Een psycholoog is gespecialiseerd in gedragingen, gevoelens, gedachten en de algehele geestelijke gezondheid van mensen. Met een psycholoog kun je praten over de gevoelens en problemen waar je hulp bij nodig hebt.
De therapie zelf bestaat veelal uit gesprekken. De informatie die je vertelt is dus essentieel, maar de psycholoog let ook op je lichaamstaal, gedrag en emoties tijdens deze gesprekken. Hoe reageer je op bepaalde vragen? Welke onderwerpen emotioneren je?
Geheimhoudingsplicht psycholoog: Je kan en mag alles bespreken. Wat je wil bespreken met een psycholoog is helemaal aan jou. Je mag het hebben over jouw leven, je gevoelens, je gedachtens, je angsten, je ouders, vrienden, relatie, familie. Over je studie, werk of je thuissituatie.
Een therapeut stelt diepgaande vragen over je leven, verleden, kijk op zaken en gaat je wellicht proberen te confronteren. Praten met een mentale gezondheid-professional is daarom in het begin wellicht wat onnatuurlijk, want het meeste sociale contact is een stuk lichtzinniger.
In het eerste gesprek legt u uw probleem voor. De psycholoog stelt u veel vragen om alle facetten van het probleem in kaart te brengen. Zo zal de psycholoog willen weten wat uw achtergrond is en wat de aanleiding van de klachten is. Ook wordt geïnventariseerd welke coping stijl u hanteert om problemen op te lossen.
In Nederland heb je als cliënt een vrije artsenkeuze. Dat is geregeld in artikel 13 van de Zorgverzekeringswet. Zelfs als de behandeling al gestart is en je er gaandeweg achterkomt dat het niet klikt tussen jou en je psycholoog kun je nog gebruik maken van je vrije artsenkeuze. Je mag dus altijd wisselen.
Een gesprek / sessie duurt meestal 45 minuten tot een uur. Voor relatietherapie duurt het een uur tot anderhalf uur.
Hoe wordt een diagnose bij psychische klachten (ggz) vastgesteld? Een diagnose wordt (na verwijzing door de huisarts) vastgesteld door een psycholoog of psychiater. Deze kijkt naar al je klachten en symptomen door vragen te stellen en naar je te luisteren, soms vragenlijsten af te nemen en je gedrag te observeren.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hanteert bijvoorbeeld een maximumtarief van 101,78 euro voor 30 minuten diagnostiek en 85,16 euro voor 30 minuten behandeling in 2022. In de praktijk kost een sessie bij een psycholoog tussen de 90 en 130 euro per uur, met uitschieters naar boven.
Wat kost een psycholoog? In 2022 kost een gemiddelde sessie (30 minuten) bij een psycholoog tussen de €100 en €120 euro. In deze prijs zit jouw directe tijd met de psycholoog verwerkt, maar ook de kosten voor het uitwerken van jouw consult of bijvoorbeeld het beoordelen van ingevulde E-health.
Psychologie is de studie van het menselijk gedrag. Gedrag wortelt in de werking van de hersenen en de interactie met de omgeving. In dit vak staan de basale functies van het brein, in relatie tot gedrag, centraal. Deze worden vanuit zowel biologisch als het 'mentale' perspectief belicht.
Korte stiltes geven mensen negatieve emoties, zoals minder zelfvertrouwen en een gevoel van afwijzing. Die gevoelens krijg je zelfs al wanneer je naar een ongemakkelijk gesprek kijkt. Dat stelden Groningse psychologen vast na twee experimenten met 160 studenten.
Hoe gaat het verder met een depressie? Vaak kunt u na acht tot tien gesprekken met de psycholoog weer op eigen kracht verder. Soms helpen de gesprekken onvoldoende en is er dus een andere aanpak nodig. Dan bespreekt de psycholoog met u de mogelijkheden.
Meestal zijn 5 tot 10 sessies voldoende. Soms kan het traject nog korter zijn en soms is het nodig om wat langer door te gaan met de gesprekken. Ook de frequentie van de gesprekken verschilt van persoon tot persoon. Vaak zijn de gesprekken in het begin een keer per week of eens in de twee weken.
Een psycholoog is geen arts en mag geen medicijnen voorschrijven. Een psychotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van cliënten met complexe, psychische klachten. Deze behandeling is vaak intensiever en langduriger dan die van een psycholoog. Meestal valt deze behandeling onder de gespecialiseerde ggz.
Behandelingen bij de psycholoog, psychiater en andere geestelijke gezondheidszorg vallen onder de GGZ. U krijgt dit vergoed uit uw basisverzekering.
Uw zorgverzekeraar vergoedt geheel of gedeeltelijk uw behandeling in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Elke zorgverzekeraar kan de vergoeding anders regelen. Kijk daarvoor in de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering of neem contact op met uw verzekeraar.
Een psycholoog kan een diagnose stellen, maar mag geen medicatie voorschrijven. Daarvoor zal hij je doorverwijzen naar een psychiater of je huisdokter.
Persoonlijkheidsproblemen ontwikkelen zich in de adolescentie (12 – 23 jaar). Er wordt niet altijd positief over een persoonlijkheidsstoornis gesproken, omdat de kenmerken van jongeren met deze stoornis invloed hebben op veel persoonlijke en sociale situaties.
Vraag de huisarts bijvoorbeeld of hij psychologen of instellingen in de buurt weet en kan aanbevelen. Of, als niet duidelijk is welk type behandelaar en behandeling je behoeft: trek de praktijkondersteuner (POH-GGZ) aan zijn jasje en kijk samen naar wat je wensen zijn en wat de beste optie is.
Betaalbare en toegankelijke psychologische zorg is daarom meer dan ooit erg belangrijk. In België kost een bezoek aan een psycholoog gemiddeld 55 à 65 euro. Voor heel wat mensen is dit veel te duur, waardoor zij niet de gepaste hulp kunnen krijgen.
Een psycholoog kan je bijvoorbeeld helpen als je last hebt van een psychische stoornis, een depressie of burn-out. Maar je kan ook goed bij een psycholoog terecht als je simpelweg niet lekker in je vel zit of het gevoel hebt 'in de knoop' te zitten.
Hij of zij is bevoegd om medicatie voor te schrijven aan patiënten met bepaalde psychiatrische stoornissen. Een psycholoog mag dit niet. Bij een psychiater kun je terecht met de meer ernstigere psychische problemen. Denk daarbij aan schizofrenie, een bipolaire stoornis of dwangstoornis.
Een psycholoog is een expert in het behandelen van angst en paniekaanvallen en een vertrouwenspersoon. Therapie zal je helpen om beter te leren omgaan met de angst. O.a. zal de psycholoog samen met jou op zoek gaan naar de onderliggende oorzaak van jouw angst en je technieken aanleren.