Kokosolie of kokosvet bevat erg veel verzadigd vet, meer dan zonnebloemolie of olijfolie. Verzadigd vet verhoogt je 'slechte' LDL-cholesterol, en dit vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Een beetje kokosvet kan geen kwaad, maar je kunt er beter niet te veel van eten.
Kokosolie, of kokosvet, bevat inderdaad veel verzadigd vet: ruim 85%. Vooral sinds 1985 wordt de consumptie van verzadigd vet, cholesterol en van 'voedingsvet' in het algemeen geassocieerd met hart- en vaatziekten (Keys et al., 1953-2020).
Zowel extra vierge olijfolie als kokosolie hebben gezondheidsbevorderende effecten. Toch is de Voedingswaardetabel duidelijk in zijn oordeel: waar extra vierge olijfolie een 8,3 scoort op gezondheidswaarde, scoort kokosolie een 5,6.
In roomboter zitten ten opzichte van kokosolie meer vitamine en mineralen. In roomboter zit vitamine A, E en K en een klein beetje D. Kokosolie bevat al deze vitaminen in veel mindere mate. Kokosolie bevat nauwelijks mineralen en roomboter bevat sporen van mineralen zoals kalium, natrium en calcium.
Bakken in kokosolie is de meest verantwoorde vervanger van boter in de pan. Kokosolie is hetzelfde als kokosvet. Deze bewoordingen worden nog weleens door elkaar gehaald, maar er wordt hetzelfde product mee bedoeld.
Bak, braad, wok of frituur bij voorkeur in gewone (goedkope) olijfolie, arachideolie, zonnebloemolie of maïsolie. Lijnzaadolie en extra vierge olijfolie kun je beter niet verhitten.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
Sinds enkele jaren is kokosolie razend populair om vlees en groenten in te bakken. Volgens sommigen is 't een pak gezonder dan boter en zelfs olijfolie, maar daar is nog geen wetenschappelijk uitsluitsel over.
Door de antibacteriële- en antivirale werking doodt kokosolie bacteriën, virussen en schimmels waardoor infecties worden voorkomen. Kokosolie kan ook bijdragen aan een sterk immuunsysteem (door het aanwezige laurinezuur).
Vis bakken in kokosolie
Ook vis wordt extra crispy van kokosolie. Wil je de smaak helemaal doorvoeren, kun je hier ook nog een geurige kokosrijst bij serveren.
Levende kokosolie herken je letterlijk aan de “ levendigheid” in de structuur. Zodra de olie stolt, zal goed koud geperste olie niet veranderen in een strakke, gladde structuur, maar zul je “ kraters” blijven zien en is de substantie niet egaal.
Met koudgeperste virgin kokosolie behoud je grotendeels de goede voedingsstoffen zoals vitamine A, vitamine E, lecithine, carotenoïden, mineralen, polyfenolen en fytosterolen (bron, bron, bron). En dat is juist wat virgin kokosolie beter en gezonder maakt dan de geraffineerde kokosolie.
Kokosolie voor puistjes: kokosolie werkt ontstekingsremmend en is daarom bijzonder geschikt voor een onzuivere huid, puistjes of acne. Let er echter wel op dat je spaarzaam met het product omgaat. Te veel kokosolie kan de poriën verstoppen en daarmee juist mee-eters en puistjes veroorzaken.
Je kunt de superfood kokos in vele gerechten verwerken, maar hetzelfde geldt ook voor kokosolie. Kokosolie is lekker om mee te bakken, te braden en om te verwerken in baksels zoals koekjes en cakejes. Gebruik kokosolie in plaats van boter of olie in je taartdeeg of cakebeslag.
Gebruik kokosolie maximaal twee keer per maand. Als je het te vaak gebruikt kan de olie je haar en hoofdhuid verstikken. Heb je fijn of juist grof haar dan kan het de olie niet goed absorberen. Je kunt dat beter kiezen voor haarverzorgingsproducten op basis van kokos(olie)!
Aangezien kokosolie van nature een antibacteriële werking heeft en schimmels doodt en daarnaast vochtinbrengende eigenschappen heeft, gebruiken veel vrouwen kokosolie in plaats van nachtcrème. Wrijf de kokosolie in cirkelbewegingen in op je gezicht en nek. Zo geef je je gezicht tegelijkertijd een massage.
Onderzoeken tonen aan dat oil pulling met kokosolie of sesamolie de algehele mondgezondheid in stand kan houden. Specifiek het gebruik van sesamolie als mondhygiëne-middel vermindert de hoeveelheid Streptococcus mutans op zowel de tanden als in de plaque en in het speeksel.
Gebruik je boter in harde vorm, zoals bijvoorbeeld in scones en koekjes, dan kun je de boter vervangen door koude kokosboter of plantaardige margarine. Gebruik je de boter vloeibaar, zoals in een cake, dan kun je het vervangen door olie. Zonnebloemolie is erg geschikt, omdat dit weinig bijsmaak bevat.
Geraffineerde kokosolie: 200°C. Geraffineerde, droge kokosolie: 204°C. Ongeraffineerde, vierge kokosolie: 177°C.
Pure Kokosolie kun je op twee manieren maken: koude persing en warme persing methode. De meeste kokosolie die je in winkels en online kunt kopen zijn over het algemeen niet koudgeperst. Dat komt door het feit dat koudgeperste olie bijzonder bewerkelijk is.
Croma bevat geen water waardoor het vlees direct dichtschoeit en lekker mals blijft. Tevens zijn aroma's toegevoegd om de smaak van vlees te accentueren. Plantaardige olien is van nature gezond, omdat het rijk is aan goede onverzadigde vetten.
Alle oliën bestaan uit een mengeling van onverzadigde en verzadigde vetten. ,,We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond'”, legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
De Beste Oliën Voor Salades
De meest gebruikte olie is olijfolie. Het is erg populair en kan dus overal gevonden worden. Het is ook niet te duur en erg gezond. Met slechts 73% enkelvoudig onverzadigd vet en 9% omega-6 is het een all-round ingrediënt in de meeste keukens.