De eGFR kan fluctueren ten gevolge van medicatie en hydratietoestand. Het is dus zaak de nierfunctie te bekijken in relatie tot de tijd. Om een goed beeld te krijgen van de nierfunctie zult u meer metingen in uw overwegingen moeten betrekken.
De natuurlijke achteruitgang van de nierfunctie wordt veroorzaakt door slijtage, en uiteindelijk beschadiging, van de nierfilters. Nierfilters die eenmaal zijn beschadigd herstellen meestal niet meer. Zo blijven er steeds minder gezonde nierfilters over en kunnen de nieren steeds minder afvalstoffen verwijderen.
De nierfunctie, de GFR (glomerular filtration rate), kan geschat worden op basis van de creatininewaarde in het bloed. Dit getal geeft aan hoeveel bloed de nieren per minuut kunnen filteren/zuiveren. Bij een gezonde persoon is dat meer dan 90 milliliter per minuut. Deze waarde neemt af met toenemende leeftijd.
Volgens internationale richtlijnen is er sprake van een verminderde klaring bij een eGFR < 60 ml/min/1,73 m2. Er zijn 2 afwijkende bepalingen nodig met een interval van 3 maanden voor een diagnose chronische nierschade.
Bij dalende GFR neemt de uitscheiding van creatinine in de urine af. Hierdoor stijgt de concentratie van creatinine in het serum tot een zodanige hoogte, dat de hoeveelheid die door de glomeruli gifiltreerd wordt, weer gelijk is aan de hoeveelheid die door het lichaam geproduceerd wordt.
Als de nieren het bloed niet meer goed kunnen zuiveren, stapelen afvalstoffen zich op in het lichaam. U kunt dan last krijgen van bijvoorbeeld misselijkheid, jeuk en een algeheel ziek gevoel. Uit onderzoek blijkt dat meestal het creatininegehalte in het bloed te hoog is en dat er minder creatine in de urine zit.
Oorzaken van verminderde nierfunctie
Bij het ouder worden gaan de nieren steeds minder goed werken. Diabetes kan ervoor zorgen dat uw nieren achteruit gaan. Een hoge bloeddruk is schadelijk voor uw nieren. Bepaalde medicijnen kunnen ervoor zorgen dat uw nieren minder goed werken.
Beschadigd nierweefsel kan zich niet meer herstellen. Het is dan belangrijk de oorzaken zo goed mogelijk te behandelen. De behandeling bestaat vaak uit medicijnen en een dieet. Zo kan uw nierfunctie zo lang mogelijk behouden blijven.
Een eGFR < 60 ml/min/1,73 m2 wordt voor patiënten van alle leeftijden beschouwd als afwijkend. Bij patiënten met een eerder bekende nierfunctie dient een gevonden afwijkende nierfunctie na 3 maanden bevestigd te worden. Bij een persisterend afwijkende nierfunctie is er sprake van chronische nierschade.
Hoe vaak moet mijn nierfunctie worden gemeten? Als je een verhoogde bloeddruk, diabetes of een hart- en vaatziekte hebt, moet je nierfunctie eenmaal per jaar worden gemeten. Dit geldt ook voor mensen met een nierziekte.
Bij elke kreatinine in bloed bij personen > 18 jaar wordt de geschatte kreatinineklaring m.b.v. de CKD-epi formule gerapporteerd. Normale nierfunctie is > 90 ml/min/1,73 m2. Dit onafhankelijk van leeftijd. Wel kan ervan uit worden gegaan dat > 90 ml/min/1,73 m2 een streefwaarde is en deze afneemt met de leeftijd.
Als de nieren meer dan 60 tot 70% functieverlies hebben ontstaan er vaak lichamelijke klachten, zoals jeuk, misselijkheid en kortademigheid. Als de nieren 90 tot 95% zijn uitgevallen kan het lichaam niet meer goed functioneren en is er nierfunctievervangende therapie nodig.
Door nierschade kun je bijvoorbeeld last krijgen van vermoeidheid, misselijkheid, jeuk of kramp in de benen.
Wanneer de nieren niet goed meer functioneren, hopen afvalstoffen zich op in het lichaam. Deze afvalstoffen kunnen klachten veroorzaken zoals: Weinig plassen. Donkere urine.
Een verhoogde kreatinine waarde kan verschillende oorzaken hebben, waaronder een ontsteking van de nier, schade aan niercellen, auto-immuunziekten, een verminderde doorbloeding van de nier of ziekten die de afvoer van de nier verhinderen, zoals nierstenen.
Het gewicht en de leeftijd zijn van invloed op de spiermassa en het kreatinineniveau. Het normale niveau ligt daarom meestal tussen 70 en 133 micromol/liter. Bij een verminderde nierfunctie wordt dit hoger omdat de uitscheiding van kreatinine afneemt.
Stadium 3 kenmerkt zich door een matig verminderde nierwerking. Het is hier van belang om te weten wat het risico op verdere achteruitgang is. Is dit risico laag, dan kan meestal de huisarts u controleren, bij hoog risico op verdere achteruitgang wordt de controle door de nefroloog gedaan.
Het bloed stroomt onafgebroken, 24u op 24u, door de nieren. Ze bestaan elk uit ongeveer 1 miljoen filtertjes die het bloed continu zuiveren. Met zuiveren van het bloed wordt bedoeld dat afvalstoffen en overtollig vocht uit het lichaam worden verwijderd. De nieren doen dit door urine te produceren.
Gezonde voeding is de basis. Kies voor extra veel groenten, 2 stuks fruit en kies waar kan voor volkorenproducten. En kies vaker voor peulvruchten of andere plantaardige eiwitbronnen, wekelijks vette vis en minder (rood)vlees. En niet te vergeten: dagelijks een handje noten.
Als u meerdere weken meer dan 5 tabletten van 500 mg per dag gebruikt kan dit schadelijk zijn. U heeft dan een kleine kans op schade aan lever, nieren en/of bloed. Gebruik per dag niet meer dan in de bijsluiter staat. Dit is niet goed voor uw lever.
De meest opvallende klacht is de vermindering van de urineproductie. Je gaat plots abnormaal weinig plassen, minder dan 400 ml per dag. Maar het kan ook zijn dat je nog normaal kunt plassen.
Chronische nierschade is meestal blijvend. Het is dan niet te herstellen. Vaak is het wel mogelijk om verdere achteruitgang van de nieren te voorkomen: met een gezonde leefstijl, gezond eten en medicijnen.
Schadelijke stoffen. Dat komt vooral omdat er geen duidelijk mechanisme bekend is waardoor jeuk bij nierschade ontstaat. Ideeën over dit mechanisme zijn er wel. Bij een verminderde nierfunctie stapelen schadelijke stoffen (uremische toxines) zich op in het bloed.