De vraag achter de vraag is een online masterclass die je helpt de vraag achter de vraag te vinden. Simpel en effectief je analysevermogen aanscherpen en vervolgens toepassen op je eigen denken en andermans uitspraken. De masterclass is geheel online te volgen, in jouw tempo.
Het topje van de ijsberg steekt boven water uit. Dat zou je kunnen zien als de expliciete vraag. Onder water zit de rest van het verhaal, en verrassing, dat is vele malen groter en belangrijker. Wat onder water zit noemen we de vraag achter de vraag.
Aanpak. Vraag één van de collega's een dilemma in te brengen en nodig hem uit om dit kort toe te lichten. Hij sluit af met een vraag die hij aan zijn collega's wil voorleggen. Geef vooraf aan dat je focus wilt aanbrengen en de echte vraag helder wilt hebben voordat de casus wordt uitgediept.
Open vragen beginnen met: wie, wat, wanneer, waar, en ook hoe, hoe vaak, etc. Open vragen nodigen uit om je verhaal te vertellen en leveren veel informatie op. Gesloten vragen zijn 'ja'-/ 'nee'-vragen of meerkeuze vragen.
Dan gaat het over het vinden van jouw authentieke kern: wat vind jij echt leuk, hoe gedraag jij je vanuit je natuurlijke kern, welke kleding draag je écht graag, van wie houd je echt, welk werk boeit je echt, wat is echt belangrijk voor jou? Al die sub-vragen kleuren samen jouw authentieke kern in.
Een vraag is een zin die bedoeld is om informatie in te winnen, een verzoek te uiten of tot denken aan te zetten.
Kenmerken van een gewone vraag: - Gewone vragen zijn vragen waarop je duidelijk antwoord kunt geven. - Gewone vragen kunnen makkelijk of moeilijk zijn. - Bij gewone vragen gaat het om feiten: de antwoorden zijn te checken.
Antwoord. Iets in vraag stellen, met als betekenis 'iets in twijfel trekken', is standaardtaal in België. Standaardtaal in het hele taalgebied zijn ter discussie stellen, in twijfel trekken, betwijfelen en betwisten.
Een retorische vraag is een stijlfiguur waarbij iemand een vraag stelt zonder een antwoord te verwachten. Het is de bedoeling dat de ontvanger zich aangesproken voelt en aan het denken wordt gezet.
De retorische vraag
Een retorische vraag is niet echt een vraag, Het is een bewering in de vorm van een vraag. Er wordt dan ook geen antwoord op verwacht.
In welk boek of welke serie zou je willen leven? Als je de beste ter wereld zou kunnen zijn in iets, wat zou dat dan zijn? Wat is je favoriete kamer bij jou thuis? Wat is het vreemdste dat je ooit hebt gegeten?
Een goede vraag bevraagt maar één onderwerp, stuurt niet, bevat geen dubbele ontkenningen, is niet te lang, is duidelijk geformuleerd, houdt rekening met alle mogelijkheden en genereert antwoorden waar je wat mee kan.
Een indirecte vraag geeft inhoudelijk wel een vraag weer, maar heeft niet de vorm van een vraag. De woordvolgorde is anders dan bij een directe vraag en bij hardop lezen stijgt de intonatie niet zoals bij een vragende zin. De vraag is of een jeugdrechter dan nog onpartijdig kan zijn.
Een vraag in een enquete of interview die zonder omwegen naar de mening/visie van de respondent vraagt.
Suggestieve vragen voorkomen
Je kunt dergelijke vragen voorkomen door na te gaan of in je vragen een eigen oordeel doorschemert, bijvoorbeeld wanneer je subjectieve woorden als “goed” en “fout” gebruikt of vraagt of iemand “ook” iets vindt.
Met dergelijke vragen probeert men de ondervraagde te intimideren en imponeren om zo een gevormde hypothese of om een eigen vooroordeel bevestigd te zien. “Heb ik gelijk als ik zeg dat je daar was?” (weinig suggestief) of “Je was daar hè?” (sterk suggestief).
Je hebt een Crush als jij en een andere happner elkaar leuk vinden en jullie allebei op de ❤️ knop hebben gedrukt. Als je een Crush hebt, dan ontvang je een melding en kun je een gesprek met elkaar aanknopen.
Als alles mogelijk is, over welk onderwerp (non-fictie of fictie) gaat jouw boek dan? Wat als je één dag in de toekomst mocht (vooruit)zien, welke dag zou je kiezen? Stel je mocht één gebeurtenis uit het verleden veranderen, wat zou je dan kiezen? Wat als je onzichtbaar zou kunnen worden, wat zou je dan doen?
Mensen vinden het moeilijk om hulp te vragen om een aantal redenen: ze willen niet afhankelijk zijn van andere mensen. ze zijn geneigd om alles zelf op te lossen en hun eigen boontjes te doppen. ze willen niemand belasten met hun probleem of vraagstuk.