Een rechter moet, zolang het onderzoek in uw strafzaak nog loopt en uw zaak dus nog niet inhoudelijk wordt behandeld, steeds binnen 90 dagen opnieuw beslissen over het verlengen van de gevangenhouding. Dit betekent dus dat steeds elke 90 dagen een (pro-forma)zitting plaatsvindt.
Totale lengte voorarrest
maximaal 2 keer 3 dagen inverzekeringstelling; maximaal 14 dagen bewaring; maximaal 90 dagen gevangenhouding.
Het moet namelijk gaan om een misdrijf waar voorlopige hechtenis voor is toegestaan. Dat zijn in ieder geval alle misdrijven waarvoor 4 jaar of meer kan worden opgelegd. In de wet staan ook nog enkele andere misdrijven specifiek opgenoemd, zoals bedreiging, verduistering, afdreiging en oplichting.
Wat is voorlopige hechtenis? Voorlopige hechtenis houdt in dat een verdachte wordt vasthouden in afwachting van een strafzaak. Dit wordt ook wel voorarrest genoemd. Voorlopige hechtenis kan alleen plaatsvinden wanneer er een serieuze verdenking is dat iemand iets strafbaars heeft gedaan.
Schorsing van de voorlopige hechtenis vindt plaats als de rechter van oordeel is dat uw persoonlijke belangen zwaarder wegen dan de belangen van de officier van justitie om u nog langer op te sluiten. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer u een belangrijke operatie gepland had staan.
Hechtenis is wel vergelijkbaar met een gevangenisstraf, maar vindt niet in een gevangenis plaats. Je vrijheid wordt ontnomen en je moet een bepaalde tijd in hechtenis doorbrengen. Dat doe je in een huis van bewaring. Dit zijn vaak sobere cellencomplexen waar geen dagbesteding of mogelijkheid om te werken is.
Voorlopige hechtenis bestaat uit twee fasen: de bewaring en de gevangenhouding. De bewaring duurt maximaal veertien dagen en wordt opgelegd door de rechter-commissaris. Als de officier van justitie de verdachte vervolgens nog langer wil vasthouden, moet hij een vordering tot gevangenhouding indienen bij de rechtbank.
U heeft het recht om te weten van welk strafbaar feit u wordt verdacht. U hoeft de vragen niet te beantwoorden (zwijgrecht). U heeft het recht om vóór het (eerste) verhoor vertrouwelijk met een advocaat te praten. U heeft recht op de aanwezigheid van een advocaat tijdens het verhoor om u bij te staan.
Hoe lang kunnen beperkingen duren? De duur van de beperkingen is niet wettelijk vastgelegd. Het is dus mogelijk een verdachte verschillende weken of maanden in beperkingen te houden. Dergelijk lange beperkingen komen we meestal tegen in de grotere zaken.
De politie mag de brieven niet lezen en ook niet meeluisteren als je met je ouders praat. Je mag niet samen met meerderjarige verdachten (dus ouder dan 18 jaar) naar de luchtplaats of vervoerd worden. Meisjes en jongens zijn ook altijd apart van elkaar.
Het verschil tussen gevangenisstraf (hechtenis) en opsluiting bestaat erin dat gevangenisstraf de vrijheidsberoving is die wordt opgelegd voor wanbedrijven (correctionele straffen) terwijl opsluiting de vrijheidsberoving is voor misdaden (criminele straffen). De wijze van vrijheidsberoving is dezelfde.
Een misdrijf is een ernstige inbreuk op de rechtsorde, zoals doodslag of verkrachting. Daarnaast vallen ook alle ernstige inbreuken zoals terreur, landverraad of belastingfraude onder de categorie misdrijven.
Dan moet de strafrechter, binnen de periode van maximaal 90 dagen gevangenhouding, het vervolg van uw voorlopige hechtenis tijdens een zitting behandelen. De rechter beslist of: het nodig is uw gevangenhouding te verlengen en u dus blijft vastzitten, of. dat u in vrijheid de behandeling van uw strafzaak kunt afwachten.
De raadkamer heeft als voornaamste taken: Het beoordelen of verdachten die door de rechter-commissaris in bewaring zijn gesteld, langer in voorlopige hechtenis moeten doorbrengen. De Officier van Justitie doet in dit geval een vordering tot gevangenhouding aan de raadkamer.
Mensen in het huis van bewaring wachten op het oordeel van de rechter. Zij zijn nog niet veroordeeld. Mensen in de gevangenis zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf.
Gaat u zonder geldige reden niet naar het verhoor? Dan bent u strafbaar. De rechter-commissaris kan u door de politie laten ophalen en u toch verhoren. Tijdens het verhoor bij de rechter-commissaris heeft u rechten en plichten als getuige.
De politie is in mijn woning geweest zonder mijn toestemming
De politie mag dit in sommige gevallen wel doen. Bijvoorbeeld als ze iets in beslag wil nemen of een verdachte wil aanhouden. Ook mag de politie een woning binnen gaan om directe hulp te verlenen. Bijvoorbeeld als iemand gereanimeerd moet worden.
Je moet je dan identificeren (je ID-bewijs laten zien) en de agent kan je dan een waarschuwing geven of een bekeuring schrijven. Als je wordt aangehouden, moet je je ook identificeren maar dan wordt je door de politie meegenomen naar een politiebureau. Dit noemen mensen ook wel een arrestatie.
In het algemeen bevindt zich binnen een huis van bewaring een aantal essentiële, door de wet voor de gedetineerde noodzakelijk geachte, gemeenschappelijke ruimtes. Zo zijn er sportfaciliteiten, zowel binnen als buiten.
Wanneer een verdachte niet in voorlopige hechtenis zit, moet de strafzaak in beginsel binnen 24 maanden zijn afgerond. Er zijn uitzonderingen op die 16 maanden en 24 maanden. Wanneer een strafzaak gecompliceerd en/of omvangrijk is, mag een strafzaak van de rechter langer duren.
Welke straffen zijn er? De belangrijkste straffen zijn een boete, een taakstraf en gevangenisstraf. De rechter kan ook maatregelen opleggen. Daaronder valt bijvoorbeeld ontneming van geld dat door het misdrijf is verkregen, het betalen van schadevergoeding of – de meest ingrijpende – tbs.
Voorlopige hechtenis
Als de officier van justitie wil dat de verdachte nog langer in voorarrest blijft, vraagt hij de rechter-commissaris om een bevel tot bewaring. Deze speciale rechter kan beslissen dat de verdachte maximaal veertien dagen langer mag worden vastgehouden.
Hoe vaak mag je bellen? Een gevangene mag minimaal eenmaal per week 10 minuten bellen met iemand buiten de gevangenis. Dit vindt plaats op initiatief van de gevangene. Bellen kan alleen op afspraak en conform de regels van de gevangenis.
De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) geeft je vanuit privacy oogpunt geen informatie. Het is de taak van je familielid om je te informeren waar hij/zij vast zit. Of weet je iemand in je omgeving die mogelijk geïnformeerd is door je gedetineerd familielid? Dan kan je het mogelijk bij die persoon navragen.