Een dekbed is gemiddeld na 10 jaar aan vervanging toe. Zowel de tijk van het dekbed als de vulling slijten door het gebruik en worden dunner. Daarmee gaat ook de isolerende werking achteruit. Verder neemt een dekbed in de loop der jaren heel wat transpiratievocht op, waardoor er veel bacteriën achterblijven.
Na verloop van tijd verliezen dekbedden hun werking en dus is het van belang het dekbed eens in de zoveel tijd te vervangen. Een vuistregel die je kunt hanteren is dat een dekbed na gemiddeld acht tot tien jaar vervangen moet worden, maar soms is een dekbed al eerder aan vervanging toe.
Hoe vaak kun je het beste je dekbed wassen? Wij raden aan om je dekbed tenminste iedere vijf jaar te wassen.
Tevens verliest een dekbed op een gegeven moment ook zijn warmte. Wil je lekker slapen en het comfort ervaren van het allereerste moment dat je onder je dekbed sliep, dan kun je na acht jaar het beste weer eens bij ons in de winkel binnenlopen.
Hoe lang gaat een wollen dekbed mee? Een goed wollen dekbed gaat ongeveer 5 tot 10 jaar mee bij intensief gebruik. Wanneer u het dekbed alleen in de zomer gebruikt (hoogzomer -of zomerdekbedden) of in de winter (winterdekbedden) kunt u er waarschijnlijk langer mee door.
De meeste gemeenten hebben textielcontainers waar u kleding en textiel kunt inleveren. Zorg ervoor dat u het textiel goed verpakt en de textielbakken op de juiste manier gebruikt. Als uw gemeente geen textielcontainers heeft, dan kunt u het textiel naar de milieustraat brengen.
In de meeste gemeenten staan textielcontainers waar je kleding, schoenen en huishoudtextiel kunt inleveren. Als die er niet zijn, kun je het naar de milieustraat brengen. Je kunt herbruikbare spullen ook naar de kringloopwinkel brengen.
De frisse lucht bevordert het drooghouden van het matras en het dekbed waardoor schimmels en huisstofmijt minder kans krijgen zich te nestelen. Alleen overdag luchten is niet genoeg, het beste is om ook met je raam open te slapen. Zorg er dan wel voor dat je dan niet in de tocht ligt, zeker niet met je hoofd.
Een vier seizoenen dekbed maakt u meestal eenvoudig aan elkaar vast wanneer het kouder wordt, zodat er één dikker dekbed ontstaat. Het nadeel daarvan is dat dit dikwijls een redelijk zwaar en stug geheel oplevert wat minder prettig ligt. Ook is het nadeel van zo'n extra deken dat deze vaak minder ventileert.
Wollen dekbedden zijn de beste keuze bij nachtzweten. De wollen vulling is zeer sterk vochtregulerend. Bovendien ventileert wol uitstekend, waardoor het nooit te warm wordt onder de wollen dekens.
Beddengoed wassen doe je in de wasmachine op 40 of 60 graden. Gebruik het katoenprogramma en een beetje wasmiddel. 40 graden is beter voor gekleurde lakens, witte lakens mogen op 60 graden gewassen worden. Hang lakens uit, stop ze niet in de droger.
Bij een synthetisch dekbed is zelf wassen in de meeste gevallen geen enkel probleem. Kijk altijd eerst op het label op welke temperatuur het dekbed gewassen kan worden. Ook kun je hier lezen of het dekbed kan worden gedroogd in de droger. Ook voor een katoenen dekbed is zelf wassen vaak ook geen probleem.
Zo vaak moet je een bed verschonen
Weer anderen wisselen de lakens minimaal één keer per week. Maar de gemiddelde Nederlander verschoont het bed eens in de twee weken. Wetenschappers zeggen dat je met een dag of veertien aan de veilige kant zit. Bacteriën groeien ongeveer twee weken lang, met een piek rond de 14 dagen.
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
Uit onderzoek blijkt dat bijna een half miljoen Britten hun beddengoed slechts drie keer per jaar wassen. Eén op de zes geeft toe het bed slechts één keer per maand te verschonen.
De enkele dekbedden die geschikt zijn voor de winter, zijn doorgaans van wol, dons, of synthetische vezel. Elk materiaal heeft ieder zijn eigen eigenschappen, het is dus maar net wat u prettig vindt. In de zomermaanden kiest u dan vaak een zomerdekbed.
Als jij het snel te koud hebt in bed, zijn dekbedden met een vulling van dons, wol of synthetisch voor jou het meest geschikt. Deze materialen hebben namelijk een sterk isolerende werking, waardoor warmte goed wordt vastgehouden. Wol voelt warm aan wanneer het koud is en voelt koel aan wanneer het warm is.
Warmteklasse 1 is het warmste, warmteklasse 4 het minst warm. Warmteklasse 1: Zeer warm winterdekbed.
Zonder goede ventilatie neemt het koolstofdioxidegehalte in de slaapkamer 's nachts toe. Dat is slecht voor je nachtrust. Uit onderzoek van de universiteit van Eindhoven blijkt namelijk dat je dieper slaapt en minder vaak wakker wordt als deze waarden in de lucht laag zijn.
Door je bed open te leggen, kan het luchten en zal je bed langer fris blijven. En naast dat je bed hierdoor wat langer lekker ruikt en geen klamme boel wordt, is het ook fijn om de huisstofmijten zich niet in grote getalen te laten vermenigvuldigen.
Door je bed 's ochtends gelijk op te maken, blijven de dekens lang lekker warm en dat vinden huisstofmijten fantastisch. Beter is het om je dekens een uurtje te laten luchten voordat je ze opmaakt. De dekens kunnen het vocht dan kwijtraken, waardoor de huisstofmijt het ook minder prettig vindt in je bed.
Dekbedden, slaapzakken en kussens (met synthetische, katoenen, hennep, wollen of tencel vulling) zijn niet recyclebaar. Daarom horen ze bij het restafval.
Kleinere dekbedden kun je meestal prima kwijt in lege koffers die op zolder staan. Grotere dekbedden kun je in een katoenen hoes opbergen, bijvoorbeeld in een oud dekbedovertrek. Katoen ademt en zorgt er daarmee voor dat de vulling van het dekbed in goede conditie blijft.
Een goed dekbed draagt bij aan een goede nachtrust. Maar waar moet u rekening mee houden wanneer u een dekbed koopt? Let u vooral op de maat, de warmteklasse, de kwaliteit van de vulling, de kwaliteit van de tijk en op de manier van produceren.