Voor baby's die geboren worden tussen 24 en 26 weken is de kans op overleving en de kwaliteit ervan erg verschillend en moeilijk voor- spelbaar. Deze baby's hebben rond 60% overlevingskans. Daarom zal het medisch team uitgebreid met jullie overleggen om samen een aanpak te bepalen.
Overlevingskansen baby
Iets meer dan de helft van de vroeggeboren kinderen overleeft dit. Bij elke week die daarbij komt, stijgt de kans dat de baby het overleeft. Na 26 weken is dit al 71%, na 27 weken 80% tot 90% en na 28 weken zelfs 95%.
Je baby in week 25
Je zit nu in de 25e week van je zwangerschap en je baby is vergelijkbaar met een kleine bloemkool, ongeveer 32,5 cm en circa 650 gram. Zijn huidje kleurt langzaam mooi roze in plaats van heel erg doorzichtig. Zijn lijfje krijgt ook steeds meer vet waardoor zijn rimpelige huidje steeds gladder wordt.
Vanaf 37 weken zwangerschap mag je officieel gaan bevallen. Echter bevallen de meeste vrouwen bij een eerste zwangerschap NA de uitgerekende datum, dus tussen de 40-42 weken zwangerschap. Je ziet vaak bij een tweede zwangerschap, dat ze iets eerder gaan bevallen dan dat ze bij hun eerste zwangerschap zijn bevallen.
Normaal gesproken duurt een zwangerschap tussen de 37 en 42 weken. Ongeveer 7% bevalt voor de 37 weken. We spreken van een premature geboorte (te vroeg geboren) als de baby voor de 37e zwangerschapsweek geboren wordt. De bevalling zal dan altijd in het ziekenhuis plaatsvinden onder leiding van de gynaecoloog.
Voor baby's die geboren worden tussen 24 en 26 weken is de kans op overleving en de kwaliteit ervan erg verschillend en moeilijk voor- spelbaar. Deze baby's hebben rond 60% overlevingskans. Daarom zal het medisch team uitgebreid met jullie overleggen om samen een aanpak te bepalen.
De overlevingskans van baby's die onder de 24 weken worden geboren is erg klein en de kans op complicaties erg groot. Heel soms zijn er baby's die niet opgeven en het onverwachts goed blijven doen. Kes is zo'n bijzondere uitzondering.
Je baby in de 24e week van je zwangerschap
Je baby is nu ongeveer 32 cm en weegt circa 560 gram. Zo groot als een Papaya en zo zwaar als een spijkerbroek. Deze week staat in het teken van beweging voor je kindje. Het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het waarnemen van bewegingen is namelijk ontwikkeld.
Met de 24-wekengrens voor zwangerschapsafbreking is Nederland uniek in de Europese Unie. Deze grens knelt, omdat vanaf deze termijn ook alles in het werk wordt gesteld om een vroeggeboren baby te helpen. Wereldwijd is er inmiddels een toenemend aantal baby's die spontaan worden geboren voor 24 weken en overleven.
Vroegtijdige weeën kunnen op elk moment tussen de 20e en 37e week van de zwangerschap optreden. Ze stoppen niet en kunnen na verloop van tijd frequenter, regelmatiger en ongemakkelijker worden. Zo weet je dat het echte weeën en geen oefenweeën zijn.
Je kleintje drinkt nog steeds vruchtwater én groeit nog steeds! In week 25 is je baby 30 tot 33 cm lang. En weegt hij ongeveer 680 gram, ongeveer een halve bloemkool.
De zevende maand van mijn zwangerschap.
30 weken: de bovenkant van je baarmoeder zit nu tussen je navel en het middenrif. In het derde trimester zal je buik hard gaan groeien.
Een extreme vroeggeboorte is een geboorte tussen de 16 en 26 weken zwangerschap. Vrouwen die een extreme vroeggeboorte hebben gehad lopen een verhoogd risico op het wederom doormaken van een (extreme) vroeggeboorte. Het herhalingsrisico is afhankelijk van de onderliggende oorzaak.
Er zijn verschillende oorzaken voor een vroeggeboorte, zoals een meerlingenzwangerschap, te veel vruchtwater, een infectie, bloedverlies, het te vroeg breken van de vliezen, zwakte van de baarmoedermond (cervixinsufficiëntie) of een afwijkende vorm van de baarmoeder (uterusanomalie).
Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken. De meeste vrouwen bevallen tussen 37 en 42 weken zwangerschap. Ongeveer 7 procent van de vrouwen bevalt voor 37 weken zwangerschap. Dit heet premature bevalling of vroeggeboorte.
Voor patiënten
In Nederland worden 2 tot 4 van de 1000 baby's veel te vroeg geboren. Er is sprake van een extreme vroeggeboorte na een zwangerschapsduur van 22 tot 26 weken. De kans op overleving voor deze baby's neemt toe met elke week dat de zwangerschap langer heeft geduurd.
Vrouwen met een gezonde levensstijl, voeding en dagelijks voldoende beweging, hebben een lagere kans op vroeggeboorte. Maar toch is bekend dat vrouwen die veel lichamelijk zwaar werk verrichten juist een gering verhoogde kans hebben op vroeggeboorte. Een nuttig effect van complete rust is nooit aangetoond.
Extreem vroeg geboren
Dit noemen we ook wel extreme prematuriteit. Dit komt voor bij twee of drie op de 100 bevallingen. Dankzij de goede medische zorg en het bestaan van couveuses liggen de overlevingskansen van te vroeg geboren baby's tegenwoordig bij 23 weken rond de 65 procent.
Hoeveel maanden is 26 weken? 26 weken is precies 6 maanden vol. Aan het eind van deze week zit ook het tweede trimester erop.
Toch voel je dat je buik soms heel hard aanvoelt en zich na een tijdje weer ontspant. Dat zijn 'harde buiken' Harde buiken zijn oefen- of voorweeën. Je buik oefent het hebben van weeën. Hij spant zich heel hard aan om zich vervolgens weer te ontspannen.
In de 24e week van de zwangerschap is uw baby ongeveer 30 à 31 cm groot – ongeveer zoals een komkommer. Met een gewicht van 600 – 700 g komt uw baby in de 24e week van de zwangerschap langzaam in de buurt van zijn eerste kilo.
Stress en angst tijdens de zwangerschap leidt tot een verhoogde kans op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Het risico hiervoor is te vergelijken met het risico dat roken tijdens de zwangerschap met zich meebrengt.
Voor het ontslag
Wiegendoodscreening < 32 weken of geboortegewicht < 1 900 gram. Monitor thuis < 30 weken of geboortegewicht < 1 500 gram. Gehoortest -> alle baby's die bijna ontslagklaar zijn. De baby moet daarvoor minimum 7 dagen oud zijn, anders is er vaak een foute test.
Telt de zwangerschap minder dan 32 weken, dan gaat het om extreme prematuriteit. Een vroeggeboorte is geen uitzonderlijke situatie, want ongeveer zeven procent van de zwangerschappen eindigt in een vroeggeboorte. Tot 24 weken is een baby niet levensvatbaar, vanaf 25 weken stijgen de overlevingskansen naar bijna 56%.