Op je iPhone staan vaak veel persoonlijke gegevens die alleen voor jouw ogen bestemd zijn. Denk daarbij aan wachtwoorden, notities en foto's. Je beveiligt je iPhone heel eenvoudig met bijvoorbeeld Face ID of een toegangscode. Zo weet je zeker dat je gegevens veilig zijn als het toestel zoekraakt of gestolen is.
Tekenen dat je Apple ID is gehackt
Apple heeft je op de hoogte gesteld (via een melding of e-mail) van accountactiviteiten die je niet herkent (bijvoorbeeld als je Apple ID is gebruikt om in te loggen op een apparaat dat je niet herkent of als je wachtwoord is gewijzigd door iemand anders dan jezelf).
Gebruikers van Apple devices beschikken al jaren over gegevensbeveiliging van topkwaliteit via Gegevensbescherming, het geavanceerde bestandsversleutelingssysteem dat is ingebouwd in iPhone, iPad en Mac. “Apple maakt de veiligste mobiele devices die er zijn.
De toegangscode instellen of wijzigen
Ga naar Instellingen en voer een van de volgende stappen uit: Op een iPhone met Face ID: Tik op 'Face ID en toegangscode'. Op een iPhone met een thuisknop: Tik op 'Touch ID en toegangscode'.
In de meeste gevallen zijn configuratiebestanden legitiem. Kwaadaardige of buggy apps kunnen een gebruiker er echter van overtuigen configuratiebestanden te installeren waarmee hackers het apparaat van de gebruiker kunnen controleren en gegevens kunnen stelen.
De toegang tot je iPhone beveiligen
Gebruik Face ID of Touch ID: Face ID (ondersteunde modellen) of Touch ID (ondersteunde modellen) vormt een handige, veilige manier om je iPhone te ontgrendelen, aankopen en betalingen te autoriseren en bij allerlei apps van derden in te loggen.
Is er een gevaarlijk virus op je iPhone aanwezig, dan kan een dergelijke app dat niet zien. Apple heeft nog meer maatregelen ingesteld om je te beschermen tegen virussen en andere malware. Je kunt alleen apps installeren via de App Store en deze apps zijn vooraf al gecontroleerd op eventuele virussen en malware.
Voor gesloten systemen, zoals iOS, Windows Mobile en het ouderwetse Blackberry, wordt bijna geen malware geschreven. Zelfs als het eenvoudiger zou zijn om in te breken in een iOS-apparaat, bieden Android-apparaten meer kansen voor hackers die persoonlijke informatie willen stelen, omdat deze zo vaak worden gebruikt.
– Apple is beter dan Samsung op het gebied van beveiliging. Dit betekent dat iOS over het algemeen nét iets veiliger is dan Android. Dit komt omdat Android een open besturingssysteem is en iOS specifiek door en voor Apple is ontwikkeld. Op het gebied van prijs is Samsung juist weer beter dan Apple.
Wanneer je verstandig omgaat met je Mac en geen illegale applicaties download en installeert is er vaak niets aan de hand. Daarnaast beschikt macOS standaard over een eigen "anti-virusprogramma". Dit wordt ook wel XProtect genoemd en is onderdeel van File Quarantine en GateKeeper in macOS (OS X).
Met name Chinese Android apparaten waren gevoelig voor virussen, zo'n 500.000 Chinezen zijn getroffen. Het virus zorgde ervoor dat er ongevraagd betalingen werden uitgevoerd vanaf de tablet of smartphone.
Ja, iPhones kunnen gehackt worden (vooral een jailbroken apparaat). Apple-apparaten hebben een uitstekende ingebouwde beveiliging, wat voornamelijk door 'sandboxing' komt. Dit betekent dat apps geen toegang kunnen krijgen tot andere apps of wijzigingen aan kunnen brengen aan je iPhone zonder je toestemming.
Als uw Apple apparaat een privacywaarschuwing of een waarschuwing over zwakke beveiliging weergeeft voor een wifinetwerk, is het mogelijk dat informatie over uw apparaat door het betreffende netwerk wordt blootgesteld.
Google Pixel 3: Dit is één van de veiligste telefoons op de markt. Veel beveiligingsfuncties zitten er standaard op met regelmatige updates. BlackBerry KEY2: Het merk BlackBerry heeft sowieso een goede, veilige reputatie. Met de alle ingebouwde beveiliging van de KEY2 doen ze deze naam nogmaals eer aan.
Ben je Android-gebruiker en wil je overstappen naar een iPhone, dan wordt het extreem makkelijk voor je gemaakt. Apple heeft namelijk een speciale app met de naam Move to iOS gemaakt, die je helpt bij het overzetten van alle belangrijke data zoals foto's, personen in je contactenlijst en meer.
Aanwijzingen dat je computer geïnfecteerd kan zijn
Je ziet - bijvoorbeeld tijdens het surfen op internet - constant pop-ups in beeld waar je niet om gevraagd hebt. Je krijgt vreemde meldingen te zien. Je firewall of virusscanner wordt soms automatisch uitgeschakeld. Je harde schijf is (voor een deel) gewist.
Het belangrijkste onderdeel is de Secure Enclave-coprocessor, die te vinden is in alle moderne iOS-, iPadOS-, watchOS- en tvOS-devices en alle Macs met Apple T2 Security-chip.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden.
Door het potentiële slachtoffer ervan te overtuigen om een eenvoudig belletje te plegen, kunnen hackers diens WhatsApp-account in een handomdraai overnemen, zo luidt het verhaal. Slachtoffers worden zo buitengesloten, verliezen direct de toegang tot hun account en hackers slaan vervolgens hun slag.
Opgepast: Israëlische spyware kan iPhones met nieuwste iOS-versie kraken. Dat meldt Citizen Lab. De internetwaakhond van de University of Toronto onderzocht de besmette iPhone 12 Pro van een Bahreinse mensenrechtenactivist. Hieruit blijkt dat het toestel medio februari van dit jaar stiekem te zijn besmet met Pegasus.
Kunnen hackers toegang krijgen tot de camera van uw iPhone of iPad? Mocht u zich afvragen of hackers toegang kunnen verkrijgen tot uw Apple camera's, dan kunnen we vrij kort zijn. Het antwoord is ja. De naam die vaak wordt gebruikt voor het hacken van een (telefoon)camera is 'camfecting'.