De papel is – net als de verschillende andere soorten puistjes die bestaan zoals pustels en comedonen – een ontsteking in het haarzakje. Je kunt ze herkennen aan kleine rode of roze bultjes op de huid van ongeveer een halve millimeter in omtrek. Maar niet alle papels zijn een vorm van acne.
Papels zijn rode, verhoogde bobbels die optreden als een gesloten follikel te weinig zuurstof krijgt. Deze anaerobe omgeving zorgt ervoor dat de bacteriën actief worden en deze overtollig talg en dode huidcellen 'opeet'.
Wat is een pustel? Pustels zijn met pus gevulde bultjes die optreden wanneer een infectie in de follikel aanwezig is. Dit gebeurt als er teveel dode huidcellen, talg en bacteriën ophopen in de follikel. Doordat bacteriën de strijd aangaan met witte bloedcellen, ontstaat er schade in de vorm van pus.
Bij volwassenen ontstaan mee-eters voornamelijk door het gebruik van te vette cosmetica die de poriën afsluiten. Ook make-up die aan het eind van de dag niet goed wordt afgewassen kan mee-eters veroorzaken. Deze producten staan daarom bekend als comedogeen. Letterlijk betekent dit “bevordert vorming van mee-eters”.
Iedere schoonheidsspecialist, dermatoloog en facialist zal het afraden. Hiernaast wil je niet te veel aan mee-eters ofwel comedonen zitten, want bacteriën op je vingers en beschadigingen aan de huid kunnen ervoor zorgen dat vuil zich ophoopt. Resultaat: nog meer onzuiverheden zoals puistjes en mee-eters.
Als je van je mee-eters af wilt komen, kun je het best salicylzuur gebruiken. Deze milde peeling maakt de poriën vrij en pakt de ophoping van dode cellen aan door een gezonde celvernieuwing te stimuleren. Er zijn diverse producten die salicylzuur bevatten, zoals gezichtsreinigers, crèmes en gels.
Probeer ze niet zelf weg te halen! Een papel is, net als een onderhuidse puist, moeilijk zelf te verwijderen. Het puistje heeft namelijk geen zichtbaar blaasje gevuld met pus dat je kunt uitknijpen. Zelf uitknijpen is daarom niet raadzaam omdat je de kans vergroot op het achterlaten van onherstelbare littekens!
Puistjes ontstaan vaak kort voor de menstruatie
Rond de menstruatieperiode komen ineens veel puistjes door en worden ze ook zichtbaar. Dat komt omdat de hormonen rond de eisprong uit balans raken. Er worden dan ook meer androgene hormonen aangemaakt. Dat kan weer een verhoging van de talgproductie betekenen.
De hoofdoorzaken van acne zijn vooral hormonaal en houden geen verband met vitamine- of mineraalgebreken. Een evenwichtig dieet met veel fruit en groenten voorziet de huid echter wel van de essentiële voedingsstoffen die de huid nodig heeft om puistjes te genezen.
Zodra een talgklier is verstopt kan dit vanzelf overgaan. Wat wel helpt is om producten te gebruiken die de poriën openzet en de verstopte klier reinigt. Zo helpt het gebruik van een exfoliant bijvoorbeeld bij het verwijderen van de dode huidcellen, wat de verstopping voorkomt en oplost.
Talg is een olieachtige en wasachtige substantie dat op je huid zit. Het wordt meestal geproduceerd op je gezicht of hoofdhuid, maar het kan ook op andere plekken op je lichaam voorkomen. Je handpalmen en de onderkant van je voeten zijn uitzonderingen.
Dankzij het pus uit de ontsteking heb je plots zo'n witte punt op je voorhoofd staan. Althans: hoe de puist eruitziet, hangt af van de plek. Zit de ontsteking dieper onder de huid, dan heb je eerder een rode vlek: het pus zit dan onder het oppervlak, waardoor je vooral de gezwollen huid ziet.
Als je ooit een witte puist hebt geperst totdat deze barst, is het mogelijk dat niet alles uit deze puist geheel is verwijderd. Dit betekent dat diezelfde plek weer kan gaan ontsteken. De irritatie of blootgestelde bacteriën kunnen er ook voor zorgen dat er naast jouw huidige puist nog meer puistjes ontstaan.
Onderhuidse puistjes, ook wel cystische acne genoemd, zijn pijnlijke pukkels die onder de huid liggen en nooit helemaal uitkomen. Om onderhuidse puistjes te behandelen, zou je onder meer benzoylperoxide en een koud kompres kunnen proberen. Heel belangrijk: probeer de onderhuidse pukkel niet zelf uit te knijpen.
Acne heeft niets te maken met het eten van vettig voedsel zoals varkensvlees, chocola, hamburger of patat. Acne ontstaat namelijk door een ontsteking van de talgklieren. Omdat gezicht, borst en bovenrug veel talgklieren bevatten, ontstaan op deze plaatsen vaak puistjes.
Een onrustige huid is soms het gevolg van verkeerde voeding. Groente en fruit rijk aan antioxidanten, zink en selenium zijn juist heel goed voor je huid! Eet daarnaast voldoende fruit met vitamine C, yoghurt, zalm, noten en avocado's.
Een gestrest lichaam produceert hormonen (zoals cortisol en bijnierandrogeen), neuropeptiden (neuroproteïnen zoals endorfine en insuline) en inflammatoire cytokines (kleine proteïnen die ontstekingen aanwakkeren). Dit beïnvloedt het gedrag van de talgklieren waardoor acne kan worden verergerd.
Het haarzakje raakt gevuld met dode huidcellen en talg, vervolgens scheurt het haarzakje en stromen witte bloedcellen naar binnen. Dit zorgt voor de ontsteking. Kenmerkend voor papels is dat de ontsteking in eerste instantie niet gevuld is met pus, wat bij andere vormen van puistjes wel het geval is.
Er zijn enkele of vele kleine witte of gelige puistjes (puskopjes) te zien, die uitgaan van een haarzakje. Dat is te zien door van dichtbij te kijken: uit de meeste puistjes steekt nog een haartje. Er kan wat roodheid omheen zitten en vaak jeukt het.
Gerstekorrels kunnen spontaan ontstaan en zijn kleine ophopingen van dode huidcellen die onder het huidoppervlak zitten. In sommige gevallen kunnen gerstekorrels ook ontstaan nadat de huid beschadigd is geweest, bijvoorbeeld door verbranding of schaafwonden.
Laat je huid dan weer stralen met de Kruidvat TS-203 Mee-eterverwijderaar. Deze vacuüm mee-eterverwijderaar werkt als een soort stofzuiger voor het schoonmaken van je huid. De mee-eterverwijderaar werkt tegen onder andere mee-eters, overtollig talg, ruwe huid, dode huidcellen en fijne lijntjes.
Mee-eters vormen zich voornamelijk op de neus. Daar zijn de haarzakjes namelijk klein en niet zo diep, waardoor ze gemakkelijker verstopt raken. Vanaf de neus verspreiden ze zich vaak over onze T-zone, omdat onze talgklieren daar het meest actief zijn. Ze kunnen ook voorkomen op je lip, voorhoofd, kin of wangen.