Een mooi voorbeeld van een haagplant die oeroud kan worden is de taxus. De oudste taxus baccata van Nederland is volgens de kenners van de Bomenstichting al zeker 300 jaar oud. Deze boom is tevens de dikste taxus van Nederland.
Liguster De liguster groeit erg snel en zeer dicht. De Liguster is daarom ideaal als snelgroeiende haagplant. Hoewel hij bladverliezend is, blijft hij redelijk groen in de winter en heeft meerdere soorten.
Wordt een conifeer als haag gebruikt kan hij ook geen echte boom worden, toch zijn er soorten die ondanks die haag, toch wel 80 jaar of zelfs ouder kunnen worden. Vooral de Taxus is hier bekend om, maar als de Taxus gewoon tot een boom kan groeien kan hij wel 2000 jaar oud worden!
Vanaf leveringen zijn ze al voor minimaal 90% dicht, daarna heeft de kant en klaar haag ongeveer een half jaar nodig om volledig dicht te groeien. Plant je jouw haag in maart dan is deze is augustus 100% dicht.
De Nederlandse namen voor de Taxus zijn IJf of Venijnboom. Het zijn vrij traag groeiende bomen of struiken die zeer lang kunnen leven. Ze kunnen tot 700 jaar oud worden.
Er is één ding waar Taxus niet tegen kan: teveel water. Een Taxus die langere periodes in vochtige grond staat krijgt bruine toppen en een roestbruine kleur over de gehele plant. Als de grond niet snel genoeg opdroogt zal de Taxus geheel afsterven.
Wanneer u een beukenhaag aanplant, mag u ervan uitgaan dat deze een behoorlijke tijd mee kan. Doorgaans kunt u vele jaren genieten van de romantische aanblik van een schitterende beukenhaag.
Zorg ervoor dat de planten zo diep zitten als ze op de kwekerij zaten: de bovenste wortels niet meer dan enkele centimeter onder de grond, de onderste vertakking boven de grond. Wanneer planten te diep geplant worden, krijgen de wortels onvoldoende zuurstof, wat nefast kan zijn.
Dus, hoe hoog mag een haag zijn? Over het algemeen geldt dat een erfafscheiding in de achtertuin niet hoger dan 2 meter mag zijn. In de voortuin is dit een hoogte van 1 meter, maar dit kan verschillen per gemeente.
Kieseriet als oplossing voor bruine coniferen
Deze korrels bestaan uithonderd procent natuurlijk magnesium, genoeg om de conifeer zijn diepgroene kleur terug te geven. Kieseriet is oplosbaar in water. Dat is positief, want de boom neemt de voeding snel open zal binnen een paar dagen zijn diepgroene kleur terugkrijgen.
Als een conifeer/boom te weinig zonlicht krijgt kan hij doodgaan. Dit komt omdat hij dan geen voedingsstoffen meer om kan zetten(fotosynthese) om zichzelf te voeden.
De conifeer heeft een tekort aan vocht
Wanneer er gedurende lange tijd geen regen valt en u de conifeer niet actief water geeft, kan de plant niet voldoende vocht opnemen uit de droge bodem. Dit leidt tot uitdroging en bruine verkleuring van de conifeer.
Naast de zeer populaire haagbeuk, beukenhaag en liguster zijn bijvoorbeeld ook de buxus, taxus en laurier behoorlijk betaalbaar. Meer bijzondere haagplanten, of planten zoals de rhododendron of Japanse lariks en watercipres (die we alleen als kant-en-klaarhaag verkopen) kosten wat meer.
Coniferen zoals de thuja, taxus, Californische cipres en Leylandii coniferen zijn hiervoor het meest geschikt. Ook andere wintergroene haagplanten zoals de laurierkers, de hulst, de glansmispel en de klimop lenen zich hiervoor uitstekend. Heeft u liever een bladverliezende haag? Ook dan is de keuze erg royaal.
Voorbeelden van wintergroene haagplanten die ook winterhard zijn, zijn de levensboom (thuja), de taxus en bepaalde soorten laurierkers. Ook de fijnspar, leylandcipres en de hulst staan erom bekend behoorlijk goed tegen koude winters te kunnen.
Eén snoeibeurt in de zomer volstaat, maar als je een zeer strakke en volle haag wilt hebben zul je 2 maal moeten snoeien. De eerste keer in de loop van mei-juni, de tweede keer in september. De haag zal na de tweede snoeibeurt niet meer uitlopen waardoor je bijna 6 maanden een mooie strakke haag hebt.
Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte.
Wat zijn de regels? Volgens het Veldwetboek moet je bij het planten van een haag een afstand van minstens 0,5 meter tot aan de perceelsgrens respecteren. Plant je de haag samen met je buren als een gezamenlijke afsluiting, dan mag de haag op de perceelsgrens staan.
Haagplanten met een compacte vorm zullen normaal gesproken eerder een dichte haag opleveren dan haagplanten met een meer open groeiwijze. Regelmatig snoeien zorgt er meestal wel voor dat de haag wat dichter wordt, omdat het gros van de haagplanten vertakt waar ze gesnoeid worden.
Ouderdom, droogte, veel regen, langdurige harde wind, schimmel en gif zijn mogelijkheden. Daarnaast kan een jonge Beukenhaag ook afsterven in droge periodes met veel zon waarin zijn bladerdek nog niet dichtgegroeid is. De stam en takken van deze plant zijn namelijk erg kwetsbaar voor de zon.
Een beukenhaag kan wel dertig tot zestig jaar oud worden, mits deze op de juiste manier onderhouden word. Naast het snoeien en bemesten van de beukenhaag is het van belang dat de plant voldoende water krijgt.
Loofplanten die tegen veel water kunnen
Tuiniers kiezen vaak voor de haagbeuk als hun tuingrond te veel water vasthoudt voor een beukenhaag (Fagus sylvatica), die meer van wat drogere grond houdt. Deze plantensoorten hebben qua blad en groeiwijze namelijk veel van elkaar weg.