De alpaca heeft een warme vacht met een isolerende kern. Dit maakt de vezel licht en geschikt voor zowel zomer- als winterkleding. De wol zelf is erg zacht, warm en kriebelt minder dan gewone schapenwol.
Alpaca wol lijkt op schapenwol maar is warmer en bevat van nature geen lanoline waardoor het hypoallergeen is. De fijnheid van de haren (16 micron vanaf de eerste schering van een babyalpaca tot 25 micron van volwassen dieren) zorgt ervoor dat deze wol niet als kriebelwol wordt ervaren.
De wol van een Alpaca is warmer en sterker dan bijvoorbeeld schapenwol. Daarnaast is het ook waterafstotend. Alpacawol heeft een hoge weerstand, en daarnaast nauwelijks pilling. Hierdoor kun je de levensduur van je alpaca kleding verlengen.
Omdat deze wol zo zacht en fijn is wordt deze omarmd door de (mode)wereld. Een Alpaca produceert 3 tot 5 kg wol per jaar, maar Alpaca's zijn op dit moment nog maar verantwoordelijk voor 0,04% van de totale productie van wol. Er is dus een enorme mogelijkheid tot groei voor Alpacawol.
Gemiddeld liggen de prijzen voor alpacawol tussen de 10 en 100 euro per kilo, maar ze kunnen hoger liggen voor vezels van hogere kwaliteit of zeldzamere vezels. Bolletjes alpacawol kunnen ook in prijs variëren, afhankelijk van de hoeveelheid en de kwaliteit van de wol waarmee ze gemaakt zijn.
De wol van een alpaca heeft een isolerende werking en is warmer dan merino wol. Alpaca wol is licht en zacht, heeft een zijde glans en kan gemakkelijk gekleurd worden.
Hoewel alpacawol extreem resistent is en veel beter presteert dan alle andere wol na het wassen in de wasmachine, raden wij een droge reiniging of handwas in warm water (tussen de 10 en 20 graden) aan, met een milde shampoo.
De warmste wol is ongetwijfeld yak wol, gevolgd door cashmere. De yak en de chyangra geit leven beide hoog in het Himalaya-gebergte en hebben een enorm dikke vacht om zich te beschermen tegen extreme kou. De wevers die onze sjaals maken, gebruiken alleen het allerzachtste haar van de dieren, de fijnste wol.
De fijnste en duurste wol ter wereld is afkomstig van de vicuña. Het kleine, wilde broertje van de lama was nog niet zo gek lang geleden met uitsterven bedreigd en wordt vandaag opnieuw gedood voor zijn vacht en illegaal verhandeld.
Tips voor het herkennen van alpaca kleding: Het is zacht en glad aan beide zijden. Voelt vochtig aan. Hoewel het een natuurlijke helderheid heeft, glinstert het minder dan synthetische producten.
Alpaca's en lama's hebben vooral een reputatie opgebouwd als 'spugers'. Maar deze dieren doen veel meer om te laten blijken hoe ze zich voelen en wat ze van plan zijn. Alpaca's en lama's communiceren met hun oren, staart, en houding. Hoe aaibaar ze ook lijken, ze zullen elkaar nooit uit genegenheid aanraken.
Het is ook de enige wol die geen lanoline bevat, een stof die in traditionele wolsoorten voorkomt en sommige mensen allergisch maakt. Alpaca kan zonder enig risico door iedereen worden gedragen.
Welke wol kriebelt het meest? Wol vezels variëren in dikte van 10 tot 40 micron. Hoe dunner de vezel, hoe minder hij kriebelt. De meeste mensen krijgen last van jeuk als de wol dikker is dan 28 micron.
De wollige vacht houdt dus niet alleen mensen, maar ook de alpaca's zelf heerlijk warm. Eigenlijk hebben ze helemaal niet zo heel veel last van de kou. Ze hebben juist meer moeite met warme weersomstandigheden! Toch vinden ze een beetje hulp tijdens de herfst- en wintermaanden helemaal niet erg.
Het antwoord op die vraag ligt eigenlijk voor de hand, want dat is wol. De schapenvacht is van nature al isolerend en vochtafdrijvend en is dus ideaal voor in de winter. Verder kunt u fleece dragen om uzelf te verwarmen. Het materiaal is lichter dan wol, maar net zo isolerend en snel drogend.
MERINOWOL IS SUMMER PROOF
Wol staat er om bekend dat het je warm houdt. Dat komt omdat de wolvezel gekroesd is: de minuscule 'luchtkamers' in het breisel/weefsel zorgen voor goede temperatuur-regulerende eigenschappen. Die open structuur zorgt er bovendien voor dat vocht (waaronder transpiratie) makkelijk verdampt.
Kasjmier: lichtgewicht, maar tot acht keer warmer
Producten van kasjmier kunnen tot acht keer warmer zijn dan die van schapenwol.
Het Merinoschaap staat bekend om zijn fijne, kwalitatieve wol. De meeste andere schapenrassen geven wat dikkere, maar daardoor ook stevigere vezels, dan het Merinoschaap. Dikkere vezels zijn bijvoorbeeld geschikter voor veelgedragen kleding.
De enige wol ter wereld die niet pilt is Alpacawol!
Er is zoveel kleding, maar welke stof beschermt het best tegen de kou? Goed isolerende stoffen zijn onder andere wol, zijde en fleece. Ook dons houdt je warm bij extreme kou, maar verliest zijn isolerende functie als het nat wordt. Vermijd wel katoen bij kleden tegen de kou.
Je lichaamswarmte blijft dus bewaard. Maar wol isoleert ook beter dan andere stoffen, het kan dus ook beschermen tegen hitte. Synthetische stoffen missen deze kwaliteiten. Katoen is ook een natuurproduct, maar de structuur is anders dan van wol en daarom minder isolerend.
Zijde en wol zijn prettige opties bij een hittegolf. Je verwacht het misschien niet, omdat je het associeert met de winter, maar merinowol is heel fijn in de zomer. Omdat deze wol dunne vezels heeft, voelt het luchtig aan. Daarbij absorbeert merinowol zweet én is het vochtregulerend en vochtafvoerend.
Gebruik liever geen wasverzachter voor wollen kleding. Gebruik eventueel een scheutje natuurazijn in plaats van wasverzachter. De azijn geeft een mooie glans en zorgt dat de kleuren mooi blijven.
Gebruik liever geen wasverzachter voor je wol. Wasverzachter vormt een laagje om de wolvezel. Dit is schadelijk voor de wol en zo verliest wol zijn werking.
Alpaca's kunnen gehouden worden in een stuk afgezette weide. Ze kunnen het hele jaar buiten verblijven, maar hebben wel een schuilhut nodig tegen regen, wind en zon. Het beste is om de dieren regelmatig te verweiden, zodat er zo min mogelijk kans bestaat op een wormbesmetting.