Bodemverbeteraar en compost
Compost is een echte bodemverbeteraar, net zoals meststoffen. Door het mengen door de toplaag wordt de structuur en de vruchtbaarheid van de grond verbeterd en het organisch gehalte van de tuinbodem verrijkt. Compost heeft wel een hogere voedingswaarde voor de bodem dan bemeste tuinaarde.
Het is dus perfect mogelijk om in een dikke laag compost groenten kweken, het gaat zelfs zeer goed, maar … Je moet zeker kwaliteitscompost nemen en deze moet voldoende uitgewerkt zijn! Probeer je bedden goed op voorhand aan te leggen en test desnoods je compost een tijdje voordat je volop begint te planten en zaaien.
Compost is in principe voor elke plant te gebruiken.
Tuinaarde wordt met name gebruikt voor het opvullen van borders zodat er planten en bloemen in geplaatst kunnen worden. Compost is een echte bodemverbeteraar. Ofwel wordt compost altijd toegepast in bestaande grond met als doel de grond te verbeteren. Compost wordt doormengt door de bovenste laag van de tuingrond.
Compost voedt de bodem. Compost bevat kleine hoeveelheden voedingsstoffen die geleidelijk vrijkomen. Een laag van 2 cm compost opbrengen en goed door de bovenste 20 cm van de grond mengen. Per 100 vierkante meter heeft u 2 kubieke meter (circa 1400 kilo) nodig.
Voor klassieke basispotgrond neem je vier delen tuingrond (bij voorkeur zand-leem), vier delen compost en twee delen grof zand of rijnzand. Het voordeel van compost is dat het de potgrond een goede structuur geeft waarin de wortels water, voedingsstoffen en lucht vinden.
Maar uiteraard zijn er ook nadelen, zo is de ruimte in een compostbak beperkt en zult u hier dus rekening mee moeten houden. En daarnaast komt er ook weinig zuurstof bij het compost in de bak wat de kwaliteit van het compost aan kan tasten. Maar het compost is wel weer goed beschermd tegen de eventuele harde wind.
Mest en bodemverbeteraars
Compost verbetert de bodemstructuur, zodat plantenwortels de voedingsstoffen beter kunnen opnemen. Je kunt ook zelf compost maken. Dierlijke mest bevat iets meer voedingsstoffen dan compost en verbetert ook de bodemstructuur. Organische mest is een combinatie van dierlijke mest en compost.
In een moestuin die rijk is aan voedingsstoffen kan het volgens de ecologische vereniging geen kwaad om de bodem eens te laten 'uitmijnen' door eens een jaar geen compost te gebruiken. “De groenten zullen de overschotten aan nutriënten opnemen en afvoeren via de oogst”, adviseert Velt.
Compost is een uitstekende bodemverbeteraar en zorgt het jaar rond voor een gezonde bodem en sterke planten. Zowel struiken gras, bomen, bloemen, vaste planten, groenten... zijn gebaat met een vitaminekuur van dit 'zwarte goud'.
Vlaco-compost gaat bodemuitputting tegen
De bodem wordt schraler, waardoor je minder opbrengst hebt van groenten en fruit, minder mooie bloemen en een minder weerbaar gazon. Dit kan je makkelijk voorkomen door compost te gebruiken. Compost zorgt voor voedingsstoffen én een vruchtbare en gezonde bodem.
Waarvoor gebruik je compost? Compost bevat veel waardevolle voedingsstoffen en verrijkt daardoor de grond van je tuin. Door de bodem tussen planten en struiken in je tuin of in je moestuin af te dekken met een laag compost, voed je de aarde. Hierdoor zal de bodem zowel boven, als onder de grond verbeteren.
Tuinaarde is prima geschikt om door de grond van uw tuin te mengen. Echter, het is niet geschikt om te gebruiken voor uw bakken en/of potten op uw terras. Tuinaarde bevat te weinig poriën die beschikbaar dienen te zijn voor de wortels van uw planten. Hiervoor hebben de potgrondfabrikanten potgrond ontwikkeld.
Hoelang duurt het voordat ik compost heb? Hoe meer je belucht en hoe evenwichtiger de mengeling, hoe sneller je compost rijpt. Na een 9-tal maanden heb je onderaan je compostvat gebruiksklare compost. Als je composteert met bakken is je compost rijp als je hebt omgezet naar de derde bakt.
Het is zeker 3 tot 6 maanden houdbaar. U kunt de compost in zakken doen en bewaren voor later gebruik.
Tomaten kunnen hard groeien en gedijen goed in een vruchtbare bodem. Meng daarom een of meerdere handen potgrond, compost, of verteerde stalmest door het plantgat en geef goed water bij het uitplanten.
Zet je compostbak of hoop in de halfschaduw met enkele uren zon per dag. Als je de hoop goed opbouwt en Ieder jaar even omschept dan kan je dat in het voorjaar op je tuin uitspreiden. Bladafval kun je beter op een aparte plek laten composteren, omdat dat veel langer duurt.
Wanneer compost strooien
1 keer per jaar is een laagdikte van +/- 1,5cm compost over uw tuin verspreiden voldoende. Standaard wordt gerekend met 10kg compost per m2 tuinoppervlakte. Een big bag van 700kg is dus voldoende voor een tuinoppervlakte van +/- 70m2. Let op, teveel compost toevoegen aan de bodem is niet goed.
Wanneer het mengsel bruin en kruimelig is en een licht zoete geur krijgt, is je compost klaar voor gebruik.
Compost kan hier uitstekend werk verrichten. Het bodemleven verteert het organisch materiaal dat de bodem bedekt en zorgt ervoor dat de plantenwortels de vrijgekomen voedingsstoffen kunnen opnemen. En ten slotte remt de mulchlaag ook de groei van onkruid af.
Maar niet elk blad is geschikt om compost van te maken. Ideaal zijn de bladeren die snel composteren, zoals populier, linde, kastanje, robinia, appel, wilg en es. Niet zo geschikt om te composteren zijn de bladeren van de eik, beuk of plataan.
Goede potgrond
Kies voor potgrond zonder kunstmest, en bij voorkeur zonder turf. Diverse fabrikanten en veel tuinwinkels bieden al biologische potgrond aan. In deze biologische potgrond zit dan wel turf, maar geen kunstmest. De meststoffen zijn dan organisch (bijvoorbeeld compost).
Vrijwel alle bloemen en planten hebben potgrond nodig om goed te kunnen gedijen. Potgrond is echter te koop in verschillende varianten - van goedkope potgrond tot zeer hooggeprijsde zakken potgrond. Als ervaren tuinder weet u vast wel dat u er goed aan doet als u de potgrond regelmatig ververst.
Bij het aanplanten van nieuwe planten, voor het ophogen van je border of het vullen van een compleet nieuwe border, zal je verse potgrond nodig hebben. Het is zonde voor je portemonnee als je te veel koopt en zonde van je tijd als je te weinig haalt.