Het huidige record staat op 6,03 meter.
Maar liefst 112,4 decibel wist hij op 30 november 2021 te produceren.
Langste en hardste scheet van de wereld
Gisteren, zondag 15 oktober, werd de recordpoging ondernomen op de Stadhuisbrug in Utrecht tijdens de Culturele Zondag. Het was een idee van kinderboekenschrijver Lucas Keijning, die voor de recordpoging een scheetkussen van maar liefst 7,40 meter liet maken.
Een gevangen gasbubbel laten ontsnappen geeft een gevoel van ontspanning, maar brengt je medemens vaak in gevaar middels een aanslag op diens neusvleugels. Dagelijks laat een mens zo'n 12 à 23 scheten per dag. De meeste stinkbommen ontsnappen in onze slaap, omdat onze spieren dan ontspannen zijn.
Veel mensen praten er niet over en doen het (gelukkig) niet in het openbaar. Eigenlijk is het laten van winden iets heel normaals. Iedereen met een gezonde darmwerking laat zo'n 10 tot 20 winden per dag. Al dan wel bewust of onbewust, bijvoorbeeld in je slaap.
Maar wees niet bang voor de stank, want maar één procent van de scheten stinkt. Hopelijk behoorde de langste scheet ter wereld niet tot die één procent, want die duurde wel 2 minuten en 42 seconden.
Sommige scheten maken zoveel lawaai omdat de spieren van je darmen veel lucht door de strakke sluitspier bij de anus naar buiten persen. Je kunt dit enigszins beheersen door met minder kracht de lucht naar buiten te laten gaan.
1 liter gas
Ieder mens vervuilt met zijn of haar scheten maar een heel klein beetje, maar als je alles bij elkaar optelt dan is dat toch heel wat. Ieder mens laat tien tot twintig scheten per dag, dat is gemiddeld ongeveer 1 liter gas.
7 Wat men eet, bepaalt in sterke mate de geur van winden. Ruikt een wind zurig, dan is er sprake van gisting in de darm door een overmaat aan koolhydraten (suikers, zetmeel). Stinken winden naar rotte eieren, dan komt dat door de vertering van vooral dierlijke eiwitten afkomstig uit vlees, kip of vis.
De andere vijfenzeventig procent verdwijnt op twee manieren: de helft wordt via bacteriën omgezet in chemische stoffen en de andere helft wordt via je darmwand opgenomen in je bloed. Via je bloedstroom komen de gassen in je longen terecht, waarna je ze uitademt.
Door scheten te laten kan het gas uit de darm verdwijnen. Als dit gas zich ophoopt, dan ontstaan er klachten als buikpijn. Het is dus normaal en gezond om af en toe een scheet te laten.
Is het schadelijk als je winden inhoudt? Niet direct: het levert geen ernstige gezondheidsproblemen op. Wel is het verstandig om naar je lichaam te luisteren. Het inhouden van winden kan namelijk klachten veroorzaken, zoals rommelingen in de buik, een opgeblazen gevoel en darmkrampen.
Het gevoel van warmte ontstaat wanneer de binnenste sluitspier een beetje opengaat om te proeven wat er in je rectum zit. Dat is een natuurlijke respons. Als er niet veel in gas inzit, dan zal het lichaam het langzaam laten ontsnappen, waardoor je de hitte kunt voelen.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Een scheet verlaat met een snelheid van zo'n elf kilometer per uur je achterste.
Gemiddeld zo'n 20 winden per dag. Je kunt spreken van winderigheid wanneer je veel meer winden laat of daar geen controle over hebt. Bij extra gasvorming kunnen dit soms 30 á 40 winden zijn per dag.
De grootste drol ooit gemeten is maar liefst duizend jaar oud. Het 'gevaarte' is twintig centimeter lang en vijf centimeter breed. Men denkt volgens LadBible dat hij afkomstig is van een Viking. De monsterlijke drol werd in 1972 opgegraven en ligt sindsdien in een museum.
Je winden zijn 'nat'
Wanneer je lever het erg druk heeft met het onschadelijk maken van afvalstoffen, kan het zijn dat de lever niet genoeg gal maakt of dat de galstroom niet goed op gang komt.
De scheten stinken als de bacteriën zwavel (rotte eieren lucht) uitscheiden. Zwavelgas ontstaat bij de afbraak van eiwitten, deze zitten in bijvoorbeeld vlees en kip en natuurlijk in eieren! De een stinkt meer dan de ander, maar dat komt omdat iedereen een unieke verzameling bacteriën heeft.
Een deel van een scheet wordt door bacteriën omgezet in chemische stoffen die je uitpoept. Het andere deel lost op in je bloed en via je bloedstroom komt-ie in je longen terecht.
werd de vraag beantwoord of het ongezond is om scheten in te ademen. “Dat weten we niet, maar het is wel bewezen dat een van de voornaamste bestanddelen van een scheet de gezondheid juist goed doet.
Maar kan ik zo'n scheet nou ook inhouden als ik bijvoorbeeld in de klas zit en het komt niet uit? Het kan wel, maar beter is het om het niet te doen. Daar krijg je toch wel een beetje buikpijn van. Dan kan je beter naar buiten of even naar het toilet gaan.
Je eigen scheet ruiken is dus thuiskomen. Je bent aan die lucht gewend want die komt uit jouw eigen lijf. Daarom kunnen ouders van baby's een stuk beter tegen de lucht van de poep van hun kinderen dan bijvoorbeeld de oppas. Genen geef je door namelijk en die samenstelling van de poep met bijpassende lucht ook.
Winden bestaan voor een groot deel uit stikstof en koolstofdioxide. De fermenterende bacteriën in de dikke darm voegen waterstofsulfide en methaan aan het gasmengsel toe, wat de winden een vieze geur geeft.