Ook dit jaar kun je rekenen op een hogere WOZ-waarde. Volgens de Waarderingskamer stijgen de waarden namelijk met gemiddeld 17%. Deze stijging kan in sommige gevallen hoger of lager uitvallen maar je kunt ervan uitgaan dat ook jouw huis of appartement meer waard is.
WOZ-waarde woning stijgt in 2023 met gemiddeld 17%
Ieder jaar wordt de WOZ-waarde herberekend. Volgens de Waarderingskamer stijgt de WOZ-waarde in 2023 met 17%. Dit percentage kan per gemeente verschillen.
Je kunt je WOZ-waarde opvragen bij de gemeente waarin je woonachtig bent. Hiervoor kun je veelal online terecht, of kun je contact opnemen met de afdeling belastingen. Je kunt je WOZ-waarde ook eenvoudig online opzoeken. Hiervoor kun je gebruik maken van de website van het WOZ-waardeloket.
Het wel of geen bezwaar maken van de WOZ-waarde is afhankelijk van ieders persoonlijke situatie, omstandigheden en belangen. Die keuze moet u zelf maken. Het is dan ook raadzaam om kritisch te kijken naar de WOZ-beschikking en voor uzelf na te gaan of het in uw geval wenselijk is bezwaar te maken.
Een hoge WOZ-waarde kan dus zorgen voor een lagere risicoklasse en daarmee een lagere renteopslag en dus uiteindelijk een lagere hypotheekrente. Een hogere WOZ-waarde kan dan ook voordelig uitpakken als u een lening wil afsluiten of al heeft.
Gemeentelijke belastingen stijgen
De WOZ-waarde bepaalt ook de hoogte van de onroerendezaakbelasting die je moet betalen en ook hoeveel afvalstoffenheffing en watersysteemheffing je betaalt. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger de belasting.
De WOZ-waarde is altijd de waarde van 1 januari het jaar ervoor. Dat betekent dat deze 1 tot 2 jaar achterloopt op de marktwaarde. In een markt met veel prijsschommelingen kan deze dus behoorlijk afwijken van de marktwaarde. Naast de marktwaarde, geeft een makelaar soms een waardebepaling.
De top 5 WOZ bezwaar argumenten welke afgelopen jaren veel aangedragen zijn om bezwaar te maken tegen de hoogte van de WOZ waarde zijn: achterstallig onderhoud, belemmerende omgevingsfactoren, asbest, scheurvorming en het energielabel.
De gemeente schat de WOZ-woningwaarde in op 1 januari van het voorafgaande kalenderjaar. Zo is bij de WOZ-beschikking van 2023 de waardepeildatum op 1 januari 2022 van belang. Wat je huis op dit moment daadwerkelijk waard is, is dus niet bepalend.
Tussen de waardepeildatum 1 januari 2021 en de waardepeildatum 1 januari 2022 is sprake van een landelijk gemiddelde stijging van de WOZ-woningwaarde met 17,0 %. Maar voor de meeste woningen zal de verandering van de WOZ-waarde afwijken van dit landelijk gemiddelde.
U moet bezwaar maken binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Na deze termijn is geen bezwaar meer mogelijk en staat de WOZ-waarde vast. Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van uw woning is gratis.
Wil je bezwaar maken, dan moet je dit binnen zes weken na ontvangst van de WOZ-beschikking doen. De dagtekening op de WOZ-beschikking is hierbij de startdatum. Na zes weken vervalt je recht om bezwaar aan te tekenen.
In 2021 was een bestaande koopwoning gemiddeld 15,2 procent duurder dan een jaar eerder. Deze prijsstijging is bijna twee keer zo hoog als in 2020. Toen was een bestaande koopwoning gemiddeld 7,8 procent duurder dan een jaar eerder.
Landelijk gemiddelde
WOZ staat voor Wet waardering onroerende zaken. Op basis van de WOZ-waarde bepalen gemeenten de lokale belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb). De stijging van de WOZ-waarde liegt er niet om.
Maar omdat de WOZ-waarde één jaar vertraging heeft, zie je dat nu pas terug in de WOZ-waardes. Zo kan je WOZ-waarde dit jaar (peildatum: 1 januari 2022) stijgen, terwijl de huizenprijzen dalen. En die dalende prijzen op de woningmarkt van de afgelopen maanden, zijn nu nog niet terug te zien in de WOZ-waarden.
Op welke belastingen heeft een lagere WOZ waarde invloed? De WOZ waarde van uw woning heeft op veel belastingen invloed. Bezwaar maken om een lagere WOZ waarde te realiseren heeft dus vaak als gevolg dat u daadwerkelijk minder belasting gaat betalen.
Over het algemeen kun je er van uit gaan dat de taxatiewaarde van jouw woning hoger uitvalt dan de WOZ-waarde. Daarentegen is een lagere WOZ-waarde niet altijd gunstig. Aangezien iedereen de WOZ-waarde van jouw woning in kan zien, kan dit ook van invloed zijn op de uiteindelijke verkoopprijs van jouw woning.
Gemeenten bepalen de waarde van onroerende zaken (WOZ-waarde) door een taxatie. Hierbij gaat de gemeente uit van het bedrag dat de onroerende zaak zou moeten opbrengen op 1 januari van het vorige jaar. Dit is de waardepeildatum.
Meeste woningen verhandeld boven hun WOZ-waarde
Bij een kwart van de woningen kreeg de verkoper zelfs een prijs die meer dan 20 procent boven de WOZ-waarde lag. Een verschil tussen de gemiddelde verkoopprijs en WOZ-waarde van 0 tot 20 procent komt het meest voor, bij ruim de helft van alle verkooptransacties.
Ieder jaar opnieuw stelt de gemeente de WOZ waarde van jouw woning vast. Het kan zijn dat de waarde flink stijgt. Dit kan te maken hebben met de inflatie en de fors gestegen huizenprijzen. Hierdoor stijgt de waarde het ene jaar meer dan het andere.
Gratis bezwaar tegen uw boete
Wij stellen kosteloos een bezwaarschrift op tegen uw boete en gaan, indien nodig, naar de rechter.
De gemeente is wettelijk verplicht de proceskosten te vergoeden voor het vakkundige bezwaarschrift van Kosteloosbezwaar.nl, mits zij naar aanleiding van ons bezwaarschrift de WOZ-waarde verlaagt.
Een bezwaar indienen kost niets. U bent ook niet verplicht een advocaat te nemen. U mág natuurlijk wel een advocaat inschakelen. Ook kunt u een getuige of deskundige een verklaring af laten leggen.