"Tot op heden waren er geen nadelige effecten bekend van te hoge doses vitamine B12", zegt onderzoeker Stephan Bakker van het UMCG.
Er is maar weinig kans op nadelige effecten als je veel te veel vitamine B12 binnen krijgt. Je lichaam zorgt er zelf voor dat het teveel niet wordt opgenomen maar direct wordt afgevoerd met je urine. Er is daarom ook geen bovengrens voor het innemen van vitamine B12 vastgesteld.
Gepubliceerd op: 22 jan 2020. Onderzoekers van het UMCG waarschuwen voor de gezondheidsrisico's van een te hoge vitamine B12-spiegel. Tot op heden waren er geen nadelige effecten bekend van te hoge doses vitamine B12.
Teveel B12? Er zijn geen nadelige effecten bekend van een te hoge inname van vitamine B12. Er is wel een richtlijn van de Gezondheidsraad: maximaal vijf keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per dag. Het is niet zinvol om grote hoeveelheden vitamine b12 te nemen als supplement als je geen tekort hebt.
Wat zijn mogelijke bijwerkingen? Vitamine B12 zit ook in ons dagelijks voedsel. Bij normaal gebruik zal het daarom geen bijwerkingen geven.
Van een hoge inname van de vitamines B1, B2 en B8 zijn geen nadelige effecten bekend. Een veilige bovengrens is niet vastgesteld. Ook voor vitamine B12 is geen bovengrens van teveel vitamine B12 vastgesteld. Je lichaam voert een teveel aan vitamine B12 zelf af via je urine.
De vorm bepaalt kwaliteit en prijs. Wanneer je op zoek bent naar een goed B12-supplement is het dus van belang goed te kijken naar de vorm van het nutriënt. Controleer daarbij altijd of je supplement de biologische actieve vormen adenosylcobalamine of methylcobalamine bevat (of beide natuurlijk).
Een te hoge waarde voor vitamine B12 is meestal het gevolg van een te grote inname van vitaminepillen of door gebruilk van voedingsmiddelen met veel B12 of toegevoegd B12. Een verhoogde waarde heeft meestal geen consequenties.
In het lichaam is een voorraad B12 aanwezig voor minimaal 3 jaar tot soms wel 10 jaar. Indien er geen B12 meer binnenkomt of wordt opgenomen duurt het nog enkele jaren voor de klachten ontstaan. Een tekort ontstaat dus nooit zomaar van de ene op de andere dag, maar ontwikkelt zich gedurende langere tijd.
Greger adviseert volwassenen om dagelijks 3,5 microgram vitamine B12 binnen te krijgen.
De officiële referentiewaarde voor Actief B12 in Nederland is 21 pmol/L. In de internationale wetenschappelijke literatuur echter wordt over het algemeen 35 pmol/L aangehouden.
Op 10 jarige leeftijd is het gemiddelde rond de 450 a 500 pmol/L, en op 15 jarige leeftijd is dat 400 pmol/L. Bij 35-40 jarigen is de gemiddelde waarde van vitamine B12 inmiddels gedaald tot 332 pmol/L. De huidig geldende onderste referentiewaarde van 150 pmol/L is prima aan te houden voor mensen boven de 45 jaar.
Duur behandeling
Een behandeling om een functioneel tekort aan vitamine B12 aan te vullen, duurt 8 tot 16 weken. Bij ernstige tekorten gaan we vaak 6 maanden tot 1 jaar door zolang er nog vooruitgang optreedt. Omdat vitamine B12 en foliumzuur wateroplosbaar zijn, treedt er geen overdosering op.
Vitamine C helpt om vermoeidheid te verminderen en ondersteunt de opname van ijzer in het bloed. Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, zorgt mede voor een goede weerstand en ondersteunt het immuunsysteem tijdens en na fysieke inspanning*. Ascorbinezuur biedt ondersteuning aan de afweer van het lichaam.
Standaard Vitamine B12 (cyanocobalamine) test. Dit bloedonderzoek zoekt uit of een vitamine B12-tekort jouw klachten veroorzaakt.
Hartkloppingen kunnen echter ook een apart signaal zijn van een B12-tekort.
Door de veelvoud aan vitamine B12-supplementen is het soms lastig te bepalen wat voor jou geschikt is. En tegenwoordig hebben niet alleen veganisten en vegetariërs extra B12 nodig. Het hectische moderne leven plus de alom aanwezige toxines in dierlijke voeding zijn een broedplaats voor scheve B12-huishoudingen.
Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten als vlees, vis, zuivel en eieren en kaas. Daarnaast komt het ook voor in melk- en zuivelvervangers, denk dan aan vleesvervangers en alternatieve dranken als soja- en havermelk. Je kunt geen vitamine B12 uit groenten, fruit en noten halen.
Diëtisten raden daarom iedereen die grotendeels plantaardig eet aan om vitamine B12 supplementen te nemen om te zorgen dat je voldoende vitamine B12 in je lichaam hebt. Wachten met het nemen van vitamine B12 supplementen wordt sterk afgeraden, omdat de schade aan de gezondheid onomkeerbaar kan zijn.
Een overdosering van wateroplosbare vitaminen (zoals vitamine B12) leidt voor zover bekend niet tot intoxicatieverschijnselen.
Dagelijks hebben volwassenen een hoeveelheid van 2,8 microgram vitamine B12 nodig. Dit is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH).
Een overschot aan bepaalde vitamines en mineralen kan leiden tot gezondheidsproblemen en ook tot ongewenste bijwerkingen. Het gaat om bijvoorbeeld vitamine C, ijzer, kalium, bètacaroteen, fosfor en mangaan. Zo kun je volgens het Voedingscentrum bij meer dan twee gram vitamine C darmklachten krijgen.
Orgaanvlees (lever, nier)
Naast dat vlees in zijn algemeenheid voeding is met vitamine B12, bevat orgaanvlees het meeste van de voedingsstof. Voornamelijk de lever en nieren van lam-vlees bevatten een rijke hoeveelheid vitamine B12.
0,9 microgram vitamine B12 zit in 100 gram kwark.