Als je ex-partner overlijdt, kun je recht hebben op bijzonder nabestaandenpensioen, ook vaak partnerpensioen genoemd. Dit geldt alleen als het nabestaandenpensioen van je ex-partner op opbouwbasis was. Als het nabestaandenpensioen op risicobasis was, kom je niet in aanmerking voor bijzonder nabestaandenpensioen.
Opbouwbasis of risicobasis
Dan heeft u altijd recht op pensioen van uw overleden ex-partner. Ook als u bent gescheiden van uw ex-partner. Gaat het om nabestaandenpensioen met een risicobasis? Dan stopt het recht op partnerpensioen bij de scheiding.
U en uw ex-partner hebben tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap samen pensioen opgebouwd. U heeft allebei recht op de helft van dat pensioen, maar kunt het ook anders verdelen. Geef uw scheiding op tijd door aan uw pensioenuitvoerder (pensioenfonds of verzekeraar).
Als je gescheiden bent en je ex-partner overlijdt, heb je nog steeds recht op (een deel van) zijn of haar nabestaandenpensioen. Na een scheiding wordt dit pensioen een bijzonder nabestaandenpensioen genoemd. Dit pensioen bestaat uit het bedrag dat is opgebouwd tijdens jullie huwelijk.
In principe geldt de regel dat je ex-partner recht heeft op de helft van het ouderdomspensioen dat jij hebt opgebouwd toen jullie samen waren. Daarnaast heb jij dan recht op de helft van het pensioen dat je ex-partner toen heeft opgebouwd.
Je burgerlijke staat. Als je getrouwd bent of geregistreerd partner van elkaar bent, heb je automatisch recht op nabestaandenpensioen als je pensioenregeling daar in voorziet. Als je samenwoont kun je elkaar als partner aanmelden bij je pensioenfonds of –verzekeraar.
Voor werknemerspensioen geldt de Wet verevening pensioen bij scheiding. Volgens deze wet hebben jullie allebei recht op de helft van het ouderdomspensioen dat jullie hebben opgebouwd tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dat is het uitgangspunt. Je kunt afspreken dat je het anders of niet verdeelt.
Als je ex-partner overlijdt, kun je recht hebben op bijzonder nabestaandenpensioen, ook vaak partnerpensioen genoemd. Dit geldt alleen als het nabestaandenpensioen van je ex-partner op opbouwbasis was. Als het nabestaandenpensioen op risicobasis was, kom je niet in aanmerking voor bijzonder nabestaandenpensioen.
Had u namelijk voor het huwelijk geen notariële samenlevingsovereenkomst en overlijdt de deelnemer binnen 1 jaar? Dan heeft u vaak nog geen recht op een nabestaandenpensioen.
Als ex-partners heeft u allebei recht op een deel van elkaars ouderdomspensioen. Het gaat hier niet om pensioen wat nog moet worden opgebouwd. Alleen wat u tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft opgebouwd telt mee.
Er is een pensioen voor de achterblijvende partner: het partnerpensioen - vroeger heette dat het weduwenpensioen. En er is een pensioen voor eventuele achterblijvende kinderen: het wezenpensioen. Beide pensioenen vallen onder de algemene naam nabestaandenpensioen.
Bij scheiden of uit elkaar gaan verdeelt u bezittingen, schulden en leningen die van u samen waren. Maar er kunnen meer geldzaken zijn om te regelen. U kunt bijvoorbeeld recht hebben op alimentatie of toeslagen.
Het overlevingspensioen voor die weduwen en weduwnaars jonger dan 45 jaar evolueert naar een tijdelijke overgangsuitkering: één jaar voor personen zonder kinderen, tot twee jaar voor personen met kinderen. Vandaag wordt dat overlevingspensioen nog levenslang uitgekeerd.
Je partner heeft als nabestaande meestal recht op een partnerpensioen. Dat is het geld dat je partner levenslang elke maand van ons krijgt als je overlijdt. Je partner krijgt dit geld ook als je vóór het pensioen overlijdt.
Een minimumpensioen van meer dan 1.500 euro netto
Dankzij deze nieuwe verhoging van 2,6% stijgt het minimumpensioen tot 1.500 euro netto voor een alleenstaande met een volledige loopbaan van 45 jaar.
Als nabestaande kunt u ook recht hebben op een nabestaandenpensioen. Er bestaan verschillende nabestaandenpensioenen, zoals een levensverzekering of een uitkering. Elke inwoner van Nederland is automatisch verzekerd voor de Algemene nabestaandenwet (Anw), die ervoor zorgt dat nabestaanden een basisuitkering krijgen.
Na het overlijden van uw echtgenoot kan uw eigen rustpensioen in bepaalde gevallen aangevuld worden met een overlevingspensioen. Maar dat kan niet onbegrensd. En als u hertrouwt, verliest u het weduwepensioen.
Is de pensioenuitvoerder niet of te laat op de hoogte gebracht? Dan zal de pensioenuitvoerder het volledige pensioen aan de ex-partner uitbetalen, die het pensioen heeft opgebouwd.
Tenzij een contract het anders zou voorzien, heeft trouwen of samenwonen op zich geen invloed op het aanvullend pensioen, in die zin dat je niet meer of minder aanvullend pensioen zal ontvangen in functie van je burgerlijke staat.
Naar wie gaat je pensioen bij overlijden? Je opgebouwde pensioen gaat naar je erfgenamen. Wie die erfgenamen zijn, is afhankelijk van je persoonlijke situatie en of je een testament hebt.
Vrijwel iedereen die deelneemt in een regeling voor ouderdomspensioen, heeft ook een nabestaandenpensioen. Als jij komt te overlijden, dan heeft je partner recht op een uitkering.
Meer redenen waardoor het partnerpensioen laag is
Of dat gebeurt hangt af van de afspraken die bij de echtscheiding over het partnerpensioen zijn gemaakt. Het hangt ook af van de pensioenregeling. In sommige pensioenregelingen is het partnerpensioen opgebouwd. Dan wordt het verdeeld.
Indien u samen een gezinspensioen ontving, zal het bedrag van het overlevingspensioen 80% van dat gezinspensioen bedragen. Indien de overleden huwelijkspartner een pensioen als alleenstaande ontving, dan is het bedrag van het overlevingspensioen identiek aan het rustpensioen van de overleden echtgenoot.
Een huisvrouw of -man komt vaak niet in aanmerking voor een minimumpensioen. Om daarop recht te hebben moet u een loopbaan hebben gehad die minstens gelijk is aan twee derde van een volledige loopbaan, dat is dus 30 jaar, tenminste als u werknemer of zelfstandige was.