Kijken we puur naar het aantal calorieën en vetten, dan lijkt het verstandiger om de melk te laten staan. Met 46 calorieën is een cappuccino met halfvolle melk een minder gezonde optie dan een zwarte koffie. Aangezien daar maar 1 kcal inzit, wordt het gezien als de verstandigste keuze.
“Een latte in een koffiezaak bevat makkelijk 200 kcal. Een cappuccino bevat minder melk en dus ook minder calorieën, reken hierbij op 100 à 150 kcal. Een flat white (een koffie met melkschuim, zonder melk in de koffie) drukt het aantal calorieën nog meer.”
Liever een cappuccino of koffie verkeerd? Zoals de laatste naam al zegt, zijn deze varianten minder gezond (meestal door volle melk). Het beste is om hiervan maximaal 2 kopjes per dag te drinken. Dat geldt dus ook voor zwarte koffie met suiker!
Als je kijkt naar de hoeveelheid calorieën, kun je dus beter gaan voor een cappuccino. Maar heb jij liever een latte macchiato? Dan moet je die om deze reden zeker niet laten staan. Af en toe zo'n lekkere koffiedrank met melk moet kunnen: het is véél te lekker om te laten staan!
Melk in je koffie is niet ongezond, mits je het natuurlijk met mate drinkt. Maar uiteindelijk is koffie zonder melk natuurlijk gezonder. Er zitten namelijk geen calorieën of vet in koffie en wel in melk.
Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte. De minste cafestol zit in koffie gezet met een papieren filter, koffie van koffiepads, koffie gezet met een percolator en in oploskoffie.
'Voor sommige mensen is koffie drinken op een lege maag te hard en te zuur', zegt Taub-Dix. 'Hoewel het ideaal is om je maag te vullen met voedsel om een deel van de zuurgraad van koffie te compenseren, kan het toevoegen van (plantaardige) melk ook de impact op je maag verlichten,' zegt ze.
De basis van een goede cappuccino is espresso, of in ieder geval sterke koffie. Deze maakt een derde van je cappuccino uit. Nog eens een derde is warme melk en je maakt de cappuccino af met zacht melkschuim.
Er zitten 10 kilocalorieën in 1 kopje (125 gram) cappuccino. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'cappuccino'?
Italianen zullen na een zware maaltijd, een hete drank nemen om de maaltijd sneller te laten verteren. Maar als er melk bij deze drank zit, wordt dat proces net vertraagd en ligt je eten extra zwaar op de maag. En om precies die reden is een cappuccino na 11 uur niet bene.
Volle, koude melk
Het maakt niet uit welke melk je gebruikt voor het opschuimen, maar volle melk geeft het mooiste resultaat en de beste smaak. Ook is volle melk het meest geschikt voor latte art (figuurtjes in de cappuccino). Het beste gebruik je melk direct uit de koelkast, zo'n 4°C.
Een cappuccino bestaat uit een derde deel espresso, een derde deel warme melk en een derde deel melkschuim. Ga je uit van een 30 ml espresso, dan gebruik je dus ook 30 ml warme melk en een gelijkwaardige hoeveelheid melkschuim.
Sojamelk bevat veel eiwitten en vitaminen. Vanwege een hoog gehalte aan eiwitten schuimt sojamelk heel goed. Sojamelk bevat meer vet dan andere soorten plantaardige melk en zorgt voor een zoete en romige smaak. Sojamelk is dus geschikt voor een goede, lekkere en gezonde cappuccino.
Een cappuccino is een koffiebereiding met espresso en melk. Iets specifieker bestaat een cappuccino voor 1/3 uit een vers gezette espresso waarop 1/3 melk opgeschonken wordt en daarop, om het af te maken 1/3 deel melkschuim.
WAT IS EEN LATTE? Een latte, ook wel caffè latte genoemd, is de grote broer van de cappuccino, waarbij alles om de zijdezachte schuimlaag draait. Doorgaans wordt een latte bereid met een enkele of dubbele espresso (een derde) en gestoomde melk (twee derde) met een laagje melkschuim (ongeveer 1 cm).
Wil je een koffie met zo min mogelijk kcal? Dan is zwarte koffie altijd de beste keuze. Wie zijn koffie toch graag wat zoeter en romiger maakt, kiest het best voor plantaardige melk in plaats van koffiemelk of volle melk. Dat geldt zowel voor zwarte koffies als voor cappuccino's.
Volgens het Voedingscentrum kunnen gezonde volwassenen zonder al te veel problemen zo'n 4 kopjes koffie per dag drinken, als het om filterkoffie, pad-koffie of oploskoffie gaat. Drink je liever espresso (los of uit cups) dan is 2 tot 3 kopjes per dag het maximum.
Er zit 0,3 gram vet in 1 kopje (125 gram) cappuccino, waarvan 0,2 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Een Latte Macchiato heeft in verhouding meer melk dan een Cappuccino. De melk wordt met stoom verwarmd en vaak geserveerd in een groot glas, waarbij langzaam de vers gezette espresso door de melkschuim wordt gegoten en blijft drijven op de warme melk.
Welke koffiesoort heeft de minst sterke smaak? Een latte wordt over het algemeen beschouwd als de minst intense koffie. Gemaakt met vers gezette espresso, wordt de smaak minder intens door de hoeveelheid toegevoegde melk, waardoor hij zoeter en zachter van smaak wordt.
Latte (of caffè latte of koffie verkeerd)
In een latte wordt ongeveer 250ml melk gebruikt die over een dubbel shot espresso wordt geschonken. Meer melk betekent dus een minder sterke koffiesmaak, waardoor deze koffiesoort zachter en romiger smaakt.
Kijken we puur naar het aantal calorieën en vetten, dan lijkt het verstandiger om de melk te laten staan. Met 46 calorieën is een cappuccino met halfvolle melk een minder gezonde optie dan een zwarte koffie. Aangezien daar maar 1 kcal inzit, wordt het gezien als de verstandigste keuze.
Melk compenseert het bittere en het zure. Het is voor de meeste mensen gewoon de perfecte manier om de smaak in evenwicht te brengen. Vooral omdat koffie in vroegere tijden nog bitterder en zuurder was dan nu.
Wissel op de dag koffie af met thee, water en zuivel zoals melk. Neem vanwege de cafeïne, naast 3 kopjes groene of zwarte thee op een dag, niet meer dan 5 kopjes koffie per dag (1 kopje is 125 milliliter). Je krijgt dan in totaal gemiddeld gezien maximaal rond de 390 milligram cafeïne per dag binnen.