Doordat de munten uit 1970 en 1973 zwaarder zijn dan de andere munten, bevatten deze zilveren tientjes relatief meer puur zilver. Hierdoor zijn deze ook meer waard dan de zilveren tientjes uit latere jaren, namelijk ongeveer 9 euro. De munten uit de jaren 90 kunt u meestal voor ongeveer 5 euro aan ons verkopen.
De oplage van de munten was groot, zodat de waarde ervan niet door schaarste bepaald wordt. Maar er zit wel waardevol fijnzilver in. Dat zorgt ervoor dat het 'guldentientje' nu ruim 10 euro waard is. Op Marktplaats zag ik een zilveren tientje uit 1970 voor € 9,99.
Een zilveren tientje uit 1973 is deze week voor ruim 22.140 euro geveild in IJsselstein. Veilinghuis Heritage Auctions Europe, waar de munt is verhandeld, laat weten dat het tientje is gekocht voor een anonieme koper uit Nederland. De munt werd geslagen ter ere van het 25-jarig regeringsjubileum van Koningin Juliana.
Volgens de MPO bracht een Nederlandse munt nooit eerder zoveel geld op. Op het muntstuk is de toenmalige koning Willem III afgebeeld, die op de troon zat van 1849 tot 1890. "Dit is een extreem zeldzaam exemplaar", zegt Jacco Scheper van de MPO.
De zilveren gulden die het meest voorkomt is de munt die geslagen is in de periode van 1954 tot 1967, onder koningin Juliana. Deze munt heeft een gewicht van 6,50 gram, een diameter van 25 millimeter en een zilvergehalte van 720 ofwel 72,0%. In totaal zit er dus 4,68 gram 999 ofwel fijn zilver in één zilveren gulden.
Herdenkingsmunten zijn wettig betaalmiddel in Nederland en blijven uiteraard te allen tijde de nominale waarde behouden. Bij Goudwisselkantoor kunt u uw herdenkingsmunten inruilen voor de nominale waarde. U kunt hier ook verzamelingen inleveren. Zoek hier een inleverpunt bij u in de buurt.
Een bankbiljet van 40 gulden uit 1814 heeft op een veiling 73.000 euro opgebracht. Een recordbedrag, zegt de Nederlandsche Muntenveiling in Weesp.
Stuivers, dubbeltjes, kwartjes, gulden en rijksdaalders kunnen nog steeds een bepaalde waarde hebben als ze zeldzaam zijn. De zilveren guldens en rijksdaalders zijn interessant voor beleggers vanwege de hoge zilverprijs.
Nederlandse zilveren munten zoals guldens of zilveren rijksdaalders, zijn vaak meer waard dan u denkt. Dankzij de hoge zilverprijs is de waarde van deze munten vaak hoger dan de nominale waarde van de munten zelf.
Om uw zilveren tientje te verkopen gaat u naar een Goudwisselkantoor bij u in de buurt. Bij Goudwisselkantoor bent u verzekert van een reële prijs voor uw 10 gulden zilver.
Om het zilvergehalte te zilver testen, kras je een lijn van zilver afkomstig van het te toetsen voorwerp, op een toetssteen. Vervolgens laat je een druppel toetswater voor zilver over deze zilveren streep lopen. Puur zilver zal een helder rode verkleuring geven, terwijl sterling veel donkerder rood zal opleveren.
Een zilveren gulden brengt ongeveer 3 à 4 Euro op, en een zilveren rijksdaalder 7 Euro. Je kunt dat heel makkelijk zelf controleren, door naar Marktplaats te gaan, en te zoeken op "zilveren rijksdaalder" en "zilveren gulden". Kijk dan niet wat er wordt gevraagd, maar wat er wordt geboden.
Een muntje van 1 cent uit Monaco, uit 2001 of 2002, is om en bij de 100 euro waard. Hetzelfde geldt voor een muntje van 2 cent uit het Vaticaan uit 2002 of 2003. Nog een zeldzaam rostje is dat van 1 cent dat Finland in 2001 uitgaf. Dat is 10 euro waard.
De waarde van een munt wordt bepaald door 3 zaken: het metaal, de zeldzaamheid en de kwaliteit. Een gouden munt heeft ALTIJD de goudwaarde. Echter, als het jaartal op de munt zeldzaam is, stijgt de waarde meteen.
De waarde van je munten laten bepalen
Munten laten taxeren laat je heel eenvoudig doen door Onlinegoudinkoop.nl. Wij zijn al meer dan 10 jaar actief in deze markt en hebben alle expertise in huis. Als jij al weet van welk metaal jouw munten gemaakt zijn en hoeveel ze wegen kun je gebruikmaken van de online calculator.
De Vetten & Govers Taxaties is een ervaren en betrouwbare specialist in het bepalen van de waarde en de verkoopbaarheid van uw objecten. Wij zijn al al meer dan 25 jaar actief in het taxeren, adviseren en verkopen van gouden sieraden, munten, postzegels en papiergeld.
De industriële vraag naar zilver is veel groter dan bij goud. Daarnaast is de zilvermarkt een veel kleinere markt dan de goudmarkt. Een toename in de vraag vanuit beleggers kan de zilverprijs flink hoger zetten. Zo verdubbelde de zilverprijs in 12 maanden tijd in 2011.
Alle munten bevatten 1 troy ounce (31,103 gram) puur zilver. Toch kan het zijn dat sommige munten duurder zijn dan andere munten. Dat heeft ermee te maken dat de munthuizen die deze zilveren munten verkopen niet allemaal dezelfde premie berekenen.
De meeste guldenbankbiljetten kunt u nog tot 1 januari 2032 inwisselen voor euro's. Dit doet u bij de Nederlandsche Bank (DNB) in Amsterdam. Guldenmunten (als dubbeltjes en rijksdaalders) kunt u bij DNB niet meer omwisselen. Andere valuta kunt u alleen omwisselen in het land waar het geld vandaan komt.