Om brood te maken kan je zowel pure als extra vierge olijfolie gebruiken. Olijfolie zorgt voor een zacht en vochtig deeg dat goed rijst en lang houdbaar is. Extra vierge olijfolie geeft een karakteristieke smaak aan het brood.
Bereiden. Gewone olijfolie en vierge olijfolie zijn heel geschikt voor bakken en braden. Extra vierge olijfolie wordt koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd.
Kies voor extra vierge. Extra vierge is een Europees beschermde benaming voor de beste kwaliteit van olijfolie. Dat betekent: alleen mechanisch geperst, koudgeperst onder de 28°C en van nature maximaal 0,8% vrije vetzuren (zuurtegraad). Kies zowel voor extra vierge om koud te gebruiken als warm (gefilterd).
Wanneer je extra vierge olijfolie verhit, gaat een deel van de smaak verloren. Ook kunnen er door het verhitten schadelijke stoffen ontstaan, namelijk PAK's. Deze stoffen zitten ook in aangebrand eten. De andere soorten olijfolie kunnen wel gebruikt worden om in te bakken of braden.
Het verschil tussen olijfolie en extra vergine olijfolie zit voornamelijk in de persing. Extra vergine olijfolie wordt gemaakt van de eerste, koude persing van olijven. De olijven worden dus nog niet verhit.
De winnaar is Monini GranFruttato Selezione Speciale Olio Extra Vergine di Oliva. Die is algemeen verkrijgbaar voor €9,32. De testers beoordeelden deze olie met een 7,3 en vonden hem Italiaans, niet scherp maar mild pittig en de smaak bleef lekker lang hangen.
Extra vierge olijfolie is de gezondste olijfolie, maar niet om te bakken. Deze olie is perfect voor in koude salades. Geraffineerde olijfolie is gezuiverd, en heeft minder smaak en geur, maar is wel beter om te bakken.
Olijfolie is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten die beter bestand zijn tegen verhitting dan oliesoorten rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren. Zowel extra vierge, vierge als geraffineerde olijfolie zijn hittestabiel.
Olijfolie In verschillende soorten en maten verkrijgbaar. 'Vierge' en 'Extra vierge' zijn de bekendste soorten. De 'gewone' soorten zijn geschikt om te bakken, braden en frituren. De 'Extra vierge' is geschikt voor salades en dressings.
Bakken in de pan: 130 – 220 graden. Kan je extra vierge olijfolie gebruiken: Ja! Bakken in de oven: 140 – 240 graden.
De olijfolie van Puglia wordt 'het goud van Puglia' genoemd omdat de teelt van de olijfbomen, waaruit een van de beste extra vierge oliën van Italië wordt gewonnen, duizenden jaren oud is in deze Italiaanse regio.
Extra vergine olijfolie (evoo)
Is olie die uitsluitend mechanisch uit de olijven wordt geperst. Heeft de beste kwaliteit en is daarom de lekkerste en duurste olijfolie.
Koop je olijfolie dus niet in de supermarkt, maar ergens waar je de olie kunt proeven. Winkels voor culinaire geschenken, delicatessenzaken en kleinere kruideniers zijn plekken waar ze je meestal graag hun olijfolie laten proeven. Zij kunnen je ook meteen helpen bij het proeven.
In gewone olijfolie kunt u rustig bakken en braden. Maar extra vierge olijfolie kunt u beter alleen gebruiken voor koude gerechten. Wanneer u 'extra vierge' olijfolie verhit, verbranden er stoffen die in de olie zitten. Dit is ongezond en op de lange termijn zelfs kankerverwekkend.
Bakken in zonnebloemolie Dat het rookpunt van zonnebloemolie op 227 graden Celsius zit is een voordeel ten opzichte van olijfolie. Toch wordt olijfolie aangeraden. Dit komt vooral door het feit dat zonnebloemolie relatief veel meervoudige onverzadigde vetten kent wanneer je dit vergelijkt met olijfolie.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Extra vierge olijfolie verhitten kan tot 207 graden Celsius. Dan betekent dat je gemakkelijk kunt frituren in olijfolie (frituren doe je normaliter op 180 graden Celsius) en kunt bakken in olijfolie (wat je ook prima onder de 200 graden Celsius kunt doen).
De olie die het meest geschikt is om te verhitten is olijfolie (niet de koude persing), zonnebloemolie, druivenpitolie, arachide-olie, koolzaadolie of soja-olie. De olijfolie is daarvan degene met het meeste smaak, dus het minst neutraal.
Olijfolie vermindert de maagmotiliteit, waardoor de maaginhoud minder snel uit de maag in de twaalfvingerige darm terechtkomt. Dit geeft een gevoel van verzadiging, wat zowel de spijsvertering als de opname van voedingsstoffen in de darm bevordert.
Heilzame werking van olijfolie op de lever, de galblaas en de alvleesklier. Olijfolie werkt in op de galblaas door ervoor te zorgen dat deze volledig wordt geleegd, stimuleert de synthese van galzouten in de lever en verhoogt de hepatische afscheiding van cholesterol.
Het gaat om een 'Aceite de Oliva Virgen Extra de Olivar Tradicional' die exclusief geproduceerd wordt voor de Lidl supermarktketen door de Unión de Pequeños Agricultores y Ganaderos (UPA) en de Grupo Migasa.
Brood met olijfolie
Niet alleen ontzettend lekker, maar ook nog eens gezond. Olijfolie zit namelijk vol met vitamines, onverzadigde vetzuren en antioxidanten.
Een extra vierge olijfolie is via mechanische persing verkregen en bestaat uit puur olijvensap. Deze olie is niet vervuild en daardoor het gezondst van alle soorten olijfolie. De olie heeft bijzondere eigenschappen, zoals de ontstekingsremmende stoffen. Diezelfde stoffen vind je ook terug in ibuprofen.
Een halve eetlepel (wat overeenkomt met 7 gram) olijfolie per dag blijkt bovendien al afdoende, al is meer nooit verkeerd. “Ongeveer 40 gram per dag levert de meeste gezondheidsvoordelen op,” zegt onderzoeker Marta Guasch-Ferre in een interview met Scientias.nl.