Cannabis is onschuldig.
Bij sommige gebruikers kan cannabis echter ook leiden tot ontstaan of verergeren van psychische stoornissen, zoals angstklachten, depressies of psychoses. Dit geldt vooral voor jongeren en voor mensen die extra gevoelig zijn voor psychische stoornissen.
Naar de werking en veiligheid van cannabis is nog weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan. Uw huisarts zal alleen cannabis voorschrijven als u ernstig ziek bent en andere behandelingen bij u niet goed werken. Cannabis kan soms helpen bij pijn, misselijkheid en slaapproblemen.
Over het algemeen werkt cannabis ontspannend en kalmerend. Je kan ook loomheid of een zwaar gevoel in armen en benen ervaren. Dat heet 'stoned' zijn. Wie angstig, gespannen of 'down' is, kan zich echter nog slechter of meer gespannen gaan voelen.
Aan het populaire kruidengeneesmiddel worden kalmerende, pijnstillende, antidepressieve, slaapbevorderende, misselijkheidsonderdrukkende, ontstekingsremmende, krampwerende en eetlustopwekkende eigenschappen toegeschreven. De bekendste cannabisproducten zijn marihuana (wiet) en hasj.
Teveel blowen leidt tot problemen. Wiet doet wat met je gedrag en uiterlijk: naast problemen op het gebied van relaties, werk en financiën, zijn er ook vaak psychische of lichamelijke klachten. Je kunt verslaafd raken aan hasj en wiet en psychotisch raken.
Je huid veroudert sneller, waardoor je rimpels en een slappe huid krijgt. Je kunt ook een mannelijker beharingspatroon krijgen, met zwaardere gezichtsbeharing en haarverlies boven op je hoofd. En bij langdurig gebruik kan je tandvlees aangetast worden, waardoor je makkelijker tanden verliest.
De gevoelens die hasj en wiet geven lijken heel erg op elkaar. Ze maken maken iemand high of stoned. Dit betekent dat de gebruiker zich meer ontspannen, rustig en sloom voelt. De spieren ontspannen zich en iemand kan een lachkick krijgen.
Als je depressief bent is blowen geen goed medicijn. Blowen kan de klachten verergeren. Bovendien zorgt het er voor dat je emotionele ontwikkeling stil staat. Die ontwikkeling is nodig om uit je depressie te kunnen komen.
Ongeveer 10% van de jongeren die begint met blowen gaat dagelijks gebruiken. Begint iemand onder de 16 jaar, dan is er grotere kans op slechtere schoolprestaties. Daarnaast verhoogt dagelijks gebruik de kans op problemen als schooluitval en in aanraking komen met politie en justitie.
Joints bevatten 70% meer kankerverwekkende stoffen dan normale sigaretten. De manier van roken draagt nog eens extra bij aan de schadelijkheid: je inhaleert diep en houdt de rook ook nog eens langer vast. Daardoor komt 1 joint overeen met 4 normale sigaretten.
Herstel na stoppen met blowen
Veel mensen ervaren pas na zo'n 3 à 4 weken daadwerkelijk positieve gevolgen van het stoppen. Maar jongeren en jongvolwassenen kunnen al na twee weken een significant cognitief herstel ervaren, volgens A. L. Wallace et al. in Journal of the International Neuropsychological Society.
Afgezien van de medicatie, is het niet verstandig om regelmatig cannabis te roken als je ADHD hebt. In het begin lijkt cannabis misschien van positieve invloed, maar veelvuldig gebruik zal na verloop van tijd een vervelende uitwerking hebben op je stemming en je energie.
Cannabis is lichamelijk en geestelijk verslavend. Lichamelijke verslaving komt minder voor maar bestaat wel degelijk. Ongeveer 9% van de gebruikers ontwikkelt een vorm van afhankelijkheid. Een groot gedeelte komt hier zonder professionele begeleiding overheen, maar ook een groot deel heeft wel hulp nodig (1).
De aanwezigheid van sativa in Laughing Buddha maakt haar een goede keuze als je de slappe lach wilt krijgen. Ze veroorzaakt een prettige cerebrale high en een flinke portie alertheid. Deze soort is een Cannabis Cup-winnaar vanwege de potentie en doeltreffendheid.
De belangrijkste werkzame stof van zowel hasj als wiet is Tetrahydrocannabinol (THC). Hasj is over het algemeen sterker dan wiet.
Uit het Duitse onderzoek komt naar voren dat het veelvuldig roken van wiet en hasj tot veranderingen in de structuur van de hersenen kan leiden die op hun beurt weer tot een persoonlijkheidsverandering leiden.
Cannabis veroorzaakt een high gevoel en vermindert daarnaast de concentratie en het korte-termijn geheugen. Dit komt doordat het een effect heeft op de hersenen. De afgelopen jaren is ontdekt dat de hersenen een cannabisachtig systeem hebben, het zogenaamde endocannabinoïde systeem.
nieuws Af en toe een jointje roken, is niet slecht voor de longfunctie. Meer zelfs: jongeren die zeven jaar lang elke dag één joint roken, of gedurende 49 jaar elke week één joint, scoren zelfs iets beter op longfunctiemetingen dan mensen die geen joints roken.
De stof alcohol is schadelijker voor het lichaam dan cannabis. Iemand die dagelijks blowt kan echter meer nadelige effecten ondervinden dan iemand die in het weekend een paar biertjes drinkt. De blower kan bijvoorbeeld geestelijk afhankelijk raken en problemen met zijn longen krijgen.
Tabak is veel verslavender dan hasj en wiet. Een commissie van experts heeft drugs met elkaar vergeleken en beoordeeld op een aantal aspecten zoals lichamelijke en maatschappelijke schade en verslaving (1).
Als iemand hasj of wiet rookt is dat meteen te herkennen aan de sterk herkenbare kruidige geur. Suffig/loom of juist opgewekt; Giechelig; Soms toegenomen eetlust.
De wet geeft geen leeftijd wanneer je mag blowen, maar zegt wel dat je onder de 18 jaar geen drugs bij je mag hebben en niet mag kopen en verkopen. Er is geen gedoogbeleid voor minderjarigen: oftewel drugs onder de 18 jaar is verboden. Je mag dus ook geen kleine hoeveelheden drugs bij je hebben, zoals een joint.
Medicinale cannabisolie, op basis van de grondstoffen Bediol en Bedica, heeft mogelijk een positief effect op de ernst en frequentie van migraineaanvallen. Dat blijkt uit een cross-sectionele retrospectieve studie, waarbij patiënten een vragenlijst hebben ingevuld over hun ervaringen met het gebruik van cannabisolie.
Het Nederlands Huisartsen Genootschap adviseert huisartsen medicinale wiet niet langer voor te schrijven voor pijnvermindering of verbetering van levenskwaliteit. Het genootschap stelt dat er te weinig wetenschappelijk bewijs is dat cannabis werkt als pijnstiller.