"De gemiddelde Nederlandse vrouw heeft maatje 40 tot 42, maar Nederlandse merken maken al kleren in maat 38."
De gemiddelde Nederlandse vrouw heeft maat 42 en weegt 80 kilo. Dat is maar goed ook, want de gemiddelde Nederlandse man verkiest een vrouw met die maat. Vollere vrouwen liggen dus beter in de markt dan de slanke vrouw, gepromoot in de boekjes.
Hoe lang ben je, hoeveel weeg je en wat is je kledingmaat? Heb altijd het idee dat het zo ontzettend kan verschillen. Lengte 1.68, gewicht 6 kilo te zwaar, maat 38. Lengte 1.68, gewicht 6 kilo te zwaar, maat 38.
De uitslag: twaalf procent van de opgemeten vrouwen had maatje 38, negentien procent (de grootste groep) past in maat 40, veertien procent maat 42 en elf procent had maat 44.
"De gemiddelde Nederlandse vrouw heeft maatje 40 tot 42, maar Nederlandse merken maken al kleren in maat 38." Dat de maten kleiner zijn geworden, ziet ook styliste Manon Meijers. "Maat 40 was vroeger veel kleiner dan nu.
De gemiddelde man woog in 1981 76,4 kilo, in 2018 was dit 85 kilo. Bij vrouwen ging het gemiddelde van 65 kilo naar 72 kilo.
Om één kledingmaat te verliezen, zou je ongeveer vier kilo aan vet moeten kwijtraken. Voor zij die liever in calorieën dan in kilo's tellen: vermenigvuldig dat getal gewoon met 7000 (ja, om een kilo aan vet te verliezen moet je gemiddeld zo'n 7000 kcal verbranden).
In tegenstelling tot wat mannen vaak zeggen (en denken) valt het op dat niemand, vrouwen of mannen, de voorkeur geeft aan borsten groter dan cup D, zoals DD of zelfs E. De C-cup is gemiddeld de meeste ideale cupmaat met 48.5% van de mannen en 52.3% van de vrouwen die C als wensdroom hebben.
D-cups gaan wereldwijd het vaakst over de toonbank, in Nederland en Duitsland worden er veel E-cups verkocht. In de Verenigde Staten is de gemiddelde bh-maat een F-cup.
Confectiematen voor de kleine vrouw
De kleinste korte maat is 16, de grootste 31. Een broek in maat 20 is niet alleen korter dan dezelfde broek in maat 40. Ook de pasvorm is anders. Een kleine vrouw heeft namelijk een korter lichaam en daar liggen de verhoudingen anders dan bij een langer lichaam.
"Mannen en vrouwen met een gemiddelde groottte moeten 3 à 4 kg afvallen of bijkomen om een verschil in hun gezicht te zien," zegt Nicholas Rule, professor aan de universiteit van Toronto.
Vijf kilo is een kledingmaat – Want dat kun je als uitgangspunt nemen mocht je die coronakilo's nu met je meedragen. Die kledingmaat is wel een gemiddelde, want vijf kilo op een vrouw van 180 cm zal minder maatverschil geven dan op een vrouw van 160 cm.
Mannen zitten in het risicogebied bij een buikomtrek van 94-102 cm en hebben een te hoge buikomvang bij meer dan 102 cm. Vrouwen zitten in een risicogebied bij een buikomtrek tussen de 80 en 88 cm en hebben een te hoge buikomvang bij meer dan 88 cm.
Bij een BMI tussen 25 en 30 is sprake van overgewicht. Probeer dan niet verder aan te komen. Is daarbij je buikomvang meer dan 88 centimeter (bij vrouwen) of 102 centimeter (bij mannen), probeer dan af te vallen. Een BMI hoger dan 30 wijst op obesitas.
Gewicht schommelt
In de loop van de dag houd je vocht vast. Daarom weeg je 's avonds sowieso meer dan 's morgens. Ook veel zoutrijke voeding zorgt ervoor dat je lichaam meer vocht vasthoudt en je dus ook iets meer weegt. De dag(en) voor de menstruatie wegen vrouwen ook een tot twee kilogram meer.
Bij de vraag: “Waar val je het eerst af?” denk je meestal meteen aan het verschil tussen het onderhuidse vet op je benen, buik en bovenlichaam. Maar wat blijkt, is dat mensen met overgewicht voornamelijk eerst visceraal vet verliezen. Visceraal vet is het vet binnen in de buikholte, tussen de organen.
's Avonds kun je 1,5 tot 2 kilo zwaarder zijn dan 's morgens. Vergelijk een ochtendmeting dus niet met een avondmeting. Waar komt dit verschil vandaan? Gedurende de dag eet en drink je en dus raken maag, blaas en darm steeds gevulder.
Meestal val je eerst af op de plek waar je het meeste lichaamsvet hebt. In het algemeen slaan mannen meer vetmassa op rond de buik. Mannen gaan dan meestal ook sneller afvallen op de buik dan op andere plaatsen. Vrouwen daarentegen slaan meestal meer vet op rond hun bovenbenen en heupen.
Bij mannen ligt het gemiddelde gewicht rond de 85 kilo, bij vrouwen rond de 72 kilo. Veel mannen en vrouwen hebben een gewicht rond of net onder het gemiddelde. Maar aan de bovenkant zijn er flinke uitschieters.
De gemiddelde Amerikaanse vrouw weegt vandaag de dag ruim 75,5 kilo, dat is evenveel als de gemiddelde Amerikaanse man in de vroege jaren '60. Vrouwen kwamen bijna 12 kilo aan, een gewichtstoename van 18,5 %. Amerikaanse mannen zijn de afgelopen 50 jaar zo'n 14 kilo - 17,6% - aangekomen en wegen nu gemiddeld 89 kilo.