hoesten. benauwd zijn. koorts (38 graden of hoger) sneller of moeilijker ademen.
Uw arts kan dit op verschillende manieren vaststellen: bloedonderzoek. lichamelijk onderzoek: de arts luistert met een stethoscoop naar uw longen. röntgenfoto van de longen.
Een longontsteking kan vanzelf overgaan. Maar vaak zijn de klachten te hevig om dat af te wachten.
Infecties komen op iedere leeftijd voor. Maar oudere mensen zijn vatbaarder voor ernstige infecties (luchtwegen, urinewegen en maag-darmstelsel). De symptomen van infecties zijn bij hen bovendien vaak atypisch. Dat betekent dat een longontsteking bijvoorbeeld zonder koorts en zelfs bijna zonder hoesten kan verlopen.
Pijn op de rug
De longontsteking zelf doet geen pijn. Wel kan er pijn op de rug of borst ontstaan door veel hoesten. De spieren die in je rug en tussen je schouderbladen zitten, helpen om te kunnen hoesten.
Pijn in of op de borst kunt u op veel manieren voelen, bijvoorbeeld tussen de ribben, achter het borstbeen of onderaan het borstbeen. De pijn kan aan 1 kant zitten, aan beide kanten of in het midden van de borst.
Tips bij een longontsteking
Maak een antibioticumkuur altijd af. Neem rust en blijf thuis van werk of school. Zeker als je koorts hebt en slijm ophoest.
Kortademigheid, een snelle oppervlakkige ademhaling; Pijn bij de (diepe) ademhaling; Algehele malaise: vermoeidheid, klam/zweten, spierpijn, verminderde eetlust, hoofdpijn; Cyanose: blauwe lippen en/of gelaat en vingers (onder nagels).
Een longontsteking is een flinke aanslag op je gezondheid en weerstand. Het hangt natuurlijk af van je leeftijd en conditie, maar veel mensen voelen zich na drie tot zes weken nog steeds niet helemaal fit. Toch is het goed om weer rustig te beginnen met bewegen (als je geen koorts meer hebt).
Kortademigheid. Vaak terugkerende longontsteking of een luchtwegontsteking die maar niet overgaat, ook niet na antibioticagebruik. Heesheid die zonder reden ontstaat en dus niet vooraf is gegaan door keelpijn of verkoudheid. Zeurende pijn in je borststreek, rug of in het gebied van je schouders.
De huisarts zal je vragen stellen om uit te vinden waar je klachten vandaan komen en met een stethoscoop naar je longen luisteren. Ook kan het nodig zijn om een röntgenfoto te maken van je longen. Daarop is te zien of je inderdaad een longontsteking hebt, waar die zit en hoe erg deze is.
Een longontsteking kan ontstaan door virussen of bacteriën. Meestal wordt een longontsteking veroorzaakt door een pneumokokkenbacterie. Ook een griepvirus (influenzavirus) of het nieuwe coronavirus kunnen een longontsteking veroorzaken. Het is niet altijd duidelijk waardoor de longontsteking is veroorzaakt.
Nadat u weer naar huis gaat zijn er een aantal zaken waar u thuis rekening mee moet houden. Dat staat in deze folder. U kunt langere tijd last houden van: hoesten, dyspnoe, vermoeidheid en/of pijn. Een normaal herstel van een longontsteking kan 6 weken tot 3 maanden duren.
Hoewel de symptomen per persoon kunnen verschillen, zijn er wel een aantal duidelijk klachten. 'Je voelt je meestal niet lekker en hebt vaak koorts. Bijna altijd ga je hoesten, soms is daar slijm bij.
Hoe lang u anderen kunt besmetten hangt af van het virus wat u heeft. Soms bent u maar een paar dagen besmettelijk en soms langer dan een week. U kunt er het beste vanuit gaan dat, wanneer u nog hoest, u andere mensen kunt aansteken. Als u astmatische bronchitis heeft, kunt u andere mensen niet aansteken.
Een longontsteking kan licht of zwaar zijn. Dit hangt af van de grootte van de ontsteking. Zowel één als beide longen kunnen ontstoken zijn.
Bij bronchitis is de wand van de bronchiën ontstoken. Je hoest en haalt moeilijker adem. Bij acute bronchitis ontstaat de ontsteking van de bronchiën na een verkoudheid of griep. Deze ontsteking gaat na een tijdje weer over.
We hebben het vaak over 'corona', maar officieel heet de ziekte COVID-19. De ziekte wordt veroorzaakt door een nieuw coronavirus. De klachten kunnen lijken op een verkoudheid. Maar de ziekte kan ook ernstige klachten geven, zoals een longontsteking.
De meest voorkomende complicaties zijn bloedvergiftiging en longvliesontsteking. Bij een bacteriële longontsteking kunnen de bacteriën zich via de bloedbaan verspreiden naar andere organen (bloedvergiftiging). Dan kan een ernstige situatie ontstaan, waarbij de bloeddruk en/of de ademhaling in de problemen kunnen komen.
Als je gezond bent, duurt een longontsteking meestal twee tot drie weken.
Een longontsteking kan besmettelijk zijn. Dit hangt af van de oorzaak.
Bij de meeste mensen met een longontsteking is er een fijn gekraak hoorbaar. In sommige gevallen klinken de longen zuiver.
U kunt een ontsteking aan de longvliezen herkennen aan de volgende symptomen: Pijn bij ademhalen en niezen. Vooral als u diep ademhaalt of hard niest, voelt u een scherpe pijn links en/of rechts op de borst of rug; Kortademig bij inspanning.
U hoest vaak, lang en krijgt de kriebel moeilijk weg. Hierdoor raken uw luchtwegen nog meer geïrriteerd en voelen uw keel en longen pijnlijk en schraal aan.