Daar haalt 28,1 procent van de eerstejaars zijn 'P' in een jaar. “Een kwart van onze studenten is buitenlands”, vertelt Irma Croese van de afdeling onderwijs en studentenzaken. Dat aantal ligt aanzienlijk hoger dan bij andere opleidingen, omdat L&R de propedeuse ook in het Engels aanbiedt.
Voor elk afgerond vak ontvang je een aantal studiepunten. Het totaal aantal studiepunten voor alle vakken van de propedeuse samen, is meestal 60. De meeste hbo-studenten halen de propedeuse in hun eerste jaar.
Wat is een propedeuse? In het 1e jaar van een bachelor kun je in totaal 60 studiepunten halen. Als je alle 60 studiepunten van dat 1e jaar binnen hebt, haal je je propedeuse – ook wel 'P' genoemd. Dat getuigschrift bewijst dat je het niveau van de opleiding aankan.
Voor je propedeuse kan je 60 punten halen, maar het is meestal verplicht om er minimaal 45 of 50 te halen in het eerste jaar. Als je dit niet haalt, dan krijg je een negatief bindend studieadvies (BSA) en dan mag je niet verder met je studie.
Het percentage hbo-studenten dat binnen vier jaar na de start wisselt van studie was tot cohort 2012 vrij stabiel rond de 18,5 procent. Voor cohort 2013 daalde dit tot 17,5 procent gevolgd door een daling tot 16,5 in 2014 en 16 procent in 2015.
De nieuwe OESO-cijfers spreken voor zich: 32 procent van de Vlaamse studenten sluit een bacheloropleiding succesvol af na de voorziene 3 studiejaren. Bij de meisjes ligt dat aandeel iets hoger (37 procent), bij de jongens lager (26 procent).
Slagingskans op het hbo
Een bacheloropleiding is een vierjarige opleiding. Na vijf jaar, dus met een jaar studievertraging, had slechts 46% van de studenten een diploma. 26% is na vijf jaar zonder diploma uitgevallen. 29% is nog steeds bezig met de opleiding.
Het verschilt per onderwijsinstelling hoe snel dat is, maar meestal gaat het om twee jaar. Is je propedeuse halen dan nog niet gelukt, dan krijg je een negatief bindend studieadvies.
Opleidingen met selectie
Toch was dat tot nu toe geen reden voor spectaculaire rendementen bij de twee opleidingen. Tot vorig jaar scoorde vormgeving gemiddeld iets boven de veertig procent en dbkv iets eronder, waar op de HR gemiddeld zo'n dertig procent van de eerstejaars zijn propedeuse haalt.
De propedeuse is een certificaat dat je krijgt door alle studiepunten (ECTS) uit het eerste jaar van de bachelor binnen een bepaalde periode te halen. Dit bewijst dat je het niveau van de studie aankan en is een indicatie dat je de studie succesvol kan afronden.
In het eerste studiejaar moet je 45 punten halen, en in het tweede jaar minimaal de 15 resterende punten van je eerste jaar. Dit wordt ook wel de P-in-2 regel genoemd. Mocht het je niet lukken om binnen twee jaar voldoende studiepunten te halen, dien je in de meeste gevallen te stoppen met je opleiding.
Ieder jaar zijn er 60 studiepunten te verdienen. Na het behalen van de 60 punten uit het eerste jaar, heb je jouw propedeuse. Dit is een officieel papiertje waarmee je toegang kunt krijgen tot een universiteit. De propedeuse geeft niet direct toegang tot alle opleidingen op een universiteit.
Voor toelating tot een universiteit heeft u een vwo-diploma of een propedeuse (eerste jaar) van een hbo-opleiding nodig.
Het is soms mogelijk om met een hbo-propedeusediploma in te stromen in een universitaire bachelor. Mits je voldoet aan de eventuele aanvullende instroomeisen van de opleiding. Uit de praktijk blijkt dat voor veel studenten met een hbo-propedeuse de opleiding aan de universiteit vaak (te) moeilijk is.
Minder zorgen. Als je alle vakken van je propedeuse meteen gedurende het eerste jaar haalt, begin je het tweede jaar niet met een achterstand. Bovendien loop je niet tegen het probleem aan dat je overlap van vakken hebt, doordat eerstejaarsvakken op dezelfde dag en tijd plaatsvinden als tweedejaarsvakken.
Eén studiepunt staat voor 25 à 30 uren studietijd. Studietijd is de tijd die je besteedt aan lessen volgen, je (thuis) voorbereiden en studeren, papers, oefeningen of andere opdrachten maken en examens afleggen. Aan elk opleidingsonderdeel werd een aantal studiepunten toegekend.
Re: Wat kan ik met mijn propedeuse certificaat? Ik zal eerlijk zijn: Een propedeuse is inderdaad geen diploma en wordt daardoor zelfs ietsje lager gewaardeerd dan een voltooide MBO niveau 4 diploma. Zeker omdat je er vier jaar over hebt gedaan.
Wanneer de student een vak niet haalt, moet hij dat net zo lang herkansen tot het wel gehaald is. Het kan dus voorkomen dat iemand in zijn derde jaar zit maar nog vakken uit het tweede of eerste jaar moet halen. De normen om te slagen of zakken verschillen per opleiding.
Hoelang is een HBO propedeuse geldig? Wanneer je jouw propedeuse hebt gehaald kun je deze beschouwen als een behaald diploma. Wanneer we uitgaan van de propedeuse regels van het HBO blijft dit diploma voor altijd geldig.
Zit jij in het eerste jaar van een hbo-opleiding en wil je doorstromen naar de universiteit? Dat kan! Met een hbo-propedeusediploma (hbo-p) kun je instromen in het eerste jaar van een bacheloropleiding op de universiteit.
Voor je propedeuse moet je alle studiepunten van het eerste jaar van de bachelor in een bepaalde tijd halen. Bij de meeste universiteiten en hogescholen bestaat het eerste jaar van de bachelor uit 60 studiepunten. Het mooiste is natuurlijk als je alle punten van je eerste jaar ook daadwerkeljk in het eerste jaar haalt.
Natuurkunde wordt onbetwist als de moeilijkste opleiding gezien. Elf verenigingen zetten deze bètastudie op 1. Biomedische Wetenschappen, Farmacie en Geneeskunde werden elk één keer als moeilijkste genoemd. Samen met Kunstmatige Intelligentie vormen deze opleidingen de top vijf.
Een van de moeilijke hbo-opleidingen is Chemie. Tijdens die opleiding moet je dan ook echt de verschillende stoffen en samenstellingen uit je hoofd weten. Daarom gaat er veel tijd zitten in het leren van de stof. Daarnaast zijn de lessen ook vaak ingewikkeld om te volgen als je geen aanleg hebt voor het onderwerp.
In Nederland had in 2022 9% van de 65- tot 75-jarigen een diploma op het niveau van de hbo- of wo-master. Dit aandeel is onder jongere generaties beduidend groter. Zo ging het bij de 25- tot 35-jarigen om 23%. Het aandeel laagopgeleiden daarentegen is bij de 65- tot 75-jarigen weer groter.