In de winter ligt de gemiddelde temperatuur in Noorwegen rond de -6,8°C, maar de plaatselijke weersomstandigheden kunnen behoorlijk wisselen. In de buurt van Oslo is sneeuw heel normaal, en de gemiddelde temperatuur ligt er in de winter net onder het vriespunt.
Ongeveer negentig procent van Noorwegen valt onder de overkoepelende classificatie subarctisch klimaat. Kenmerken hiervan zijn de relatief korte zomers, de mogelijkheid tot zeer lage temperaturen (min 30 tot min 40 graden Celsius) in de winter en de grote temperatuursschommelingen die mogelijk zijn.
Karasjok in Finnmark is de koudste plaats van Noorwegen. Hier wordt het jaarlijks op 28 dagen kouder dan -30 graden. Karasjok is recordhouder met als absolute minimum -51,4 graden op 1 januari 1886.
Over het algemeen hebben de kustgebieden vrij zachte en natte winters (maar met sneeuw in de bergen), en de streken in het binnenland hebben koude winters met veel sneeuw en warme en relatief droge zomers - vooral in het oosten van het land. Hier ligt de temperatuur in de zomer normaal gezien rond de 20°C.
In het hoge noorden van Noorwegen verdwijnt de zon van november tot januari volledig onder de horizon. Maar in deze donkere tijd is er op het midden van de dag het zogeheten 'blauwe licht', een soort van schemerlicht bijna net zo indrukwekkend is als het noorderlicht.
Zelfs de nachten zijn vaak warm, en de temperatuur van het water in zee en in de talrijke rivieren en bosmeren in de zuidelijke delen van Noorwegen is meestal zo'n 18°C of hoger.
Svalbard, of eigenlijk Spitsbergen, is het meest noordelijk gelegen eiland van Noorwegen. Door de draaiing van de aarde om de zon is het hier in de winterperiode 84 dagen donker.
De middernachtzon is een natuurfenomeen dat in de zomer voorkomt op plaatsen ten zuiden van de zuidpoolcirkel en ten noorden van de noordpoolcirkel, dus ook in Noord-Noorwegen. De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht.
In vergelijking met Noorwegen is het Zweedse klimaat meestal minder regenachtig en meer continentaal, dus het is kouder in de winter en warmer en zonniger in de zomer.
In Noorwegen is alles zo'n 30% duurder dan in Nederland. Dit geldt niet alleen voor eten en drinken, maar ook voor accommodaties en vervoer. Een vakantie of roadtrip in Noorwegen hoeft echter niet heel duur te zijn.
Noorwegen is een van de beste landen voor noorderlichtreizen. Door de ligging midden in de Aurora Zone is het noorderlicht in Noord-Noorwegen bijna elke avond te zien. Vrijwel overal in het noorden van Noorwegen heb je goede kans om het noorderlicht te spotten.
Op enkele plaatsen in Noorwegen na, valt er niet veel meer regen in Noorwegen dan in Nederland. Op veel plaatsen in Noorwegen is het helemaal niet zo regenachtig en koud als veel mensen denken. Op sommige plaatsen valt meer neerslag dan in Nederland en is het ook kouder.
In de zomermaanden is het normaal het warmst in het zuiden van oost Noorwegen en de zuidkust. Fornebu heeft het hoogste maandgemiddelde med 17,1 ° in juli . In 1901 is de hoogste maandtemperatuur gemeten in Oslo: 22,7 ° .
Noorwegen, daar regent het toch altijd? Veel mensen denken dit, in de meeste gevallen echter onterecht. Door de geologische bouw en geografische ligging van het land valt er in het (zuid)westen veel regen. In het binnenland en het noorden, droog gehouden door de bergen, valt minder neerslag.
Waar Nederlanders gewend zijn om direct te zijn en ook nee durven te zeggen, zijn Noren iets minder direct. Ze hebben soms iets meer tijd nodig om hun hele verhaal te doen. Men laat een beslissing liever in de lucht hangen dan duidelijk aan te geven dat ze iets niet willen.
Sterker nog, Zweden is gemiddeld een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld Denemarken, Noorwegen en Zwitserland. De Europese Commissie vergelijkt jaarlijks de prijsverschillen op het gebied van eten, drinken en andere zaken in de verschillende Europese landen.
Voor velen is Noorwegen het mooiste Scandinavische land. Het is een groen en ruig gebied, met hoge watervallen, steile fjorden, uitgestrekte hoogvlakten en prachtige bergen.
De beste reistijd voor Noorwegen zijn de maanden mei t/m augustus. Door de warme Golfstroom is het aangenaam warm aan de westkust. De temperatuur in het noorden schommelt in deze periode tussen de 13ºC en de 18ºC.
"Bewonder het noorderlicht in de (na)zomer van Noorwegen"
In het noorden van Scandinavië bewonder je het noorderlicht al vanaf het moment dat er weer sprake is van een ondergaande zon, nadat het hoogzomer 24 uur licht is gebleven. Dat betekent dat je vanaf eind augustus het noorderlicht in Noord-Noorwegen kunt spotten.
De zomermaanden - van mei tot en met september - zijn de beste maanden om Noorwegen te bezoeken. In de zomer is Noorwegen warmer en zonniger dan in de wintermaanden. Noorwegen staat bekend om de lange en lichte dagen in de zomer en de korte en donkere dagen in de winter.
Om noorderlicht te kunnen waarnemen moet het in de eerste plaats donker zijn. Dus zodra de duisternis valt, is het te zien, zelfs al is dat om 14:00 uur 's middags, bijvoorbeeld in Lapland, Noord-Noorwegen of op Spitsbergen.
Het meest schijnt de zon in Kristiansand, in het zuiden van Noorwegen, daar schijnt de zon 1795 uur per jaar. In Oslo schijnt de zon iets minder, 1632 uur per jaar en in Karasjok schijnt de zon het minst, namelijk 1090 uur per jaar. Noor de noordelijke ligging van Noorwegen komt de middernachtzon voor.
In het oosten kunnen de temperaturen overdag tot -2°C dalen. Maar in de zomer kan het in juli tot 22°C worden, wat de warmste maand van het jaar is.