Wanneer je burn-out bent geraakt treden er verstoringen op in hoe die signalen binnen komen met als gevolg dat je hersenen even niet weten wat je lichaam moet doen om in evenwicht te blijven. Het resultaat is dat je duizeligheid kunt ervaren.
Hoe ontstaat duizeligheid bij burn-out en stress? Doordat je hersenen te veel zintuiglijke informatie proberen te verwerken, raken ze overbelast, waardoor duizeligheid ontstaat. Daarnaast kan het komen door hyperventilatie, waardoor je duizelig wordt.
Duizeligheid gaat vaak samen met andere klachten, zoals zweten en misselijkheid, een licht gevoel in het hoofd en is vaak aan meerdere symptomen te herkennen: gevoelens van angst. een constant deinend en onzeker gevoel. gevoel van flauw te vallen.
Er wordt uiteindelijk meer cortisol aangemaakt, wat in een neerwaartse spiraal ervoor zorgt dat de stress alleen maar vermeerdert. Het gaat zichzelf in stand houden en wordt niet meer doorbroken. Het brein bestaat, even globaal gezien, uit de neocortex en het limbisch systeem.
Op momenten dat de angst overheerst, heeft u bijvoorbeeld last van: hartkloppingen, zweten, koude rillingen, duizeligheid, beven. benauwdheid, een vervelend gevoel in de borst. tintelingen of een doof gevoel in handen en/of voeten.
Angst (al dan niet in combinatie met hyperventilatie) en depressie kunnen ook leiden tot duizeligheidsklachten. Meestal betreft het dan een licht, zweverig gevoel en geen draaiduizeligheid. Al deze oorzaken van duizeligheid zijn niet in alle leeftijdscategorieën even belangrijk.
Het draaierige gevoel is heel heftig, maar duurt meestal niet langer dan een minuut. Over het algemeen verdwijnt positieduizeligheid weer binnen 4 weken, maar het komt veel voor dat mensen het een jaar later nog eens terugkrijgen. Het is niet ernstig, maar wel heel vervelend.
Eet op vaste tijden, ga dingen doen, wissel dat af met voldoende rust en bouw regelmatig momenten voor ontspanning in. Van een boek lezen, naar muziek luisteren, sporten, tijd voor familie en vrienden nemen, je hobby oppakken enzovoort. Plan zeker je agenda niet te vol, maar houd ruimte voor rust en ontspanning.
Vaak duurt het herstel ongeveer een jaar, maar je kan ook langer last houden van een burn-out. Zo kan het herstel ook een paar jaar duren. Bij een actieve aanpak van een burn-out is de kans dat je sneller herstelt groter. Het kan zijn dat je dan na enkele maanden voorzichtig weer wat bezigheden kan oppakken.
Mensen herstellen meestal wel goed van een burn-out. Maar niet iedereen herstelt even snel. Bij een actieve aanpak is de kans groot dat u uw normale bezigheden geleidelijk weer kunt oppakken. Meestal lukt dit binnen enkele maanden.
Iemand met burn-out klachten heeft last van de volgende drie kenmerken: Spanningsklachten, zoals: lichamelijke vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen, onrustig slapen, piekeren en/of een gejaagd gevoel. Verliezen van grip op de situatie en een gevoel van machteloosheid.
Eigenlijk maakt het niet uit welke sport je doet om van je burn-out af te komen. Het is vooral belangrijk dat je iets doet wat je leuk vindt. Dat is veel makkelijker vol te houden. Je kunt gaan wandelen, hardlopen, fietsen, zwemmen of welke sport dan ook.
Je spieren moeten zich weer ontspannen, je ademhaling moet zich weer verplaatsen van je borst naar je buik en je hartslag moet weer naar beneden gaan.
Duizeligheid heeft niet één oorzaak, maar kan door meerdere factoren komen. Vaak komt het door een probleem in het evenwichtsorgaan, dat in uw binnenoor zit. Bij draaiduizeligheid heeft u het gevoel dat u of alles om u heen draait.
Wat is licht in hoofd? Als u een licht gevoel heeft in uw hoofd, ervaart u dat als een soort duizeligheid. Dit voelt dan alsof u zweeft, u bijna gaat flauwvallen of dat het zwart voor de ogen wordt. Hierdoor kunt u angstig worden.
Je licht in je hoofd voelen kan ook andere oorzaken hebben. Voorbeelden zijn lang staan, warmte, honger, oververmoeidheid, diabetes (lage bloedsuiker), het gebruik van alcohol, drugs en bepaalde medicijnen. Als je veel hoestbuien hebt als gevolg van COPD, dan kun je ook een licht gevoel in je hoofd krijgen.
Alles is urgent, je ziet niet altijd helder meer waar de prioriteiten liggen en je blijft maar doorgaan. Je zit in de over-drive en bent constant aan het doen. Je bent ervan overtuigd dat je tijd te kort komt en onmisbaar bent. Me-time inplannen, een dag vrij nemen of taken aan iemand anders geven….
Als je last hebt van langdurige stress, worden de hormonen adrenaline en cortisol aangemaakt. Deze hormonen zorgen ervoor, dat je lichaam in een staat van paraatheid komt. Je hersenen krijgen door deze overactiviteit geen rust, waardoor je ook niet goed slaapt.
Om je lichaam te leren zich vlotter te herstellen, is ook milde inspanning nodig. Ga daarom dagelijks kwalitatief wandelen. Bouw het op naar 30-45 minuten per dag als je voelt dat je energie toeneemt. En vergeet het allerbelangrijkste niet: daarna even bewust ontspannen en uitrusten.
Bij burn-out zit je met enorm veel achterstallig onderhoud. Daarom is veel slapen zo noodzakelijk voor je herstel. Ontregelt 'veel slapen' niet het slaapritme? Bij gezonde mensen is dat zo, maar mensen die ziek zijn moeten juist extra slapen.
Resultaten. Het herstelvermogen van de slaap is inderdaad verminderd bij burnout patiënten ten opzichte van de gezonde controle. Burnout patiënten ervaren meer slaapproblemen zoals 'na het ontwaken zich niet verfrist voelen; en 'moeite met inslaapvallen'. De 'duur van de slaap' was niet verstoord.
Burn-out en ritme
Ook je eetmomenten kun je op die manier inregelen. Het is daarnaast helemaal niet erg om langer te slapen dan je eerder deed (waarschijnlijk is dit juist heel goed!), neem gerust 9 tot 10 uur voor de nacht. Wat je beter niet kunt doen: tot heel laat opblijven en tot heel laat uitslapen elke dag.
Afvallen. Wanneer je last hebt van een burn-out is je lichaam keihard aan het werk om te herstellen. Ondertussen kost elke inspanning veel energie waardoor je energie sneller op is dan normaal. Een andere reden waarom je afvalt is dat het lichaam in situaties van stress de spieren op scherp zet.
In principe kan iedereen een burn-out krijgen. De mensen met dit probleem zijn echter vaak getalenteerd, enthousiast en gemotiveerd. Jouw meest betrokken, geëngageerde en hardwerkende mensen lopen dus het grootste risico op een burn-out.
Bijvoorbeeld door een hoge bloeddruk, een laag bloedsuikergehalte, angst, depressie of hyperventilatie. Een daling van de bloeddruk bij overeind komen kan leiden tot een licht gevoel in het hoofd bij opstaan of langdurig staan. Dit heet orthostatische hypotensie en kan soms een bijwerking van medicatie zijn.