De deadlift is een hele goede oefening om je onderrug te versterken. Het is een beweging die vanuit de heupen wordt gemaakt. De oefening versterkt dus je billen, maar ook je onderrug. Het fijne is dat de deadlift met meerdere materialen kan worden uitgevoerd.
Ga op je buik liggen, met je handen naast je zij. Vervolgens duw je je bovenlichaam omhoog, houd dit enkele seconden vast terwijl je rug goed aangespannen is en laat vervolgens weer zakken. Herhaal dit een paar keer voor een goede warming-up van je rugspieren.
Dat kan in de sportschool! De onderrug is een kwetsbare spiergroep en het is belangrijk dat je deze versterkt met krachttraining. De spieren in je onderrug worden tijdens een training vaak overgeslagen, terwijl er veel verschillende oefeningen zijn waarmee je dit kunt trainen.
De deadlift is de meest geschikte oefeningen om de spiervezels in de onderrug te versterken. Daarnaast plaats je spanning op alle spieren in de bovenrug. Doordat alle spieren in de rug betrokken zijn bij het uitvoeren van de deadlift, is het de absolute nummer 1 oefeningen in elke rug workout.
Is sporten slecht bij lage rugpijn? In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is sporten juist goed bij lage rugklachten. Hierbij moet je denken aan wandelen, fietsen, zwemmen of zelfs fitnessoefeningen. Het gaat erom dat de intensiteit niet te hoog is en je het ontspannen kunt uitvoeren.
Uit onderzoek blijkt dat twee tot drie keer per week wandelen een effectieve manier is om de rugpijn te verminderen. 40 minuten. Volgens onderzoeker Michal Katz-Leurer zorgt actief wandelen ervoor dat buik- en rugspieren worden aangesproken op een zelfde manier als tijdens spierversterkende oefeningen.
Is fietsen goed voor mijn rug? Met de juiste houding is fietsen gezond en helpt het tegen rugpijn. Vooral de onderrug en de kleinere spiergroepen in de wervelkolom worden hierbij getraind.
Probeer langdurig zitten te vermijden door zo nu en dan te bewegen, en probeer hierbij gekruiste benen te vermijden. Voor dames, draag geen hoge hakken, uw wervelkolom raakt hierdoor uit balans. Slaap nooit op uw buik. Uw wervelkolom zal dan een onnatuurlijke houding aannemen en voor klachten zorgen.
Brugoefening: Ga op je rug liggen, benen tegen elkaar aan en plaats je voeten plat op de grond. Hef je billen omhoog totdat je bovenbenen en bovenlichaam één rechte lijn vormen. Hou deze positie zo'n 10 seconden aan en span je bil- en rugspieren stevig op. Hoe getrainder je bent, hoe langer je dit kan aanhouden.
Dit doe je door wat olie op je handen te verdelen, dit warm te maken in je handen en te starten met het verdelen van de olie op de rug van degene die je masseert. Doe dit op een rustige en zachte manier. Werk van de onderrug naar boven met lange strijkbewegingen. Geef nog weinig druk.
Wanneer je acute rugklachten hebt kan het verstandig zijn je rug even rust te geven. Tillen met een rechte rug kan dan helpen.
Vaak ligt de oorzaak in een overbelasting door fysieke arbeid of sport. Daarnaast treedt lage rugpijn ook op bij frequent aannemen van een slechte lichaamshouding. Dit kan een basishouding zijn die verkeerd is, maar ook een zithouding op het werk bijvoorbeeld of bij een veel beoefende hobby.
Hardlopen en rugklachten
Hardlopen is dus erg goed om rugklachten te voorkomen, evenals fietsen en stevig doorwandelen. Je maakt een soort rotatie met de wervels. Dit is vaak een goede beweging en smeert de gewrichten. Bovendien maak je je spieren hiermee sterker.
Bewegen is goed voor je rug! Door in beweging te blijven zorg je ervoor dat je rug niet verstijft. Doordat je in beweging blijft, onderhoud je je spierkracht en conditie en daarmee verlaag je aanzienlijk de kans op chronische lage rugpijn!
Als u een ingezakte wervel heeft, kunt u het volgende voelen: Pijn in de rug die plotseling opkomt of langzaamaan ontstaat en die erger wordt bij het rechtop zitten of staan en minder wordt als u gaat liggen. Pijn, gevoelloosheid of verlamming in de benen. Pijn bij het hoesten, niezen, lachen of diep ademhalen.
Resultaten. Zowel bij het langdurig staan als bij het langdurig zitten nam het oncomfortabele gevoel in de rug toe naarmate het langer duurde. Bij de zit-sta test waren deze klachten veel minder. Opvallend was dat vooral mannen meer last kregen bij langdurig staan en vrouwen bij langdurig zitten.
Volgens veel wetenschappers en fysiotherapeuten is de rugligging het beste. Door op uw rug te slapen kunnen het hoofd, de nek en wervelkolom een neutrale positie innemen tijdens de nachtrust. Op die manier wordt er geen extra druk uitgeoefend op deze delen van uw lichaam.
Het belangrijkste is om in beweging te blijven en als u een pijnstiller wilt nemen begin dan met paracetamol (maximaal 4 maal per dag 2 tabletten van 500mg). Beter kunt u eventueel diclofenac gel of ibuprofen gel op uw rug smeren. Paracetamol heeft minder bijwerkingen dan ibuprofen en andere NSAID's.
Ga niet op zachte stoelen en lage dikke kussens zitten. Voelt u dat u rust nodig heeft, ga dan op bed liggen met een kussen onder uw knieën. Dit is beter dan zitten. Als u ligt, is er geen druk op uw lendenwervels.
Meer dan 90% van de mensen met rugpijn ondervindt een pijnstillende werking van warmte. Logisch, want warmte verbetert de bloedcirculatie en maakt pijnlijke, verkrampte rugspieren en gewrichten opnieuw soepel.
Lage-rugpijn gaat meestal vanzelf over. De meeste mensen herstellen binnen één tot twee weken. Bij de groep mensen waarbij de klachten langer duren, is er in het algemeen herstel binnen zes tot twaalf weken.
Leg je handen op je benen. Breng je schouders naar achter en omlaag, maak lengte in je rug. Bij je volgende inademing kantel je je bekken, maak je de rug hol en lift je de borst. Met je uitademing breng je de bekken naar achter, wordt je rug bol en breng je jouw kin naar je borst.
Het kan zelfs nog erger: slapen op de grond vergroot de kans op een hernia. De stevige ondergrond ondersteunt de S-curve van je ruggenwervel namelijk niet. En zonder die steun, knellen de tussenwervels. Dat bewijst dus dat slapen op de grond niet altijd even goed is, en slapen op een slechte matras al helemaal niet.