Wanneer een kat sproeit, heeft hij of zij er kennelijk behoefte aan om zijn / haar aanwezigheid kenbaar te maken. Stress kan vele oorzaken hebben: De relatie met andere katten in de omgeving kan verstoord zijn, waarbij een andere kat vaak domineert over de 'sproeiende' kat.
Van nature sproeien katten eigenlijk om hun territorium af te bakenen of om een partner te vinden. Bij stress zijn katten geneigd om hun territorium te markeren en grenzen aan te geven. Dit kunnen zowel katers als poezen doen door in huis te gaan sproeien. Daarnaast kan sproeien ook een hormonale oorzaak hebben.
Vanaf ze ongeveer 5 à 6 maanden oud zijn, worden katten vruchtbaar en beginnen ze onder invloed van hormonen vervelend gedrag te vertonen. Katers gaan dan sterk ruikende urine sproeien, rondzwerven en vechten met andere katers. Ze worden roekeloos en hebben daardoor meer kans om aangereden te worden.
Katten kunnen daarentegen ook sproeien. Dit ziet er heel anders uit dan plassen. Een sproeiende kat staat rechtop en ook de staart is recht omhoog gericht. De staart trilt en de urine loopt niet naar beneden, maar 'sproeit' juist recht naar achteren.
Castratie en sterilisatie kunnen helpen indien de kat sproeit uit hormonale motivatie. Laat een medische oorzaak altijd uitsluiten door uw dierenarts.
Alcohol is vooral handig bij gladde oppervlakken. Spray wat alcohol op de katten urine en laat het een tijdje inwerken. Veeg de alcohol daarna weg met wat water. Ook kunt u kattenpis geur verwijderen met bakpoeder.
Hoe herken je een sproeiende kat
Het ruikt dan erg sterk en kan daardoor plakkerig of vettig zijn. Let op: soms kan het zijn dat de kat sproeit terwijl hij gehurkt zit, dus kijk goed. Als er vettigheid of een sterke geur bij de urine zit zal het zeer waarschijnlijk sproeigedrag zijn.
Wat te doen bij kat die in huis plast
Maak een afspraak bij een dierenarts. Bij sproeien is castratie aan te raden. Bij een blaasontsteking moet gezocht worden naar de oorzaak. Uw dierenarts zal de urine van uw kat onderzoeken en mogelijk een echo en/of bacteriologisch onderzoek doen.
Katers sproeien, poezen sproeien ook!
Bij gecastreerde katten is het een vrij complex probleem. Er kunnen veel redenen zijn waarom een kat sproeit: medisch, de kattenbak of problemen in de sociale omgeving van de kat. Die kunnen allemaal voor zowel poezen als katers gelden, dus zullen zowel poezen als katers sproeien.
Elke dag de ontlasting en de urine uit de bak scheppen. Om de dag een klein laagje kattengrit toevoegen. Elke twee weken alleen de volledige kattenbakvulling verversen. Elke maand een grondige schoonmaak met warm water.
-Lichamelijke oorzaken: Urinewegproblemen (blaasgruis en blaasontsteking) komen vaak voor. (zie hoofdstuk blaasproblemen) Hormonen kunnen een rol spelen. Een kat die krols is doet vaak plasjes in huis. Een kat kan naast de kattenbak gaan plassen omdat het ergens anders pijn heeft of zich niet lekker voelt.
De kosten van een traditionele sterilisatie van je kat liggen vaak rond de € 125 inclusief narcose. Wanneer je kiest voor een laparoscopische sterilisatie lopen de kosten al snel richting de € 200. Ook is het goed om rekening te houden met eventuele extra kosten die tijdens de operatie kunnen optellen.
Alcohol desinfecteert en functioneert bijzonder goed om gladde oppervlakken schoon te maken. Spray het op de betroffen plek en laat het enige tijd inwerken. Daarna kun je het met een beetje water wegvegen.
Sproeien is het recht naar achteren spuiten van urine. Zowel katers als kattinnen kunnen sproeien, ook als ze al gecastreerd of gesteriliseerd zijn. Meestal sproeit een kat rechtopstaand, maar soms ook al hurkend. Tijdens het sproeien staat de staart stijf recht omhoog en trilt.
Thiolen zijn zeer moeilijk te verwijderen omdat ze niet oplosbaar in water zijn. Het is dan weer het urinezuur dat er met name voor zorgt dat de urinegeur zolang blijft hangen nadat je de plasplek hebt schoongemaakt. Kattenpis blijf je net zolang ruiken totdat je het echt goed schoongemaakt hebt.
Azijn wordt vaak aangeraden om plas- en sproeiplekken van katten (in huis of van andere katten die bijvoorbeeld buiten tegen je voordeur aan plassen) te lijf te gaan met keukenazijn of met schoonmaakazijn.
Ammoniak heeft een sterke geur die aantrekkelijk is voor katten, waardoor dit reinigingsmiddel jouw kat juist weer aanmoedigt om te urineren op deze plek! Gebruik in plaats daarvan schoonmaakmiddelen op basis van enzymen. Denk hierbij aan een sopje van neutrale zeep, zoals groene Biotex of groene zeep.
Het inademen van katten urine kan u ook ziek maken. Kattenplas zit vol met ammoniak, een giftig gas dat hoofdpijn kan veroorzaken, astma-aanvallen kan veroorzaken en zelfs kan leiden tot ernstige aandoeningen van de luchtwegen, zoals longontsteking.
Houd dit ezelsbruggetje in gedachten voor het sproeien van je gazon: 15 – 20 graden: sproei een paar keer per week 30 minuten tot een uur lang. 20 – 25 graden: sproei een paar keer per week één tot anderhalf uur lang. +25 graden of hittegolven: sproei om de dag twee tot drie uur lang.
Een pas aangelegde tuin is een ander verhaal, maar in een bestaande tuin hoef je helemaal niet vaak te sproeien. Pas als het een paar weken achter elkaar 20 tot 25 graden Celsius is en droog, moet je aan de gang gaan. Bij 30 graden of hoger is één of twee keer per week water geven wel verstandig.''
Bij temperaturen rond de 20 graden moet u ongeveer een half uur water geven en boven de 25 graden ongeveer 80 minuten. Bij extreme hitte zult u gedurende 2 uur water moeten geven. Wanneer u dat doet dan kan het voorkomen worden dat de kleigrond uitdroogt en zeer hard wordt.
"Als alles er fris bij staat en je regelmatig beregend hebt, is de vochtvoorziening daarmee op orde. Hierdoor zijn de planten in staat hun eigen klimaat te genereren. Daardoor is de verdamping duidelijk lager dan je zou verwachten met de hoge temperaturen van bijvoorbeeld deze week."
Sproeien is het recht naar achteren spuiten van urine. Zowel katers als kattinnen kunnen sproeien, ook als ze al gecastreerd of gesteriliseerd zijn. Meestal sproeit een kat rechtopstaand, maar soms ook al hurkend. Tijdens het sproeien staat de staart stijf recht omhoog en trilt.