Wollen dekbedden zijn de beste keuze bij nachtzweten. De wollen vulling is zeer sterk vochtregulerend. Bovendien ventileert wol uitstekend, waardoor het nooit te warm wordt onder de wollen dekens.
Katoen is een materiaal met bijzonder 'slaapvriendelijke' eigenschappen: het ademt, is luchtig, veerkrachtig en geeft een prettige warmte. In tegenstelling tot dons, wol en synthetische materialen weerkaatst katoen de warmte niet. Katoen neemt vocht gemakkelijk op zodat je veel minder last hebt van nachtzweten.
Een dekbed dat het zweten aanzienlijk kan verlichten is een dekbed gevuld met een lyocell vulling of tijk. De lyocell vezel, ook wel bekend onder de merknamen Tencel® en Treecell®, combineert optimale isolatie met sterkte vocht regulerende eigenschappen.
Zorg voor een hoeslaken en een dekbedovertrek van ademend materiaal zoals katoen, tencel, outlast of wol.
Oorzaken van nachtzweten zijn bijvoorbeeld nachtmerries, slaapproblemen of koorts. Symptomen van overmatig zweten zijn blozen, rillingen en koud zweten. Nachtzweten kan worden gestimuleerd door een schommelende of veranderende hormoonspiegel. Let op: er is geen enkele relatie tussen overmatig zweten en hygiëne.
Wat is het koelste zomerdekbed? Zomerdekbedden die als het koelst worden ervaren is een zijden dekbed. Zijden zomerdekbedden hebben zulke goede temperatuur regulerende eigenschappen dat deze als 1 van de koelste worden ervaren, en ook nog eens een heel licht dekbed.
het meest ademende dekbed
Kies dan voor een dekbed met dons of halfdons vulling. Deze dekbedden met eendendons en eendenveren hebben als eigenschap dat ze ademend zijn. Een ademend dekbed wordt niet te warm en ventileert goed, waardoor je rustig slaapt.
Zachte dons
Voor dat ultrazachte, echt hemelse gevoel van een hotelbed, is een dekbed in extrazacht dons (of een alternatief voor dons) een absolute must. Dekbedden van 100% dons zijn de meest lichte en luchtige maar ze houden je wel comfortabel warm.
Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op. Nadeel is wel dat de stof op een gegeven moment gaat plakken als je veel zweet.
Als je op zoek bent naar een comfortabel, zacht, licht en ademend dekbed is een donzen dekbed de beste keuze. Ganzen- en eendendons staan er bekend om dat ze veel vocht opnemen, de warmte goed vast houden en laag gewicht hebben. Hoe onderscheid je nou de verschillende dekbedden.
Wollen dekbed
Wanneer de wol vocht opneemt, staat het tegelijkertijd warmte af. Hierdoor ontstaat er een evenwichtige warmte isolatie en juist daardoor slaapt u onder een wollen dekbed nooit te warm. Daarnaast is een wollen dekbed zeer veerkrachtig.
Een dekbed met schapenwol als vulling ventileert en absorbeert beter dan dons, waardoor het je warm houdt in de winter en juist lekker koel in de zomer. Daarnaast zijn wollen dekbedden zelfreinigend en hypoallergeen. Ook zijn Texelse wollen dekbedden duurzaam en diervriendelijk, dus beter voor het klimaat.
Een dekbed met donzen vulling wordt over het algemeen als prettiger ervaren dan een dekbed met synthetische vulling. Dat heeft te maken met de voortreffelijke isolerende en vochtregulerende werking en omdat het materiaal bijzonder veerkrachtig en daarmee zacht is.
Je hebt wellicht geen waterafstotend hoeslaken nodig, als je gebruik maakt van 100% katoen, katoen-satijn of katoen-flanel. Die materialen werken goed verkoelend, omdat er sprake is van een open structuur. Minder warm dan bijvoorbeeld badstof of jersey en velours, zodat de kans groot is dat je minder zal zweten.
Een zomerdekbed van dons of zijde hebben net als de katoenen variant een goede vochtregulatie. In gewicht zijn de zijden, tencel en donzen dekbedden echter wel veel lichter dan de katoenen, waarbij zijde het aller dunste en koelste dekbed is. Op de 2e plaats komt dan tencel.
Materialen die goed ventileren zijn bijvoorbeeld tencel, bamboe, wol, katoen en dons. Een zomerdekbed is daarnaast ook lekker licht, zodat je niet gestoord wordt door de warmte en lekker door kan blijven slapen.
Zorg in ieder geval dat het laken is gemaakt van katoen. Dit is het meest ademend en vochtregulerend, wat natuurlijk een fijne eigenschap is met hoge temperaturen. Daarnaast kun je ook kiezen voor beddengoed gemaakt van bamboe. Bamboe helpt namelijk bij het reguleren van je lichaamstemperatuur.
Hoewel nachtzweten meestal niets is om je zorgen over te maken, is het een goed idee om na te gaan waarom je misschien 's nachts overmatig zweet. Hieronder bekijken we de oorzaken van nachtzweten, hoe je nachtzweten kunt voorkomen en hoe je opvliegers en overmatige transpiratie 's nachts kunt behandelen.
Je hormonen reguleren je lichaamstemperatuur. Als deze uit balans zijn kun ('s nachts) overmatig gaan zweten. Veel vrouwen hebben tijdens de overgang last van opvliegers, waardoor het zweet ze uitbreekt. Ook hormonale aandoeningen kunnen nachtelijk zweten veroorzaken.
Draag luchtige kleding van katoen. Was u elke dag met water en zeep. Een deodorant of lotion met aluminium-zouten kan ook helpen. Soms komt veel zweten door bijvoorbeeld de overgang, angst, overgewicht, alcohol of drugs.