Een gespleten haarpunt is een haar die niet meer bestaat uit één haarpunt, maar uit meerdere haarpunten. Soms twee, soms meer. Je herkent gespleten haarpunten aan de kleine witte puntjes onderaan een haar of als het uiteinde van je haar in meerdere puntjes eindigt.
Je kunt dood haar herkennen aan gespleten haarpunten, steeds dunner wordende punten, niet flexibel haar, haar dat snel afbreekt, haar dat niet (!) vet wordt, veel klitten en je haar mist glans.
Het kan zijn dat je je lokken te lang niet hebt geknipt, of dat je (te) veel styling tools gebruikt: een föhn, stijl- of krultang. Daarnaast kunnen je haren door te vaak verven, borstelen of door gebruik van haaraccessoires worden beschadigd, waardoor je sneller last krijgt van gespleten haarpunten.
Het is mogelijk om de losse haren met een pincet uit je aanzetstukje te trekken. Je kan er ook voor kiezen om het witte puntje af te breken of af te knippen van het losse haartje zodat het witte puntje niet meer zichtbaar is.
Maar écht herstellen is niet mogelijk. De buitenste laag van het haar is kapot, waardoor de binnenste laag niet langer beschermd is en uitdroogt. Als je last hebt van gespleten haarpunten dan zit er dus niks anders op, ze moeten worden verwijderd om je haar gezond te houden.
De reden hiervoor is dat bij droog haar knippen de haarpunten sneller overal naartoe springen. Nat haar is zwaarder, waardoor het haar op zijn plaats blijft. Nat haar is zo gemakkelijker te controleren, waardoor de kapper nauwkeuriger kan werken.
U heeft vettige gele of witte vlokken die aan uw hoofdhuid en haar plakken: Dit is typerend voor vette roos of seborreïsche dermatitis. U heeft droge witte vlokken die van uw hoofdhuid en uit uw haar vallen: Dit is typerend voor droge roos.
“Het kan eruit zien als gespleten punten, de punt van het haar kan erg dun zijn in vergelijking met de wortel, of de uiteinden kunnen gerafeld en niet glad zijn”, zegt haarstylist Leo Izquierdo tegen Real Simple. “Babyhaar is fijn en egaal, helemaal van wortel tot punt.”
Neten (zo noem je de eitjes van de hoofdluis) zien eruit als witte, grijze, of zwarte stipjes. Ze zitten op het haar, dicht bij de haarwortel. Hoe weet je of je hoofdluis hebt?
Wil je je haar laten groeien, dan hangt het van de conditie van je haar af hoe vaak je je gespleten haarpunten moet laten knippen. Heb je van nature gevoelig en broos haar, dan zul je wat vaker moeten gaan, bijvoorbeeld om de 8 weken. Heb je echter sterk haar dan kun je om de 10 weken terugkomen.
Haarbreuk: Haarbreuk is een veelvoorkomend haarprobleem waarbij het haar breekt bij de haaraanzet, wat resulteert in een dunner en korter uitziend haar. Het kan worden veroorzaakt door onjuiste verzorging, gebruik van hete stylingtools en chemische behandelingen.
split ends zelfstandig naamwoord, meervoud
gespleten uiteinden mv.
Het heeft er juist alles mee te maken dat je haarpunten gaan splijten als je het niet laat knippen. Hoe langer je ermee wacht, hoe meer je punten zullen splijten. Dat trekt zelfs veel verder naar boven. Bij het langdurig niet laten knippen van je haar, kan het zelfs tot halverwege je mooie lokken splijten.
In 4 stappen zelf gespleten punten knippen
Om te voorkomen dat het haar verder naar de wortels toe splitst, kun je gespleten haarpunten het beste om de 4-6 weken afknippen.
Als je bijvoorbeeld je haar normaal los draagt, met een scheiding in het midden, en haren opmerkt die uitsteken tussen de andere hoofdharen en niet langs de scheidin, dan is dit nieuw groeiend haar.
Bij de meeste mensen die voor het eerst één of meer kale plekken hebben, groeit het haar binnen een jaar weer terug. Dit is zo bij 50 tot 80 van de 100 mensen.
Haaruitval door stress is meestal tijdelijk en een reactie op een gebeurtenis (telogeen effluvium). Wanneer de stressvolle periode is afgesloten, herstelt de haarcyclus zich over het algemeen weer binnen een half jaar.
Maar stress heeft niet alleen effect op de huid, ook in het haar kan verschil te zien zijn. "Stresshormonen als cortisol en adrenaline hebben invloed op onze haarkleur. Je kan zeker grijze haren krijgen van de stress." Dit zal je niet van de een op de andere dag kunnen zien, maar wel in een paar maanden.
Hoe herken je hoofdluis? Luizen zijn grijsblauw of roodbruin van kleur en heel erg klein dus daarom soms moeilijk te zien. Luizen komen uit eitjes, deze eitjes noemen we neten. Een neet is grijs/wit van kleur en lijkt een beetje op huidschilfertjes of roos.
Het resultaat is dat je haar losser is en meer volume krijgt, vooral als je haar fijn of beschadigd is. Je haar en je hoofdhuid is schoner. Omgekeerd wassen is ideaal voor fijn of krullend haar. Je haar wordt minder zwaar en krijgt meer volume.
Dof, veel klitten, en je haar voelt aan als een bos stro. Dit zijn de kenmerken van droog en beschadigd haar. Door alle invloeden van buitenaf is dit helaas niet altijd te voorkomen.
Olaplex zorgt er voor dat de gebroken zwavelbruggen in het haar weer hersteld worden. Het resultaat is: sterk, glanzend en gezond haar! Het is een product zonder siliconen en parabenen, geen oliën en polymeren. Het product is daarnaast ook nog eens vegan en geschikt voor ieder haartype.