, kan bederven.
Laat de friet tussen de twee bakrondes afkoelen tot kamertemperatuur. Dit doe je omdat ze anders slap worden bij het afbakken omdat ze de warmte, die ín de friet zit, nog niet kwijt zijn. Je moet ze daarom ook niet in het mandje boven het hete vet laten hangen, maar echt even uitschudden en uitgespreid wegzetten.
De bedoeling van het voorbakken is de rauwe aardappel te koken, en niet om bruin te bakken. “Tijdens het voorbakken verliest de rauwe aardappel een groot gedeelte van haar vocht. Als het vet te warm zou staan, dan zouden de geschroeide aardappelstaafjes dit vocht niet meer laten ontsnappen.
Voor friet gebruik je een bloemige aardappel. Pocheer de frieten eerst op 140° en laat ze goed afkoelen. Nu hebben ze nog geen kleur en zijn ze niet krokant. Bak ze nadien een tweede keer op 170-180°C en dan heb je goudbruine, krokante frieten.