Sleutel tot een mooie bloemenweide is verschraling van de grond. Wil je een strak gazon met gezond gras, dan kun je je gazon af en toe bemesten; wil je juist bloemen de ruimte geven, dan gebruik je juist geen mest. Maaisel kun je laten liggen als voeding voor een strak gazon en voer je juist af als je wilt verschralen.
De beste timing om een bloemenweide te zaaien is in de periode april-mei. Voor een vaste bloemenmengsel met meerjarige planten kan je ook in september aan de slag.
Een bloemengrasland of bloemenweide kun je enkel in de zon en op een schrale (voedselarme) tot matig voedselrijke bodem met succes aanleggen. Tuinliefhebbers met een arme grond hebben dus een voetje voor. Extreem arme gronden en te voedselrijke bodems zijn niet geschikt voor een bloemenweide.
Laat dode planten liggen in de winter
Het is het beste om het dode plantmateriaal in de winter te laten liggen. Insecten gebruiken de holle stengels van planten om in te overwinteren – en ook muizen en egels houden ervan. Het is dus goed voor de dieren om niet al te netjes te zijn!
Hoe snel een bloemenweide precies groeit, hangt compleet af van het bloemenmengsel. Een eenjarig bloemenmengsel zal enkele weken na zaaien al knoppen gaan vormen, terwijl meerjarige mengsels het eerste jaar voornamelijk ondergronds actief zijn. Elke weidebloem bloeit op een ander moment.
Haal vooral in het voorjaar ongewenste planten weg of haal soorten die zich overmatig uitbreiden deels weg. Te veel uitzaaien kun je voorkomen door bloemstengels af te knippen voordat de zaden rijp zijn. Laat je verder verrassen door wat er allemaal vanzelf in de wilde tuin komt groeien.
Het beste werkt het zaaien op kale grond, dus omgespit, geploegd of afgeplagd zodat er niks anders meer groeit. Eventueel kan je gras ook kort afmaaien en bedekken met een nieuwe dikke laag zwarte grond. Op een gezond grasveld zaaien kan niet. Kies een plekje in de volle zon, eventueel mag een beetje schaduw ook.
Je moet de wilde bloemenweide 1, 2 tot 3 maal per jaar maaien, afhankelijk van hoe rijk de grond is. Hoe rjker de grond aan stikstof is, hoe meer je moet maaien. Anders kunnen de wilde bloemen zich niet in stand houden en gaan de grassen het steeds meer overnemen.
Je kan je bloemenweide bloemrijker maken door er bollen in te planten van bijvoorbeeld krokus, bostulp, prairielelie of kievitsbloem. Voor meer bloemen kan je er ook vaste planten aan toevoegen die tegen maaien kunnen, zoals margrieten en knoopkruid. Deze planten kan je kopen of zelf opkweken vanuit zaad.
Er zijn talloze wilde bloemen die je kunt zaaien in de schaduw. De meeste hiervan zijn inheemse bloemen. Denk bijvoorbeeld aan fluitenkruid, vingerhoedskruid en wilde akelei.
Nu monoculturen de landbouw domineren, worden natuurlijke tuinen steeds belangrijker voor onze nuttige insecten. Op een bloemenweide wordt de groei en ontwikkeling van gezond grasland bevorderd, met inbegrip van de erop groeiende grassen, wilde bloemen en kruiden.
9. Gaat je bloemenweide na verloop van tijd vergrassen, maai dan wat vaker (2x per jaar: 1e keer in juni/juli, tweede keer in september). 10. Maai met een zeis, een balkmaaier, of een bosmaaier met slagmes, zodat het maaisel niet versnipperd wordt.
Ruimte creëren met licht en symmetrie
Met licht en donker kun je in een kleine tuin optisch ook al een hoop veranderen. Verf bijvoorbeeld de schutting of muur achter in de tuin in een donkere kleur, zo ontstaat er meer diepte. Ook is symmetrie in de tuin superbelangrijk wanneer je deze groter wilt laten lijken.
Het beste resultaat is echter te verwachten bij verplanten in de rustperiode. De meeste soorten kunt u daarom het beste verplanten in het voorjaar (maart-mei, bij voorkeur tot eind april) of het najaar (september-november). Voor vorstgevoelige planten is het voorjaar de beste periode.
De herfst is het perfecte moment om een tuin aan te leggen!
Hierdoor kunnen planten sneller nieuwe wortels vormen. Bovendien zijn bladverliezende planten vanaf november in hun rustperiode. Als je ze in de herfst plant is er nog genoeg tijd voordat het groeiseizoen weer begint.
Een bloemenweide vraagt relatief weinig onderhoud. Veel minder dan een border of een strak gazon. Vanaf eind juni, begin juli bloeit je bloemenweide elke dag uitbundiger en dat duurt tot aan de eerste vorst. De bloemen hebben geen extra water nodig, behalve in een hele droge periode.
De combinatie van donker en licht doen een border ook volumineuzer lijken. Siersalie (1), Geranium, rozen, flox (2), ereprijs (3) (Veronicastrum), kattenkruid (4) (Nepeta), asters, hemelsleutel (5) (Sedum) en sieruien (6) (Allium).
Een vaste bloemenweide geeft het eerste jaar niet zo veel bloei. Daarom kan het zinvol zijn om wat extra akkerbloemen A2 (20%) mee in te zaaien met het vast bloemenmengsel B1/B2/B4 voor een mooi effect vanaf het eerste jaar.
Enkel extreem arme gronden en zeer voedselrijke bodems zijn minder geschikt voor de aanleg van een bloemenweide. Op schrale gronden en matig voedselrijke bodems op een plek in de zon, is succes verzekerd! Stop dus tijdig met bemesten op de plaats waar je een bloemenweide wilt zaaien.